Varen, vliegen, foilen?

Carl Winters, R.Y.C.B. voorzitter, staat stil bij een fenomeen dat de zeilsport een heel nieuwe dimensie geeft. Foiling.

America's Cup speed record

In deze tijden waar alles stil ligt is het heel leuk om eens te surfen naar down under om de fantastisch in beeld gebrachte Prada Cup de selectiewedstrijden voor de 36ste America’s Cup te bewonderen. Opnieuw loopt de America’s Cup voor op vlak van technologische omwenteling. Vorige keer met de foilende catamarans, en nu de foilende monohulls volgens de AC75 Class Rule. Dat maakt de competitie vlijmscherp. De uitdager zal straks in Corana-vrij Auckland de Nieuw Zeelanders moeten verslaan om de oudste wisselbeker ter wereld mee naar huis te nemen.  

Het spektakel heeft niet echt veel meer te maken met wedstrijden zoals wij ze kennen. Deze boten “vliegen” over het water met topsnelheden 52 kn. Dat het niet altijd goed gaat konden de Amerikanen ervaren door te kapseizen aan een topsnelheid met veel schade tot gevolg.

Aanval op het Antwerp Race snelheidsrecord?

America's Cup

Uiteraard zullen we niet vlug hier deze boten over de Schelde zien vliegen. Maar er beweegt heel wat op dit vlak. Denk maar aan de Vendée Globe of de volgende Ocean Race maar ook de foiling boards en Olympische catamarans. Foilen is niet meer weg te denken.

Hoe zal de organisatie van de Antwerp Race reageren als er straks iemand het snelheidsrecord van de A-Race even scherper wil stellen? Misschien nog niet dit jaar maar het staat in de sterren geschreven. Vroeg of laat zijn ze er….

Zeer de moeite om het spektakel vanop de eerste rij mee te maken. Het event is ook te volgen op Youtube, Facebook en www.americascup.com.

Een aanrader.

Carl Winters, R.Y.C.B Voorzitter

Carl Winters,
Voorzitter R.Y.C.B.