A-Brevet stage

Het A-Brevet

A-Brevet

Heb je je Evolutie 2 brevet behaald? Komen je vrienden jou om raad vragen? Dan is het tijd om aan lesgeven te denken. Met A-Brevet zet je de eerste stap naar een trainer- of monitor- statuut bij de zeilschool.
Welkom bij het RYCB- Monitorenteam. 

Bewijs van zeilcompetentie

Het A-brevet is het nationaal zeilbrevet voor tweepersoonsboten tot 20m² zeiloppervlak. Met dit brevet kan je dus in iedere Belgische zeilclub aantonen dat je volledig zelfstandig en veilig kan zeilen.

Informatiebrochure A-Brevet

A Brevet examenMonitor worden

Daarnaast kan je met dit brevet ook starten als hulpmonitor om les te geven bij een RYCB- of een andere erkende zeilschool. Het is eveneens de toelatingsvoorwaarde voor de Initiatorcursus Zwaardboten, de volgende stap in het verbeteren van jouw skills als monitor. Zo kan de RYCB-zeilschool de beste garanties waarmaken voor optimale cursussen en fijne zeilbeleving van jonge en minder jonge cursisten. Wie hier leer zeilen kan op de RYCB rekenen voor een langlopende ervaring. 

Voor wie?

Jongeren die hun Evolutie 2 meermansboten-stage hebben afgerond. 
Jongeren vanaf 14 jaar (Het examen afleggen kan pas vanaf 15 jaar). 

Bereid je voor 

RYCB-zeilschool organiseert tijdens de zomermaanden 2023 een voorbereidende stage zodat je helemaal klaar bent voor de examens waarmee je het A-Brevet kan behalen. 

Handboek A-BrevetDe voorbereiding is een mix van praktische oefeningen op het water en theorie. De nadruk ligt op het grondig inoefenen en corrigeren van de maneuvers zodat je die tot in de puntjes beheerst. 

De basis voor het A-Brevet is het officiële “HANDBOEK A-BREVET “.  Dit kan je aan € 18,- aankopen bij RYCB-Zeilschool. Je kunt het boek ook via e-mail bestellen: zeilschool@rycb.be

Examen

Om het A-Brevet te behalen moet je een theoretisch én een praktisch examen afleggen. 

Voor ieder examen moet je je apart inschrijven. 

Inschrijven

Voor [A-Brevet examen theorie 23]  en voor [A-Brevet examen praktijk 23] komt binnenkort online. 

Praktijkexamen: grondig uitvoeren van de maneuvers zoals man-over-boord, reven, aanleggen met loos in de schoten, maar ook schiemanswerk en boottechniek komen in aanmerking.

Onderwerpen: Optuigen en aftuigen, vertrekken en aankomen onder zeil, koersen en zeilstanden, trimmen, algemene en specifieke maneuvers, enz. 

A-Brevet examen

Theorie-examen: Neem je tijd om de cursus geconcentreerd op te nemen. Het is een interessante maar uitgebreide stof.

Onderwerpen: veiligheid, weerkunde voor zeilers, de werking van wind in de zeilen, wetten en regels, terminologie, en de theoretische aspecten van zeilen, de boot zeilklaar maken, maneuvers, getijdenwerking enz.    

Volgende stappen bij RYCB