RYCB realiseert met Sailability upgrade naar G-zeilen 2.0

Ron de Wilde is al lang een erg betrokken zeilinstructeur bij de RYCB Zeilschool. De oud-beroepsduiker / nu nog fiscaal dienstverlener ging helemaal op in de werking van het G-zeilen. Dat is een van de speerpuntactiviteiten bij RYCB-Galgenweel. Omdat iedereen moet kunnen zeilen, dus ook mensen met een beperking.

Ron kwam in contact met de Sailability organisatie die geregeld op het Galgenweel komt zeilen, en werd drie jaar geleden medebestuurder van deze VZW. Sindsdien verzet hij samen met een rist andere vrijwilligers hemel en aarde om de G-zeilinitiatieven beter te stroomlijnen om tot een G-zeilen 2.0 formule te komen.

Uitgebreid G-zeilaanbod

Het G-zeilen bij RYCB-Galgenweel is de optelsom van aangepaste infrastructuur en een unieke, aantrekkelijke, zeer familiale en inclusieve G-sfeer in en rond het RYCB Sailcenter, vindt Ron de Wilde. En ook: “De inclusieve werking staat centraal, het ontwikkelen van het empathisch vermogen evenzeer.”

Het aantal G-zeilzondagen verdubbelde en de club zette in op de opleiding van G-zeilbegeleiders waardoor iedere zeiler beter omkaderd wordt. De groep G-zeilers groeide. Dat is ondermeer het gevolg van een specifieke aanpak die enigszins verschilt met die van de Sailability thuisbasis in Mol.

RYCB G-Zeilen

Luc Stuyck, de algemeen directeur van bouwbedrijf MBG, overhandigt in september bij RYCB-Galgenweel een cheque aan Sailability als steun voor het inclusieve zeilproject. Het RYCB Sailcenter ontpopte zich hierdoor als de basis voor de Sailability-G-competitietrainingen, met als sluitstuk de de sailability Interclub Cup.

Interactie

In het voorjaar koos het O.L.V.College ‘plus’ de G-zeilbegeleiding als een van haar Magis Sociale Projecten, waardoor de leerlingen hun sociale vaardigheden aanscherpen. In september gingen Roshan Uppal en Maxim Brijssinck aan de slag voor hun Magis project als begeleiders.

Het bijkomende gevolg is dat niet alleen het G-zeilprogramma tot later in het najaar doorliep, maar dat het interesse wekte bij Gilles De Munter, student aan de Karel de Grote Hogeschool. Zijn paper over dit Magis project verschijnt binnenkort. Zo wordt de verbinding met onderwijs steviger.
Het zijn maar enkele elementen waarmee het G-zeilen haar plaats inneemt in de wereld binnen en buiten de watersport.

En ook, sinds kort, met intensievere samenwerking met Unified Sailing Belgium, een afdeling van de internationaal vertakte Special Olympics.

RYCB groeit met haar G-zeilprogramma, de nieuwe verbanden en interessante perspectieven verder uit als toonaangevende watersportvereniging in Vlaanderen. Volgens Ron de Wilde is het einde hiervan lang nog niet in zicht.

Lees hier meer over G-zeilen