RYCB zeilschool: meeste cursisten sinds de waarnemingen aan het Galgenweel

CORONA MAAKTE VAN ’20 EEN SUCCESJAAR BIJ DE RYCB_ZEILSCHOOL. DIT JAAR WORDT HET ABSOLUTE RECORD GEBROKEN.

RYCB jeugdzeilschool

De RYCB zeilschool is een van de hoekstenen van de clubwerking. Het hoeft geen betoog dat de club hiermee gedegen werk maakt van de instroom van zowel jongeren als volwassenen in het zeilen. Wie op het Galgenweel kan zeilen, kan overal zeilen. Een gedateerde boutade, maar zoals in alle boutades is de kern ervan onweerlegbare waarheid. Blijkt nu dat het record aantal cursisten is gepasseerd.

Hoe kijkt Max Slap, de verantwoordelijke van de RYCB zeilschool terug op het voorbije seizoen?

Met 305 cursisten die les hebben gevolgd breekt de RYCB Zeilschool het oude record van 300 cursisten uit 2016. Op zich zijn dat geen grote getallen. Er zijn zeilscholen bij andere verenigingen -ook buiten het Galgenweel- die meer cursisten noteren. Maar RYCB maakt zich sterk in het promoten van de continuïteit in de sport en de competitie maar ook in de recreatie.

Cursisten perspectief bieden

RYCB jeugdzeilschool

RYCB werkt dus hard aan een traject van 7 tot 77 jaar, van beginner tot kampioen of zeilreiziger. Met ondermeer de specialisatie stages, het recreatief- en winterzeilen,  next level stages voor beginnende ILCA en Optimist wedstrijdzeilers en veel meer. Het uiteindelijke doel is dat we de kinderen inspireren om de rest van het jaar door te blijven zeilen. Voor de terugkomers, daar doen we het voor.  

Max Slap: “Vorig jaar zagen we minder doorstroom naar Evolutie les-niveaus bij de Optimistengroep. Dit is aanzienlijk verbeterd als je naar de cijfers van dit jaar kijkt. Dit betekent veel terugkomers. Misschien zorgde de Coronakwestie ervoor dat mensen meer willen buitensporten. Dat zou de reden kunnen zijn dat de volwassenen zeilschool dit jaar drie keer meer cursisten trok.”

Nog over dat kunnen zeilen op de plas. Kunnen zeilen in een open eenheidsklasseboot is een topvoorbereiding om ook met een kajuitjacht overweg te kunnen. En nu er ook een praktijktest verbonden is aan de voorwaarden om een yachtmanbrevet te behalen…

Spelend leren

RYCB jeugdzeilschool RS Feva

Natuurlijk wordt het lesprogramma gevolgd, waardoor beginnende zeilertjes na een vijfdaagse stage zelfstandig met hun (1 persoons-) Optimist of (2 persoons-) RS Feva kunnen vertrekken een route varen en terug aanmeren. Kijk maar naar de vinkjes in het zeilershandboekje dat ze op het eind van een stage meekrijgen. Maar er is ook zoiets als watergewenning, met andere woorden: ravotten.

Max Slap: “Voor de kinderen is vaak de middagpauze met warm weer het leukste moment. Wanneer ze tijdens de pauze de SUP’s kunnen gebruiken en met z’n allen in het water kunnen spelen.”. En dan viel het zomerweer nog niet eens echt mee.
Overigens: uit studies van de RYA blijkt dat de spelend leren aanpak de beste is om de jeugd het plezier te laten ontdekken in de watersport. Dat plezier als individueel zeiler of in groep blijft een leven lang een belangrijk motief om te blijven zeilen.

Veelzijdig programma

RYCB Jeugdzeilschool

De focus ligt uiteraard op jongeren en volwassenen te leren zeilen. Daarbij is het behalen van een brevet, een zakboekje waarin de kennis en kunde van de cursist aan de hand van stempeltjes wordt weergegeven. Als je een basis niveau hebt bereikt liggen de Evolutie 1 en later ook Evolutie 2 voor de boeg.

Het is Max’ persoonlijke ambitie om daarnaast ook gespecialiseerde stages aan te bieden met een specialisatie competitief zeilen in de Optimist en de Laser. Hij noemt het een tussenstap tussen vlot met je boot kunnen maneuvreren en die in alle omstandigheden onder controle kunnen houden en er meer uithalen zodat je aan je eerste wedstrijdjes kan beginnen met een groot zelfvertrouwen.
Voor we het vergeten: de (water)sportstages, het verhuur van de boten, de Midweek Challenges en andere wedstrijden en andere events die voor de nodige vitaminen zorgen in het zeilschoolprogramma.  

Geen zeilschool zonder moni’s

RYCB zeilschool monitoren

De groep van monitoren (of moni’s zoals men ze ook wel noemt) is de basis voor een geslaagde zeilschoolwerking. Ze zijn met 20 en buitengewoon enthousiast. Om hun kennis te kunnen doorgeven maar vooral ook om te zien dat ‘de mayonaise pakt’. De leukste momenten voor de monitoren, vindt Max Slap, zijn vaak op donderdag of vrijdag. Wanneer de monitoren zien hoe veel hun zeilers al hebben bijgeleerd. Als je de Optimist basisgroep laat opkruisen en iedereen dit zonder probleem kan bijvoorbeeld.

Meer over de RYCB Jeugdzeilschool
Meer over de RYCB Volwassenenzeilschool
Meer over de RYCB NEXT LEVEL Stages Optimist
Meer over de RYCB NEXT LEVEL Stages ILCA / Laser
Meer over winterzeilen