Bomvol Galgenweel voor de traditionele Speculoos – Speculaas race

Philip’s Biscuits Speculoos / -laas race 22

Speculaas raceTradities zijn er om te koesteren. Bij RYCB staat de Speculoos Race al vele jaren op de kalender als afsluiter voor de meest populaire eenheidsklassen op het Galgenweel. Cadet en Snipe in de tweezitter categorie. Europe, ILCA 4, 6 en 7, OK en Finn in de categorie eenzitters.  Tot op enkele dagen voor de race haakten de OK-zeilers af.
Maar vrijwel gelijktijdig meldden de RS Aero klasse zich, ze zouden met minimaal acht boten komen, uiteindelijk zijn het er elf geworden. In totaal stonden er 97 boten op de deelnemerslijst, met enkele van de kust en binnenlandse clubs en het BRYC racing team en een mooie delegatie aan Nederlandse zeilers in vier van de acht klassen.
Qua weersomstandigheden was het wel even wennen aan de koude, natte situatie met een zwakke bries uit het oost-zuid-oosten, ruimend naar het zuiden. De dagen ervoor was het nog Indian Summer.

Speculaas race RYCB

Zompig en tactisch

Iedereen zou het afgeplatte trapezium moeten varen: in en voor de wind over de smalle kant en halve wind in de lengte. Wat niet voor alle deelnemers even duidelijk was. Zeilers met vele bekers in de kast moesten soms terug om de boei langs de juiste kant te ronden. Alle klassen werkten vijf reeksen af.
En alweer werd het een worsteling met de typische Galgenweel windcondities. Haasje over spelen met de dwalende windzones, juist inschatten dat je de boei niet overzeilt, want van krap aan de wind kan je op dezelfde koers plots met een knik in de schoot de boei wél halen.

Het RYCB-walteam toverde de cosy corner in de loods om in een soep en hamburgerbar. Na de middag ging de hele vloot terug het water op, deze keer om in een miezerregen en nog steeds zwakke wind, nu iets meer zuidelijk, de laatste manches af te werken.

Cadet

Cadet

Bij de Cadetten, nu al in volle voorbereiding voor hun Nieuwpoorts Wereldkampioenschap in 2023, ging de strijd om de winst tussen het Winand/Winand team, De Bruyne/Van Besien en het meisjesteam Boven/ De Blieck (RYCB).
Aurelie en Thomas Winand (RYCB) zeilden de laatste reeks het minst goede resultaat van de dag. Maar na aftrek stonden ze met 2/3/11 toch 2 punten voor op De Bruyne/van Besien.

Europe

Bij de Europes deed de enige RYCB-deelnemer, Ward Maes er alles aan om het grootste Philip’s Biscuits pakket te winnen. Maar de Brusselse Alice da Col (met een Italiaans zeilnummer) was hem toch te snel af.

Speculaas RaceFinn

Hoewel de strijd bij de Finnklasse vooral draaide om de veteranen Godefroid, Vergauwe en Willems (respectievelijk één, twee en drie) was het opvallend dat er nieuw, jong talent in de klasse opkomt. Nochtans, zeggen kenners, deed ‘Sebbe’ er alles aan om vooral niet te winnen. Hij moest onderweg geregeld naar de juiste vaarrichting vragen.

ILCA 4

Eerst zag het er naar uit dat er geen volwaardige ILCA 4 vloot zou aantreden, maar last minute brachten drie jonge dames van het BRYC Sailing team totaal toch op 5.

De Nederlandse Fabienne Dekkers behaalde de top van het podium.Speculaas race RYCB

ILCA 6

Casper De Wolf (2de) en Belgisch Inland kampioen Luca Dandois (3de), beide RYCB, gingen voor de winst maar moesten toch de duimen leggen voor Alexander De Bie.

ILCA 7

Hier ging het er zonnodig nog spannender aan toe. Arthur Van Damme uit Nieuwpoort maakte het er de twee Nederlandse toprivalen César Sierhuis en Wilmar Groenendijk niet makkelijker op. Maar Van Damme liet in de laatste reeks een steek vallen en moest tevreden zijn met de derde plaats. Veteraan Wilmar haalde de eerste prijs.

SnipeSnipe

Bij deze klasse deed er zich een overbekend Galgenweel effect voor. Na aftrek finishten de duo’s Drontmann/Royer, Bomans/Frimout en De Bock/ Lettenbichler allemaal hetzelfde puntentotaal: 9. Het beste gemiddelde van de betere plaatsen gaven dan de doorslag, Drontmann/ Royer mochten bovenop het podium glunderen omwille van twee eerste reeksplaatsen.
Hoe dan ook, een echte RYCB-familiefoto van de nummers 1, 2 en 3.

RS Aero

De RS Aero klasse vroeg en kreeg een eigen klassement omdat ze met niet minder dan elf boten deelnemen. Een groot verschil met de OK klasse die traditioneel en masse deelneemt. Eén aanmelding is feitelijk geen.

Had Anouck De Ripainsel in reeks twee geen vroegstart (OSC) opgelopen, had ze dan een koninginnenprestatie geleverd met niets dan eerste plaatsen? We zullen het nooit weten, maar zeker is wel dat de jonge zeilster ook op haar verjaardag heel sterk kan scoren. Zelfs opgejaagd door haar broer Victor (2de) en de Nederlander Vincent Viool (3de). (Lees hier meer over de opkomst van de RS Aero)

Speculaas raceVrijwilligers: dank, merci, thanks, danke, obrigada

Over de organisatie op het water en aan wal trok de RYCB, samen met veel vrijwilligers uit het zeilmilieu, alle registers open voor de meest faire wedstrijden, een warme ontvangst van de zeilers en hun fans, heerlijke soep en rijkelijk belegde hamburgers en fonkelende prijzen van Philip’s Biscuits. Het zijn die medewerkers die evenementen als deze een uitzonderlijk karakter geven en het groezelige weer helemaal doen vergeten. Grote dank aan alle medewerkers.

Speculoos / Speculaas?

Speculoos is een zoet, typisch Belgisch koekje zonder de overvloed van kruiden die in speculaas wél gebruikt worden. Het is al zeer lang gemaakt van tarwebloem, kandijstroop (van bietsuiker) met soms een snuifje kaneel erbij.

Philips' Bisquits

In de van oorsprong Nederlandse speculaas zitten ook nog de specerijen kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en witte peper, maar ook kruidnagel en kardemom. Doorgaans zijn de recepten een huisgeheim van de betere bakker.

Philip’s Biscuits 

Alle Speculaas Race resultaten

Alle Speculaas Race foto’s van Pit De Jonge