CruiseTops – maritiem centrum: RYCB-opleidingspartner voor de pleziervaart

CruiseTops geeft theoretische en praktische opleidingen, specifiek voor de pleziervaart. Die zijn gekoppeld aan de meest recente reglementen van de federale overheid (FOD Mobiliteit / Scheepvaart / Pleziervaart) de regelgever voor de pleziervaart en het BIPT, de regelgever voor telecom.

Stuurbrevetten

Een stuurbrevet is verplicht voor het besturen van pleziervaartuigen die sneller kunnen varen dan 20 km/u en/of langer zijn dan 15 meter. Grosso modo moet je een Beperkt Stuurbrevet hebben als je op stilstaand water van de bevaarbare waterlopen (Zone 1) vaart. Het Algemeen Stuurbrevet is verplicht om te varen op stromend (getijde-) water en in het kustgebied (Zones 2 t/m 4).
Nadat je slaagt in de theoretische examens bij de overheid en je een attest kan voorleggen van een geslaagde praktijkproef ‘motor’ bij CruiseTops kan je een Beperkt en een Algemeen Stuurbrevet behalen.

Voor andere types pleziervaartuigen voor particulier gebruik is een brevet niet altijd verplicht, maar wel aanbevolen. Wie met voldoende basiszekerheid op zee wil gaan varen (zones 5 t/m 7) is een brevet Yachtman of Yachtnavigator zeker aan te bevelen, hoewel ook niet verplicht.

Voor bedrijfs- of beroepsdoeleinden zijn brevetten dan weer altijd verplicht, afhankelijk per vaarzone en type vaartuig.

Overzicht erkende brevetten FOD Mobiliteit / Scheepvaart


CruiseTops administratieve support

CruiseTops lessen

CruiseTops is een erkend praktijktestcentrum voor het behalen van het praktijkattest motor en werkt samen met een partner te Nieuwpoort voor het behalen van het praktijkattest zeilen.
Het centrum verzorgt en beheert het volledige administratieve aanvraagdossier van het Beperkt of Algemeen Stuurbrevet.

Daarnaast ben je hier ook aan het juiste adres voor de afhandeling van de aanvraag van het internationaal erkend International Certificate for Operators of Pleasure Craft. Dit ICC wordt op basis van jouw Stuurbrevetkenmerken uitgeschreven voor motorbootvaren of zeilen. Het certificaat is extra belangrijk wanneer je een motor- of zeiljacht in het buitenland wil huren.


Marifoon

De marifoon is niet alleen verplicht op pleziervaartuigen boven de zeven meter loa. De radio-zender/ontvanger is een steeds belangrijker voor de communicatie tussen walstations en schepen onderling.

Voor de installatie aan boord moet het BIPT een vergunning uitschrijven. Dit is de garantie dat de installatie conform is de geldende marifonieregelgeving. Met deze vergunning komen ook de noodzakelijke identificatiecodes mee zoals de call sign, het MMSI-nummer en de ATIS-code. Alle perifere radioapparatuur wordt vermeld op de vergunning van het scheepsstation. De vergunning voor een draagbare marifoon kan dus niet aan een persoon worden toegekend.
Niet vergunde installaties zijn verboden en kunnen zelfs bij controle of vastgesteld misbruik in beslag worden genomen.

Wie een vergunde installatie bedient moet een bedieningscertificaat bezitten.

Marifoon operator certificaten

  • VHF (pleziervaart – basiscertificaat voor analoge toestellen – verbale communicatie (binnenwateren))
  • VHF GMDSS-SRC (pleziervaart – certificaat bediening digitale toestellen (met Digital Selective Calling-functie))
  • Restricted operators certificate  GMDSS-ROC (beroepsvaart A 1 zone. Module van STCW 200 – 500 GT)
  • General operators certificate GMDSS-GOC (beroepsvaart wereldwijd. Module van STCW 200 – 500 GT)

CruiseTops organiseert de voorbereidende cursussen voor het behalen van zowel het basis VHF-bedieningscertificaat als alle GMDSS-certificaten. Om aan het examen GMDSS-SRC deel te nemen, is een opleiding inclusief praktijk verplicht.  De inhoud van de cursus is door het BIPT voorgeschreven en omvat zowel theorie als praktijk. De cursisten gaan dan aan de slag met werkende marifooninstallaties om diverse communicatieberichten te oefenen.

CruiseTops is een door het BIPT erkend opleidingscentrum en levert dus de verplichte attesten af.
Daarmee ga je dan naar het BIPT-examencentrum.

Transparant cursusaanbod van CruiseTops

Tijdens de theoretische cursus voor het Stuurbrevet, is het gebruik van lesmateriaal (kaartplotter en passer) gratis. Om de kennis te testen is een online leerstof en de examentraining inbegrepen.

Het online kenniscentrum is eveneens toegankelijk voor elke radiomaritieme opleiding.
Het cursusmateriaal is duidelijk geïllustreerd en verkrijgbaar via webshop of bij aanvang van de cursus.

De praktijktestdag ‘Motor’, examen en attest inbegrepen, wordt aangeboden op de motorboot in hartje Antwerpen – Antwerp Nautical Center. Zeer binnenkort volgen er ook praktijkstagedagen op de Beneden Zeeschelde met de RYCB-RIBs’s. Het praktijkstage ‘Zeil’ wordt aan de kust gegeven.  

CruiseTops opleidingen: overzicht

CruiseTops - Stuurbrevetten ICC

Theorie

  • Stuurbrevet (Beperkt en Algemeen)
  • VHF (basis marifoon)
  • VHF (GMDSS-SRC)
  • Online examentraining

Praktijk

  • Motorbootvaren (Binnenwater en Beneden Zeeschelde)
  • Zeilen (kajuitboot) (Zee)

RYCB ledenvoordeel bij CruiseTops opleidingen

Bestel hier je theoretische of praktische Cruise Tops cursus
Vermeld zeker je lidmaatschapsnummer zodat je van de RYCB-ledenkorting kan genieten.

CruiseTops