Waar moet de Antwerpse watersport volgens jou naartoe?

Op 19 augustus 1851 organiseerde de kersverse Yacht Club Royal Belge de eerste wedstrijden op de Schelde. Honderdzeventig jaar later stellen we vast dat we voor grote vernieuwingen staan. Stad Antwerpen vraagt aan de Antwerpse watersportverenigingen met hun meer dan 3000 leden waar het met de watersport en de pleziervaart naartoe moet.
Een vraag is sneller gesteld dan er een antwoord op formuleren. Bepaal mee de koers voor de toekomst.

Koers ‘voor boten van allerlei slag’  

Het voor 1851 mega-evenement sloot aan bij Antwerpen-kermis. Daarbij werden noch moeite noch kosten gespaard. “De wedstrijden worden georganiseerd voor schepen van alle soorten, waaronder de typische Antwerpse knotsen, boeiers, zeilbootjes, Brabantse boten, gigs: tweemans en viermans roeiboten met of zonder stuurman.  Na de wedstrijd wordt in aanwezigheid van 150 feestgenodigden, bij wie vele Belgische en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, een fantastisch banket aangeboden aan de prinsen.” (Uit De Yachtclub Kroniek van 150 jaar RYCB in Antwerpen)

Zeil- en roeiwedstrijden en feesten, een goede combinatie, dat wisten ze toen al. Men had ook erg goed begrepen dat men publiek kon amuseren met evenementen op de Schelde. Prinsen, koningen en keizers gaven natuurlijk een extra cachet aan deze wedstrijden. De coupes en bekers die werden uitgereikt ademen grandeur uit en ze zijn vandaag nog te bewonderen in ons clubhuis.

Water brengt de wereld voor onze deur

Niet alleen toen kende men er wel wat van. Vandaag zien we dat het ook nog lukt, weliswaar met minder grandeur. Succesvolle evenementen zoals Antwerp Race, Schelde regatta, Water-rAnt, Tall Ships etc…, weten heel wat volk naar de Schelde en dokken te lokken.

Uiteraard mogen we de vele wedstrijden op het Galgenweel, de place to be voor de kleinzeilerij, niet vergeten. De plaats waar de meeste Antwerpse clubs een vestiging hebben. Maar waar vele duizenden watersportliefhebbers leerden zeilen, waar kampioenen groeien, waar competitie en recreatie samen scheep gaan. 

Ontwikkeling en ontplooiing

Echter voelen we ook aan dat onze sport aan verandering toe is. Vergrijzing, veranderende mentaliteit, afname van het bezit van een boot, etc..

Onze statuten zijn ook over het meegaan met de tijd erg duidelijk: “De vereniging heeft tot doel het promoten van de watersport in al haar facetten en de ontwikkeling en ontplooiing ervan te bevorderen”. Hiervoor kunnen we tal van initiatieven ontplooien.

Uiteraard is dat de jeugd enthousiasmeren, opleiding verzorgen, wedstrijden organiseren, sociale contacten binnen de vereniging bevorderen, enz… Maar: visie is meer dan dit.

Hoe willen we dat de watersport in het Antwerpse de volgende decennia zich verder ontwikkelt. Moeten we verder doen zoals we nu bezig zijn? Moet het anders? Prima, maar hoe dan?

Jouw visie is belangrijk

Graag stel ik de vraag aan jou! Voel je je geroepen om mee te denken over waar de Antwerpse watersport en pleziervaart naartoe moet? Ben je kandidaat om een visie te helpen ontwikkelen? Mail dan naar voorzitter@rycb.be We contacteren u dan om in de loop van maart deel te nemen aan een virtueel overlegmoment waarin ieders idee kan toegelicht worden.

Carl Winters,
RYCB-Voorzitter