Yazze: bezorg veel G-zeilers fijne momenten en veilige vaart

Doop Jazze - RYCB GalgenweelDE GEBRUIKELIJKE SAILABILITY ZEILDAG BIJ RYCB-Galgenweel kreeg dit jaar een extra boost door de samenwerking met vzw De Ouders. Op vier plekken in Vlaanderen scheepten mensen met een beperking in op diverse boten voor een fijne, zonovergoten zeildag. Bij RYCB werd een nieuwe Hanse zeilboot gedoopt. Bubbels! Enthousiasme! Zeilplezier! Gelukkige G-zeilers!

Bezorg je bijzonder kind een bijzondere zeildag

Onder deze slogan organiseerde de VZW Sailability een gratis zeildag op de plassen van Antwerpen, Brugge, Vilvoorde, Mol en Lummen. Deze keer is samenwerking met de VZW De Ouders die opkomt voor ouders van kinderen met een beperking. Sailability werkt al langer samen met de RYCB. De Installaties bij RYCB-Galgenweel zijn ingesteld op zeilers met een beperking, met ondermeer aangepaste boten (De RS Ventures), ligplaatsen voor 4 Hansa’s, een lift-kraan, aangepast sanitair en toegang, maar vooral een hele ploeg enthousiaste monitoren en andere vrijwilligers die aan het onthaal en de omkadering meewerken.

RYCB Galgenweel - Sailability

Ook deze dag trilde van geestdrift, vriendschappelijkheid en een warme gastvrijheid, aangevuurd door heerlijke zeilcondities.

Doop met bubbels

Deze zondag was een extra speciale dag want een nieuwe Hansa werd gedoopt die de vloot van Sailability zal vervoegen.

‘Ik doop u Jazze en hoop dat je een veilige vaart zult hebben’ klonk het net voor zowel Jolien als Heidi hun flessenbubbels over het blauwe dek leeggoten.

Jazze: mijlen om niet te vergeten

Doop JazzeHeidi Gillemot is de collega Social Community Impact  Manager bij Nike van Jazze. Het beroemde sportmerk besteed veel aandacht aan integratie, dus ook het G-sporten. Jazze, de nickname die zijn broer Jochen aan Axel Dochez gaf, was in zijn enthousiasme de matchmaker tussen het Sailability, waar hij in het bestuur zat, en Nike. Axel stapte intussen uit het leven.

De door Nike gesponsorde boot kan dus niet anders dan de naam van de grote ijveraar te dragen. Zijn dochter Jolien was de eerste bemanning op deze gloednieuwe boot.

Belangstelling

Het werd een uitstekende zeildag, met aan en afvarende boten en een ongeziene opkomst.

Interview GVA

Voor Sailability is zeilen een uitstekende sport die speciale kinderen laat meegenieten van de vrijheid op het water en heel nieuwe ervaringen.

Behalve de primeur van de boot, de media-aandacht van diverse reguliere media (GVA/ATV enz.) en de watersportpers (Clubracer) werden er ook nieuwe banden gesmeed om het G-zeilen verder op het Galgenweel te ontwikkelen.

Hansa

De sinds 1992 in Australië ontwikkelde Hansa boten kan je in meer dan 35 landen zien zeilen. Jaarlijks maken meer dan 200000 mensen kennis met zeilen op deze uitzonderlijke boten. Verwoede zeiler Chris Mitchell focuste op inclusief zeilen voor iedereen. Hansa bouwt intussen 12 verschillende types. Ze zijn allemaal stabiel, uitgerust met rol voor en grootzeil. Ze kunnen vanuit een comfortabele positie worden bediend door een persoon, door meerdere met wat oefening. De boten zijn door zware midzwaarden en een maximale vormstabiliteit bestand tegen windstoten.

RYCB-Galgenweel - Sailability

 

RYCB Galgenweel - Sailability