Zomerzucht: 105 boten in de Galgenweel zeilarena

Al jàaaren is de Zomerzucht het figuurlijke ijsbrekerwedstrijd die de goed gevulde regattakalender van het Galgenweel opstart. Dat was dit jaar niet anders.

De wedstrijd focust op de meest populaire eenheidsklasse zwaardboten van het land. Met angstzweet in de oksels omdat ze er niet allemaal bijzijn noemen we hier de Optimist, Cadet en Europe, maar ook de Finn en Snipe. De RS-Aeroklasse, die zeker geen gebrek vertoont aan zeillust, liet jammer genoeg verstek gaan.

Fijn zeilweer

Op deze niet eens zou koude dag zou het pittig zeilen worden. Ja hoor: er kwamen de voor februari karakteristieke windvlagen tot 25 knopen uit ZW, lichtjes ruimend naar het westen in de namiddag. Opluchting in het kleine raceoffice. Want er zouden startreeksen gegeven worden voor trapeziumbanen met inner loops en outer loops. Een oplossing die de oms wel aanzienlijk grote vloten (43 Optimisten bvb) elkaar zoveel mogelijk ruimte gaf. Alles samen 105 ingeschreven boten.

Net als bij de Speculoos Race, de seizoensafsluiter van het najaar, ging de ene vloot na de andere van start. De ene vloot klitte bij elkaar voor de daaropvolgende start. Drie in de voormiddag, twee in de namiddag.

Met daartussen een vlot draaiende lunch volgens het beproefde RYCB-recept: soep, ham-, fish of veggieburgers onder de gloeiende verwarmingschampignons.  Ambiance.

Eindafrekening

Behalve bij de Finn zouden bij alle andere klassen de namiddagmanches de doorslag geven in de verdeling van de podiumplaatsen. Sigurd Vergauwe hoefde zelfs de vijfde manche niet eens te varen. In zijn Finn scoorde hij 4 x 1. Ook Alberto Da Col zwoegde zich, sleurend aan de schoot van zijn gootzeil naar de zekerheid van een ongenaakbare eerste plaats in de Europe.  

In de Snipe toont Yannick Laumans zijn talent, bijgestaan door Isabelle Dompas. In deze klasse werd het in de namiddag nog heet Erwin en Wilfried Everaert (2de) en Mathias Brands met Elias Kerre  (3de) zaten de koplopers nauw op de hielen. Met die zijspronggedachte: Mathias en Elias zijn behoorlijk nieuw in de klasse.  

Bij de Optimist toonde Maud De Bie, vorig jaar nog over all winnaar van de Q-Cup, zich de sterkste.

Opvolging in aantocht

Aaron Kerre neemt de gouden joystick in de Cadet over van zijn broer Elias die na een succesvol parcours in Cadet naar Snipe verkaste. Aaron rekent daarbij op bemanning Cedric Mannaerts die de RYCB kleuren op het podium brengt.  Nog RYCB teams: Emiel Van Daele met Vince Moring (2de) en Nora en Felix Van Besien, waarbij Nora als eerste meisje in de algemene Cadetrangschikking eindigt.  

Hoe zit het trouwens met de andere RYCB resultaten? Paul Glorie Farrerons finisht verdienstelijk zesde en Valerio Trupo elfde  in de Optimist en natuurlijk zet Isabelle Dompas de RYCB kleuren op de top van het podium in de Snipe.

Opwarming

Uit de coulissen stijgen stemmen op dat de intensieve trainingscampagnes van Level Up en de plannen om een racing team verder uit te bouwen verandering in deze schaarste gaan brengen.

En ja, ook de Zomerzucht heeft zo haar kuren. Wie te laat of niet inschreef kegelde de uitslagen door mekaar. Er kwamen ook zeilers met een ander zeilnummer aan de start dan waarmee ze waren ingeschreven. Tel daar nog een paar protesten bij en timing van de prijsuitreiking glijdt vanzelf richting bedtijd. Enfin: de debriefing verliep geanimeerd, de wenslijst voor de volgende wedstrijden is wat langer, het RYCB Race & Resueteam is opgewarmd.

Maar geen nood: het wedstrijdzeilen gaat door.  Heel veel zeilers vinden het te plezant.

Zomerzucht results