G-Zeilen: Jeremy en Danny Lenaerts in het Open Zwitsers kampioenschap Hansa

De Hansa 303 is een boot in een uitgesproken open, inclusieve klasse. Zowel mensen met als zonder beperking kunnen hiermee varen en correcte wedstrijden varen. Men hanteert een apart klassement voor solo en duo zeilers.  Zoon Jeremy hield het roer en Danny deed de schoten en de tactiek.

Het kampioenschap werd in het Zwitserse Steckborn bij de Untersee, een zijarm van de Bodensee gezeild. De reeksen waren verspreid over 3 dagen: vrijdag 9/09, zaterdag 10/09 en zondag 11/09.

Nukkige golfslag

Vrijdag stond er een mooie wind +/- 3 Bft met een hele korte golfslag wat we niet gewoon zijn. Op snelheid komen was een hele uitdaging. Toch nog een derde, vijfde en derde plaats binnen gehaald. Zaterdagochtend: regen met heel wisselende windkrachten. Eerste reeks eerst gedurende de helft aan de leiding maar dan speelden de zenuwen vooral de fokkenmaat -de papa dus- parten. Daardoor vielen er enkele steken. Toch nog derde.

Laatste reeks van de zaterdag onder een stralende zon, slecht gestart, problemen met de golven en negende.
Zondag mochten eerst de singles starten en tegen dat het aan Team Leanerts was liet de wind het stilaan afweten. Gevolg: inkorting van de baan.  Toen werd het volslagen windstil om uiteindelijk een pufje te krijgen uit de volledig tegenovergestelde richting.  Ze finishten zevende. De laatste manche afgeblazen wegens te weinig wind.

 

Podiumplaats

1ste Belg in het klassement werd Eva Charlier (G-zeilster, clublid) met zeilbegeleider Thierry Biemans. Ze behaalden de bronzen medaille.

Vier (!) ploegen scoorden evenveel punten. Dat is drummen op het schavotje van de derde plaats. De wedstrijdorganisatie maakte een nieuwe rangschikking op basis van de best behaalde plaatsen in de voorgaande reeksen. Daardoor behaalden Danny en Jeremy Lenaerts een respectabele vijfde stek over all, niet slecht voor Jeremy’s allereerste wedstrijd.

Sailability Belgium

De deelname aan dit Zwitsers kampioenschap werd georganiseerd en begeleid door Sailability Belgium.

Thierry Biemans en Wouter Blondé, Sailability begeleiders, zijn niet alleen RYCB-lid, maar organiseren ook de Sailability wedstrijdtrainingen bij RYCB- Galgenweel.

Stages

Eva Charlier vorig jaar al deel aan een zeilschoolstage in de Hansa, samen met G-zeilers Jeremy Lenaerts en Nicolas Verlinden. Deze twee zagen we terug in de Hansa-stage van dit jaar, samen met een groep RS Feva-zeilers.

Lees hier meer over G-ZEILEN bij RYCB.