EmergenSEA – Maritime First Aid Course

Je vaart met je 33 voet Maxi 999, genaamd Andante, de Roompotsluis door richting Oosterschelde. Het rondje Zeeland zit er bijna op. Een van je bemanningsleden krijgt plots een stekende hoofdpijn. Het is Tim, een 39-jarige kameraad. Was hij bekend met hoofdpijn?

Of met een andere aandoening? Neemt hij iets van medicatie of drugs? Ah, een hoofdwonde. Was de gijp iets te snel? Aan snel tempo begint hij wartaal uit te slaan en kan hij zijn linkerarm niet meer bewegen. Toch maar eens een EHBO-cursus gaan doen, maar welke dan? 

Nog meer dan aan de wal, is het noodzakelijk snel en adequaat in te kunnen grijpen bij een ongeval of medisch probleem op zee of een minder open water. De hulpdiensten zijn daar immers niet zo snel ter plaatse. De schipper is bovendien moreel en juridisch verantwoordelijk voor wat er op en met zijn schip gebeurt. Zelfredzaamheid is hierbij van enorm belang. 

Schrijf je daarom nu in voor de Maritime First Aid Course van RYCB. Een team van medici en paramedici met grote affiniteit voor de pleziervaart geven vanaf dit najaar een driedaagse EHBO-cursus die specifiek focust op situaties die aan boord van een schip kunnen voorvallen. “Hoe herken je een medisch probleem?”,“Hoe grijp ik efficiënt in?” en “Welke middelen gebruik ik daarvoor?”. Daarnaast geven we deskundig advies over de boordapotheek in functie van de vaarplannen en de juiste procedures om via VHF of andere kanalen assistentie te vragen.


Inschrijven voor de EmergenSEA cursus?

KLIK HIER voor de shortcut naar het formulier.
Of lees eerst alle programmadetails hieronder – het formulier staat helemaal onderaan.


Programma

 • Reanimatie van volwassene, kind, baby 
 • ABCDE-stappenplan
  • * Airway: verslikking, inhalatieverbranding, allergische reactie, aangezichtsletsel
  • * Breathing: astma, COPD, longontsteking, longembool, longoedeem, klaplong, letsels aan de borstkas, CO-vergiftiging, hoogteziekte, paniekaanval
  • * Circulation: hartinfarct, shock (bloeding, allergische reactie, bloedvergiftiging/sepsis, longembool, spanningsklaplong), flauwte
  • * Disability: diabetes, beroerte, vergiftiging, epilepsie, hoofdletsel, wervelletsel
  • * Exposure: thermoregulatie, onderkoeling, zonneslag/hitteslag, electriciteits-ongeval, verdrinking, allergische reactie, zeeziekte, voedselvergiftiging, buikpijn, fatigue
 • Wondzorg: (miv vreemd voorwerp, splinter, steken & beten, blaren, brandwonden)
 • Letsels aan ledematen: koelen, spalken, hechten
 • Radio medisch advies en alarm slaan op het water (miv noodsignalen)
 • Noodkit en boordapotheek

Lesgevers

Yannick Hens

Erkend ambulancier Dringende Geneeskundige Hulpverlening (112), Rode Kruis instructeur, lesgever eerste hulp Six Minutes.

Michiel De Smet

Urgentieverpleegkundige, European Resuscitation Council (ERC) instructeur betreffende ALS (Advanced Life Support), lesgever Rode Kruis, Resuscitation Officer Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Pieter Mertens

Cardiothoracaal anesthesist Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), Rode Kruis instructeur, European Resuscitation Council (ERC) instructeur betreffende ALS (Advanced Life Support), ETC (Trauma Life Support), EPALS (Pediatric Life Support).

En nog diverse andere medici, paramedici en simulanten.


EmergenSEA Data

De eerste cursus zal doorgaan van 08u00 tot 17u00 op 28 oktober, 4 en 11 november met een kort examen op 25 november (voormiddag). 

De tweede cursus zal doorgaan van 08u00 tot 17u00 op 24 februari, 2 en 16 maart met een kort examen op 30 maart (voormiddag).


EmergenSEA tarieven + inschrijven

 • Basisprijs: 350 euro
 • RYCB-leden: 250 euro
 • RYCB-zeilschool monitor: 250 euro
 • RYCB-Race & Rescueteam: speciaal tarief 

Daarvoor krijgt u een 3-daagse cursus boordevol simulaties (door getrainde simulanten) in het kader van het clubhuis en de jachthaven, maar ook doorlopend koffie/thee/water en een broodjeslunch. 

We hebben maximaal 15 plaatsen om iedereen maximaal de kans te bieden te kunnen oefenen. Binnen de 14 dagen na slagen op het examen zal een certificaat worden uitgereikt, erkend door FOD-Werkgelegenheid en FOD-Mobiliteit. De World Sailing erkenning is aangevraagd. 100% aanwezigheid is niet verplicht, maar we achten de kans op slagen kleiner zonder oefening. Als je een bepaalde fysieke beperking hebt, zoeken we graag samen naar een oplossing (hardhorend, visueel, motorisch).


  EmergenSEA Locatie

  RYCB – Clubhuis, Thonetlaan 131, B2050 Antwerpen L.O.


  Meer informatie


  Schrijf je hieronder in voor de EmergenSEA cursus en reken meteen af


  EmergenSEA Privacyverklaring

  Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor de administratie van EmergenSEA en om verder met u te kunnen communiceren.  Uw gegevens worden in geen enkel geval aan derden doorgegeven of gepubliceerd. EmergenSEA is een initiatief van de Royal Yacht Club van België vzw en wordt ondersteund door het RYCB- Race & Rescueteam.

  En je weet het, Murphy woont op een schip!