Schwung in de club

Storm

De maandelijkse logboeknotities van Carl Winters

Storm

Storm Ciarán -‘Keltisch: Little Dark One’- luidde in volle hevigheid de herfst in. De waarschuwingen waren niet uit de lucht.  Ze veroorzaakte desondanks nog veel schade en helaas ook menselijk leed. Op RYCB-terrein en in onze jachthavens viel het allemaal best mee op een enkele kapot geklapperde genua na bleef de schade beperkt. Ciarán is een Ierse mannelijke voornaam en Wikipedia leert ons dat in 2020 deze naam al eens werd gebruikt voor een storm die over onze contreien trok.

Het namen geven doen we sinds 2002. Het ene jaar krijgen alle hogedrukgebieden vrouwennamen en de depressies mannennamen. Het andere jaar is het omgekeerd. De prijs die voor de naamgeving betaald wordt, gaat naar de opleiding van jonge meteorologen. We gaan die nodig hebben.


Antwerp City Cup

Antwerp City Cup 23

Gelukkig dat Ciarán pas langskwam op 2 november want kort ervoor werd op het Galgenweel de 12de Antwerp City Cup voor de 2.4mR gevaren. 32 boten is een echt deelnemersrecord. Jean-Paul Alexander organiseerde samen met zijn vrouw Corinne een uniek all-in event. De zeilers werden verwend met ontbijten, lunches en diners. Het watergedeelte was in handen van het RYCB Race & Rescue team dat, op een akkefietje met vissers na, voor 10 mooie manches zorgde.
Een behoorlijke strakke wind in de lengterichting van het Galgenweel zorgde voor spannende wedstrijdreeksen met minieme verschillen tussen de deelnemers.

De club was goed vertegenwoordigd met 3 deelnemers. Door een UFD in de eerste manche miste een subliem zeilende Manu Hens op één puntje de eerste plaats. Ben Van Cauwenbergh werd prachtig 4 en uw voorzitter met de clubboot Nilama 16de.
Dit had beter gekund maar een OCS en materiaalbreuk beslisten daar anders over.
Alle deelnemers – en niet in het minst de buitenlanders-  gaven de hoogste kwaliteitsscore als Europese wedstrijd voor 2.4mR. Een klasse die inclusief zeilen benadrukt. Waar dus zowel valide als zeilers met een beperking het tegen mekaar opnemen promoot en jaar na jaar meer adepten kan aantrekken.

Deze Antwerp City Cup is mee mogelijk gemaakt door Duvel, Jachthavens Antwerpen, Stad Antwerpen, Sport Vlaanderen en Hadibouw die een kraan ter beschikking stelde. vele vrijwilligers voor boten te kranen. Onze vrijwillige medewerkers zorgden voor de bar en de keuken:  koffie, spek en eieren, soep, tomaat-garnaal en overheerlijke spaghetti.


Smakelijke wedstrijd

Philip's Biscuits prijzen

Naar goede gewoonte vullen we in november het Galgenweel voor de Philip’s Biscuits Speculoos Race. Opnieuw steunt Philip’s Biscuits dit evenement, in het verleden zeilde de familie zelfs mee, dus is de baseline ‘delicieuse traditie’ extra gepast.

Dankzij de delicatessezaak vullen we de prijzentafel met prachtige geschenkdozen met een verleidelijk assortiment van koekjes, chocolade en speculaas. Vorig jaar vonden meer dan 100 zeilers de weg naar deze wedstrijd. Blijkbaar gaat de liefde voor wedstrijden ook door de maag van de zeilers.
Deze wedstrijd staat open voor Cadet, Snipe,
RS Aero, Europe, Finn en de verschillende ILCA’s.


Ocean Race – Team JaJo clubavond

29 november wordt een clubavond waarbij we de zeilers onder ons echt in de watten leggen. Team JAJO schipper Jelmer Van Beek en Philip Beyens komen ons vertellen wat de Ocean Race V65 Sprint Cup, een wedstrijd over 4 500 mijl, vraagt van mens en materiaal.

Ons clublid Philip Beyens (foto) was verantwoordelijk voor het technische management van het project. De boot, een beproeft V65 ontwerp dat eerder als Brunel deelnam aan de Volvo Ocean Race 2018/2019 werd toch maar knap tweede.
Ze vertellen die avond dat dat niet vanzelf is gebeurd.


Het J/24 project gaat vrienden maken

De Antwerp Challenge-reeks van avondwedstrijdjes voor ons clubhuis raakte blijkbaar een gevoelige snaar. De snelle groei van de J/24 vloot volgde nadat de Jachthaven Antwerpen met Paul Saeys aan het roer ging matchraces met de Bolero van André Haerbos. Onder impuls van o.m. Sebastian Steinbarth GDS advocaten en Winning Sails gingen enthousiaste zeilschoolmonitoren aan de slag met de twee Club-J/24’s. De kennismaking met de Schelde van Terneuzen naar Antwerpen, tijdens de Antwerp Race, toverde voor big smiles op de gezichten van de zeiljeugd.

J/24 RYCB-Monitorenteam

Het bestuur is maar wat tevreden over deze opgang en ondersteunt dan ook volledig de J/24  benefiet “J/Neevertjes” op 16 december op het Galgenweel. De organisatie is in handen van de J/24 ‘friends’ die niet liever willen dat de groep uitbreid.  

De opbrengst van deze benefiet gaat integraal naar de refit van de Royal-J (de rode) en de Royal-Jack (de witte) zodat het programma van initiatie, training, Antwerp Challenges, wedstrijden op de Schelde en zelfs deelnames aan de regatta’s samen met de Nederlandse J/24 op het Veerse Meer mogelijk worden.

Spreken we af aan de bar van RYCB Galgenweel voor de J/Neevertjes op 16 december?


Carl Winters

Voorzitter