Geschiedenis

Ons verhaal 

15 mei 1851: de ‘Yacht Club Royal Belge is een feit. Een van de oudste in haar soort ter wereld.  

Behalve 17 Engelse verenigingen, via de Commonwealth de grondleggers van de Yacht Clubs, zijn er vandaag slechts 15 oudere. Maar ervaring betekent niks zonder veerkracht. En dat streeft deze club al sinds de eerste vergadering na. Die werd gehouden in La Clef du Commerce, voor Het Steen, met meteen een ambitieus agendapunt: zeilwedstrijden op de Schelde organiseren. En geen kleintjes.  

Aan het stadsbestuur vraagt ze het gebruik van een deel van het Kranehoofd, een tribune en politieondersteuning. De minister van Buitenlandse Zaken wordt dan weer verzocht boeien, vlaggen, het stoomschip van Temse en álle beschikbare schepen van de Koninklijke Marine en het Loodswezen te voorzien. Voor juni van dat jaar. En met succes. 

De volgende vergaderingen worden gehouden in de Foyer van het Koninklijk Theater, met daarnaast een clublokaal in het Hotel du Rhin. In 1891 beschikt de club ook over een eigen loods op de linkeroever, recht tegenover de Suikerrui. Het wordt een tijd van weelderige banketten, vergulde emblemen en art-deco. Maar snel daarna ook van wereldoorlogen.  

Tweemaal worden de clubinstallaties en het paviljoen op de linkeroever vernield. Tweemaal worden ze heropgebouwd. De voorlaatste keer op de terreinen van Imalsowaarnaast de jachthaven zou komen. Helaas blijkt de ondergrond instabiel en begint de RYCB in 2008 aan haar meest recente, meest royale bouwproject. 

Bijna 10 jaar later is onze nieuwe thuishaven klaar. Alles zit onder één dak: clubhuis, restaurant, bistro, vergaderzalen, feestzalen, een archiefruimte en een secretariaat. En, diep doordrongen in de muren, de liefde voor het water en haar mensen.