Verbintenis is een werkwoord

Uit het logboek van voorzitter Carl Winters

Levenslang zeilen?Een heel leven lang zeilen?

Meer dan eens hoor ik: “Waarom zou ik lid worden bij RYCB?” Een zeer terechte vraag voor iemand die de watersport en pleziervaart al een beetje verkende. Er is namelijk nogal wat keuze aan clubs die allemaal een mooi aanbod hebben. Als ik dan informeer waar ze naar opzoek zijn, loopt het antwoord nogal uiteen.
De ene wil zelf of zijn kinderen leren zeilen, de andere zoekt een zomer/winter ligplaats voor zijn boot. De derde zoekt een plek om gelijkgezinden te kunnen ontmoeten. Er zijn natuurlijk ook mensen die de nautische wereld aantrekkelijk vinden.
Mijn antwoord is eenvoudig: je bent bij de juiste club, want we kunnen dit allemaal bieden. Eventjes de lidmaatschapsaanvraag invullen en klaar is kees.

Was het maar zo makkelijk.

Wat voor de meesten onder ons, zoals ze in Nederland zeggen “gesneden koek” is, is voor de leek of persoon met interesse in de watersport echter niet zo helder. Velen vragen zich af hoe ze eraan moeten beginnen en of er begeleiding mogelijk is? Of er betrouwbaar advies kan gegeven worden?

Zouden verenigingen voldoende aandacht hebben om hun leden een thuisgevoel te geven? Zells als het antwoord ja is, dan is dat geen evidentie. Stel dat iemand een zomer zeilschoolcursus volgde en zich afvraagt: wat nu? Want je leert toch niet zeilen om er nadien niets mee te doen.

Het is daarom dat we met de RYCB ernaar streven om een zo sluitend mogelijk antwoord te geven aan dat “Wat hierna?”. Zowel voor de allerjongste cursisten als voor de wat oudere nieuwe leden blijven we werken aan een proactief aanbod. Dit gaat van verhuur van boten, recreatief zeilen in najaar, winter en lente, trainingen voor wedstrijdzeilers, workshops waar wordt uitgelegd hoe je een polyesterboot herstelt of verweerde gelcoat laat blinken, leuke wedstrijden en recreatieve evenementen organiseren voor alle gradaties van watersporters, infomomenten over veiligheid op het water houden enz.

De club is ook een groeiend kenniscentrum dat iedereen kan wegwijs maken in de snel evoluerende wereld van reglementen, veiligheid en techniek maar ook in het uitwisselen van ervaring. Kijk maar naar de boeiende clubavonden.

De slogan “Een heel leven lang zeilen” moet de rode draad worden waar we met de club naar toe willen. Dat is een lopende uitdaging en een proces, geen start/stop moment. Maar het is een belangrijk stuk van het antwoord op de vraag “Waarom zou ik lid worden van RYCB?”

Level Up WinterzeilenZeilen in de winter?

Het wordt weer tijd om de thermostaat in te stellen op knusse gezelligheid. Voor sommigen is de winter  een heel ander paar mouwen. De allerjongsten onder onze leden trotseren elke zaterdag de winterse kou om hun zeilskills te verbeteren. Deze Optimist- en vanaf januari ook ILCA (Laser)trainingen zijn erop gericht om de juniors  de basiskneepjes van het wedstrijdzeilen bij te brengen. De glimlach waarmee ze van het water komen zegt alles.

Dat is maar een reden waarom we dit doen.  De ouders, die er veel vrije tijd voor veil hebben, zien hun kinderen openbloeien. Stapje voor stapje ontwikkelen ze zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en initiatief. Zeilen is per definitie leren omgaan met een oneindig aantal keuzes.

Ik ben benieuwd hoe ze volgende zeilseizoen zullen scoren in de wedstrijden.

Vacature coördinatorVacature

De club maar ook de jachthavens staan voor grote uitdagingen. Er is de continuïteit van wat al zo lang bestaat. Maar in de toekomst liggen fantastische opportuniteiten die we grondig moeten aanpakken en exploiteren. Vandaar dat we op zoek zijn naar een coördinator die zowel de noden van de VZW als de jachthavenbedrijven kan orkestreren.

Een job met veel afwisseling en ook met de nodige uitdagingen voor de toekomst. Er staan ons zeer interessante jaren te wachten en daarvoor willen we de juiste man of vrouw aantrekken die deze uitdagingen tot een goed einde kan brengen.

We hopen uiterlijk eind van het jaar de beslissing te kunnen nemen wie het wordt.

Oud naar Nieuw @ The JibeVan Oud naar Nieuw @ The Jibe

December is per definitie een gezins- en familiemaand. Keith, onze clubhuisuitbater, presenteert een fantastisch all-in gastronomisch menu, gevolgd door het beroemde vuurwerk vanop de eerste rij en een spetterend feest.

Interesse? Klik even door naar de site van The Jibe en reserveer meteen.
Oudejaarsmenu 2022 – The Jibe

 

RYCB NieuwjaarsreceptieRYCB-Nieuwjaarsreceptie: 14 januari 2023

De traditionele Nieuwjaarsreceptie op het Galgenweel komt er (eindelijk) weer aan.  Een fantastische gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe Galgenweel infrastructuur. Zoals je van de RYCB gewend bent wordt dit het gezelligste moment met hapjes en drankjes om elkaar véél meer dan het beste voor 2023 te wensen. Zoals vaarplannen te maken, misschien?

Carl Winters
Voorzitter