Als een knipperlicht boven water: de RS Aero

RS AeroNiet uit het niets: de RS Aero’s charmeren het Galgenweel

“Als de RS Aero met acht boten komen, maken we er een afzonderlijk klassement voor op.” Dat was de afspraak op enkele dagen voor de Speculaas Race op het Galgenweel. Er schreven elf in. Is de RS Aero op weg naar een nieuwe eenheidsklasse?

Na zovele jaren in de Cadet te hebben gevaren waren Anouck en Victor De Ripainsel samen met nog andere Cadetzeilers, hun bootjes ontgroeid. Ze gingen op zoek naar een volgende klasse waar ze zich in konden uitleven. Je zou dan denken aan de Laser/ ILCA. Maar die klassewerking wordt zo bepaald door de Olympische aspiraties, zo ervoeren ze, dat je er ofwel volledig moet voor gaan, ofwel tevreden moet zijn met mindere competitieve kansen.

RS Aero

Kennismaken met de RS Aero

De 4 meter lange, carbon/epoxy boot is 32 kilo licht en dus gemakkelijk te hanteren, zowel zeilend als op de kant. Jo Richards, de ontwerper, bundelde heel wat nieuwe elementen in deze performante boot: een tri radial  fat head grootzeil, carbon mast en giek, een aangehangen roer met een elliptisch blad, een handelbaar tuigage met uitgekiende trimmogelijkheden. Dankzij de voorgeschreven zeiloppervlakken van 5, 6, 7 en 9 vierkante meter en de uitgesproken rompvorm is de boot geschikt voor een M/V bemanning vanaf 35 kilo tot 95 kilo. Waardoor het leeftijdsgamma van de zeilers ongezien breed is.

RS is bootbouwer van 19 verschillende dinghy’s (zwaardboten en catamarans). Vader en zoon Taylor begonnen hiermee in 1957 in Londen. De Aero stapelde van bij de lancering in 2014 de ene erkenning op de andere prijs, als boat of dinghy of the year in diverse landen.

Geslaagde proefvaarten

Annouck De Ripainsel. Begin dit jaar organiseerde Aquavitesse uit Bruinisse, de verdeler van de RS boten, een opstapdag. Iedereen met wat zeilervaring kon de RS-boten uitproberen op het Galgenweel. Meteen waren meerdere kandidaten overtuigd. De Aero was niet alleen zeiltechnisch hoogst verleidelijk, maar het wedstrijdprogramma van de klasse -in opbouw- liet veel ruimte om studeren en tegelijk hoogst competitief te zeilen. Bovendien zouden de nieuwe lichting RS Aero-zeilers kunnen aansluiten bij het interessante Nederlandse wedstrijdprogramma.

Zo waren er 8 Belgen aan de start van het -door de dealer ondersteunde- Open Nederlands Kampioenschap in de RS Aero 7 en klassekampioenschap voor de RS Aero 5. Victor De Ripailsel werd 2de in de 7-klasse en zijn zus Anouck derde. In de 5 ging Joppe Pattyn met de eerste plek aan de haal, gevolgd door Kobe Stroobant.

Anouck De Ripainsel won de grootste doos Philip’s Biscuits in de voorbije Speculaas Race. Anouck won in deze klasse de Speculaas race. (foto r.)

RS Aero

Bene organisatie

Buiten het interessante zeilpotentieel, zorgt de klasse ervoor dat de randvoorwaarden zo goed mogelijk beantwoorden aan de interesse van de zeilers. Wedstrijden vanuit goed uitgeruste bases en havens, op plekken die niet alleen de juiste wedstrijdvoorwaarden voldoen, maar ook een toeristisch nice to stay effect hebben.

Wie wil er nu niet naar het WK in Calasetta op Sardinië, bijvoorbeeld?

Welkom bij RYCB

‘Voorlopig blijven we onder de vleugels van de Nederlandse RS Aero klasse opereren,” zegt Boris De Ripainsel die de Belgische vloot trekt. “We doen zo veel mogelijk aan hun wedstrijden mee en kunnen meetrainen. Als er zich meer zeilers in deze klasse aandienen, kan er gedacht worden aan een nieuwe Belgische klasse. Wellicht trekken we meer gegadigden aan bij de volgende probeerdagen van de verdeler.”

RS Aero EK - Malcesine“Heel wat zeilers die de Cadet of de Optimist ontgroeid zijn gaan hier zeker hun gading in vinden. Het leuke is wel dat, als we zelfs zonder de Belgische klasse erkenning, bij de door RYCB georganiseerde wedstrijden aankloppen (de Benelux- en de Royal Spring Cup en nu ook de Speculaas Race) met voldoende deelnemers, we altijd van Pierre Philippe Gillard een eigen klassement krijgen. Als duw in de rug kan dat tellen, we zijn de club en haar wedstrijdleiding zeer dankbaar voor.” Zo sluit Boris af.

 

 

 

 

 

RS Aero Nederland