Virtuositeit met weinig wind: Open Belgisch Kampioenschap Europe en ILCA

Isabelle Dompas

HET OPEN BELGISCH KAMPIOENSCHAP EUROPE EN ILCA (LASER) werd dit jaar bij de Royal North Sea Yacht Club (RNSYC) voor de kust van Oostende gevaren. Alles samen verzamelden er zich 130 boten met zeilers uit 5 landen. (BEL / FRA / NOR / USA / NED).

Isabelle Dompas, Tibo Stevens, Yuya Longfils, Yanic Darquenne en Luca Dandois tekenden in hun ILCA 6 (Laser radial) present met het Go Sailing European team. Coach Michael Robaard zette zich in om iedereen met raad en daad bij te staan.

Naast Isabelle en Luca waren er nog Ward Maes in Europe en Brecht Zwaenenpoel, Kobe Stroobandt en Platon Effraimidis in ILCA 4 (Laser 4.7) die de RYCB burgee hoog hielden.

Uitstel en toch 3 manches

De windmeters zouden dit weekend geen recordsnelheden afficheren. Zaterdag begon met een uitstel voor onbepaalde duur. Het is pas nadat de startboot op zee was gaan meten dat er besloten worden om te launchen vanaf het Klein Strand.

De wind uit zuidelijke richting schommelt tussen 7 en 10 knopen, dat is genoeg voor het afwerken van drie reeksen. Ondanks een vlakke zee zijn de omstandigheden niet eenvoudig.
Die eerste avond staat Isabelle Dompas eerst bij de ILCA 6 / Laser Radial met 2/4/3.

180° Windshift

Ward Maes - Europe
Ward Maes

Ook voor zondag belooft de windvoorspelling weinig goeds. Onder de 5/6 knopen wind heeft de Noordzeestroming een te grote impact op het wedstrijdverloop, laat staan dat een lokaal zuchtje het hele verloop tot een loterij herleidt.

Als dan toch een start wordt gegeven, ziet de organisatie zich genoodzaakt -ook op aangeven van velen- de eerste manche te annuleren. De hele vloot moet zicht verplaatsen omdat de nieuwe wind uit een tegenovergestelde richting komt. Er worden nog twee reeksen gevaren, maar de zeer plaatselijke invloeden zijn onmiskenbaar: grote windshifts en stromingswervelingen.

Luca Dandois
Luca Dandois

Wachten op uitslagen

De jury heeft de handen vol met protesten waardoor de uiteindelijke prijsuitreiking van dit Open Belgisch Kampioenschap lang op zich laat wachten.

Bij de prijsuitreiking waren velen dan ook al op weg naar huis. Ook Isabelle staat op haar lippen te bijten voor de hearing. Uiteindelijk krijgt ze een ‘redress’ voor een inbreuk toegewezen zodat ze finaal toch nog tweede finisht in et algemeen klassement.

Zilver is ook edelmetaal.

Isabelle Dompas, Brigitte De Schepper, Josephine Holtz

Eindklassement OBK na 5 reeksen

Europe (59 boten)

1ste: Johan TAMMEN (GER 132). 17de: Ward MAES (RYCB)

ILCA 4 (Laser 4.7 // 27 boten)

1ste: Lasse-Finn Sergeyn (BEL 212743). 5de: Brecht ZWAENEPOEL (RYCB). 20ste : Platon EFFRAIMIDIS (RYCB). 25ste Kobe STROOBANT (RYCB).

ILCA 6 (Laser Radial // 28 boten)

1ste Brigitte DE SCHEPPER (NED 207172). 2de Isabelle DOMPAS (RYCB). 10de Luca DANDOIS (RYCB).

ILCA 7 (Laser Standard // 16 boten)

1ste : Pieter-Jan BULTYNCK  (BEL 204271)

Results

XXXL Fotoalbum OBK21 ILCA – Europe (neem tijd om alle foto’s te bekijken ;-))

Tekst B. Dandois & PDJ // Foto’s PDJ