Van RYCB-Galgenweel naar de Special Olympics World Summer Games in Berlijn

Unified Sailing maakt zich bij RYCB-Galgenweel klaar voor de Special Olympics World Summer Games 2023

Unified Sailing trainingen

De aandacht voor het G-zeilen van de RYCB zit in het DNA van de club. Dat is geen eenrichtingsverkeer. Twee van de vier teams die naar de World Games van de Special Olympics 2023 in Berlijn gaan, trainen bij RYCB op het Galgenweel.
De installaties, de beschikbare trainingsboten en de gemoedelijke sfeer worden door de zeilers en hun begeleiders uitermate gewaardeerd. Ze kunnen zich hier optimaal voorbereiden op de grote uitdaging.

RYCB investeert voortdurend in aangepast materiaal en infrastructuur om mensen met een beperking maximaal van het zeilen te laten genieten en hun prestaties te optimaliseren.

 

De verbindende kracht van sport

Special Olympics is een wereld overspannende inclusiebeweging. Over de hele wereld veranderen we het leven van mensen met een verstandelijke beperking. De Special Olympics World Games is het vierjaarlijkse hoogtepunt. Maar de organisatie doet veel meer. Over de hele wereld ondersteunt ze mensen met een verstandelijke beperking met gezondheids-, onderwijs- en vaardigheidsontwikkelingsprogramma’s.

Thibeau Bastien

Vandaag is Special Olympics ‘s werelds grootste sportbeweging voor mensen met een verstandelijke beperking, met meer dan 5 miljoen atleten in 174 landen, en wordt officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

 

Unified Sailing – Special Olympics

Thibeau Bastien (RYCB / foto r.) is, samen met zijn zeilmaat Mathias Van der Auwelaer (RYCB), niet voor niets de ambassadeur van zowel de Special Olympics als Unified Sailing, de organisatie die mensen met en zonder verstandelijke beperking samenbrengt. Thibeau en Mathias wonnen goud in de World Summer Games van Los Angeles (2015) en in Abu Dhabi (2019).

Ook Danny en Jeremy Lenaerts (vader en zoon, RYCB / foto onder) werken ook aan hun kwalificatie. Beide teams zullen aantreden in Level II waar de atleet fungeert als stuurman en de Unified Partner de zeilen trimt.

 

Galgenweel trainingsbasis

De vier teams die zich nu voorbereiden op de volgende Spelen (na de Corona lock downs) in Berlijn, trainen op het Galgeweel. Ze maken daarbij gebruik van de RS Ventures van de club.

Het volledige Belgische zeilteam maakt 13 personen uit van de in totaal 113 personen grote delegatie die ons land naar Berlijn zal afvaardigen. Het aandeel van het zeilen is in een World Games programma van 26 sportdisciplines behoorlijk stevig.

 

Unified Sailing trainingen

Focussen

“We gaan nu focussen op routine en motivering”, zegt Ingmar Bastien, de bezieler van Unified Sailing. “Dat gebeurt uiteraard met trainen en sparren op het water met de RS Ventures van de RYCB. We gaan die daarom competitiever maken voor onze G-Zeilers. Zij moeten de boot leren aanvoelen en ook goed op elkaar ingespeeld geraken.”

Dat zal in de weekends gebeuren, een beetje in functie van de weercondities. Deze trainingen moeten dan tot een eerste hoogtepunt komen in de National Games van Special Olympics België in het Hemelvaart-WE volgend jaar op de Nekker in Mechelen. Ingmar verwacht dan ca 13 boten, waaronder ook de Nederlandse SO-teams.

 

RYCB-G-zeilenRYCB-G-zeildagen

Vanaf april zijn er weer G-Zeildagen om de veertien dagen bij RYCB-Galgenweel. Die zijn eerder recreatief bedoeld, maar ze vormen wel een opstap naar de competitie.