Aanstekelijk enthousiasme bij STAB-trainees

Sail Training International combineert de grandeur van het varend erfgoed met een avontuur voor jongeren van over de hele wereld. Zo nu en dan passeert een van hun topevents in Antwerpen: de Tall Ships Races. Varen met traditionele schepen en jachten op zee, de talloze belevenissen in de stop over havens, alles bezorgt de trainees tussen 15 en 25 jaar een onvergetelijke ervaring.
Sail Training Association Belgium (STAB) werkt volkomen in de geest van die missie. Met de Tall Ships Races van 24 in zicht was het weer tijd voor een kennismakingsdag.

Stoelen bijzetten

Al drie keer op rij organiseert de Sail Training Association Belgium een infovoormiddag in de wardroom van het RYCB Clubhuis. Kenners wijzen fijntjes naar de herinneringsplak naast de deur: hier werd de oprichtingsactie van de nieuwe Sail Training International getekend. Maar nog fijner is dat steeds meer jongeren voor deze kennismaking opdagen: een vijftiental.

De TSR-editie van dit jaar was -ondanks de lastige weersomstandigheden- al bij al een succes. Trainees die dit jaar mee hebben gevaren brachten met brio hun verhalen voor een aandachtig publiek in een bomvolle RYCB Ward Room.  

Strijd op het water

Team S/T Saeftinghe vertelde dat ze bij de start in Den Helder enkele dagen verwaaid lagen wegens storm Poly. Vele schepen die zich toch naar Hartepool waagden bij 40 kn wind, liepen behoorlijk wat schade op.  Team S/T Rupel vertelde hun belevenissen aan de wal in Hartepool.  In de daaropvolgende manche naar het Noorse Fredrikstad ontspon zich een onderlinge strijd met de Saeftinghe. Het Rupel team haalden de Line Honours.

Team Op Stok3 deed een uitgebreid verhaal over de warme ontvangsten in de kleinere tussenhavens in het cruise in company traject van Fredrikstad (N)  naar Lerwick (Shetlands). Mist belemmerde de start van de laatste manche tussen Lerwick en het Noorse Arendal. Later werd de manche vroegtijdig geannuleerd wegens te weinig wind.

Op basis van de posities bij de annulatie werd een klassement opgemaakt. S/T Patricia  en Op Stok3 sleepten een eerste en tweede prijs in hun klasse in de wacht.

Het populairste bemanningslid is…

Anekdotes over de plezierige internationale ontmoetingen tussen de trainees van de verschillende schepen,  vooral tijdens crew parties in de gaststeden en dorpen verdrongen de wat mindere momenten van zeeziekte.

Het leven aan boord kreeg veel aandacht in een vragen en antwoorden moment.  Wachtlopen, schiemanswerk, kaartlezen en sturen en hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Uit een korte geïmproviseerde navraag over wie het belangrijkste bemanningslid aan boord is kwam finaal en met ieders instemming naar voor: de kok.

Uitzonderlijke zeezeilervaring

Jaar na jaar groeit de belangstelling voor deze infodag. De mond aan mond reclame en de ‘bring a friend’ aanpak onder de trainees werpt zijn vruchten af.  De uitdaging ligt er in, volgens STAB voorzitter Dr. Paul Van den Heuvel, om nog meer grotere jachten aan te trekken om aan dit fenomenale en professioneel georganiseerde event deel te nemen.

Alle STAB-schippers en vaste bemanning staan klaar om iedereen te begeleiden en te adviseren. Want ook voor de yachtinglui is deelname aan de TSR, buiten de gasthavestad ontvangsten, een fantastische zeezeilbeleving.

Baltische zee avontuur

De Tall Ships Races 24 spelen zich in de Baltische zee af en doen tussen 27 juni en 5 augustus Klaipeda (Lit.), Helsinki (Fin.), Tallinn (Est.), Turku (Fin.) Mariehamn (Åland eilanden) en Szczecin (Pol.)   aan. Zowel de schepen als de trainees kunnen alle of maar enkele etappes meevaren.