Yves Rysheuvels: teamwork geeft de grootste voldoening

Yves Rysheuvels RYCB Vrijwilliger

RYCB-Vrijwilligers portret

Yves Rysheuvels en zijn vrouw Anne draaien regelmatig mee in het RYCB-Race & Rescue team. Yves zeilt al van zijn 12de. Via Kindervreugd leerde hij bij Sodipa op het Galgenweel zeilen. De spreekwoordelijke pleziervaartmicrobe zit er dus al lang in. Na een tussenstap in het windsurfen kocht hij in 1986 zijn eerste zeilboot: een door van de Stadt getekende Westhinder.
Naast zijn inzet als technische vrijwilliger en RIB-stuurman bij het RYCB-Race & Rescueteam zeilt de Swift-Product Manager op rust met zijn Calypso 44 de zomer rond. In het RYCB-team bloeit hij helemaal open.

Wat trok je aan om bij RYCB vrijwillige medewerker te worden?

Yves Rysheuvels: “Dik zeven jaar geleden had mijn boot nood aan een grondige refit. RYCB gaf me de kans om in de loods te werken. Ik maakte kennis met de RYCB-Race & Rescue ploeg en stelde voor om mee te werken. Mijn brevet van duiker-hulpverlener (NELOS – 3 Sterren) en ervaring in de pleziervaart, vooral dan met kajuitjachten, bleken enorm te worden geapprecieerd. Werken in team heeft me altijd sterk aangetrokken. Je creëert een band, zelfs vriendschappen, ik kan van die sfeer genieten. Dat is heel wat anders dan dat ik alleen met mijn eigen boot bezig ben.”

Yves Rysheuvels RYCB Vrijwilliger

“Waarom ik in het team wil meewerken? Waarom zou je anders lid worden van een vereniging? Ik ben geen lid geworden om alleen maar van het materiaal gebruik te maken. ”  

Wat zijn je huidige verantwoordelijkheden als RYCB-vrijwilliger?

Yves Rysheuvels: “Doordat we ook nog zelf zeilen in de zomer, focus ik me vooral op het R&R materiaal, nazicht, onderhoud, upgrades, klaarzetten, … dat soort zaken. Daarnaast kunnen we onze boot soms inzetten als startschip bij wedstrijden, bijvoorbeeld op de Grevelingen. Bij het team heb ik ook met een RIB leren varen. Dus bij events die buiten de zomervakantie vallen, kunnen ze me ook als stuurman inzetten.”

Haal je een beloning uit je vrijwilligerswerk en hoe ziet die eruit?  

Yves Rysheuvels: “Mij is het helemaal niet om centen of een materiele compensatie te doen. Ik leer van alles en bovendien kan dat in team gebeuren. Het team hanteert ook een puntensysteem als een soort beloning. Daarmee vijzelen we de deskundigheid van de medewerkers op. Maar zelfs de sterren die je er mee kan verdienen zijn voor mij niet de belangrijkste reden. Dingen samen doen wel.”  

“Anne, mijn vrouw, is intussen ook al gebeten. We hebben samen gewerkt bij de start van wedstrijden en dat is zo goed meegevallen dat ze zich ook opgegeven heeft als teamlid.”

Yves Rysheuvels RYCB Vrijwilliger
Wat zijn jouw persoonlijke argumenten die je aan anderen wil doorgeven om ook RYCB-vrijwilligers te worden?

Yves Rysheuvels: “Holaba, ik ben geen evangelist. Het loopt nu lekker en we gaan er alles aan doen om dit zo verder te laten gaan. Er wordt veel tijd en energie gestopt in het verbeteren van het teamwork. Soms zijn er wat nijpende punten bij een debriefing, maar daar leren we veel uit. De dynamiek van de ploeg vind ik plezant, daar kan weinig tegenop.”

Zegt RYCB vrijwilligersschap jou ook iets?

Bracht Yves Rysheuvels je op ideeën en ben je geïnteresseerd om ook mee te werken als RYCB-vrijwilliger?


    Yves Rysheuvels RYCB Vrijwilliger