Tall Ships Races 2022 focust op jeugd, verbinding en duurzaamheid

Tall Ships in zicht, sail training op dreef

Van 22 tot 25 juli 2022 komen de Tall Ships naar Antwerpen, voor de zevende keer al. De organisatie gaat 100 trainees rekruteren, 10 ervan kunnen dit jaar al meevaren en inslingeren.

De RYCB heeft al een lange relatie met sailtraining en medewerking aan het event.  

Annick De Ridder, schepen van de haven, focust dan weer op Ecopolis. In dit ‘village’, centraal op de site, worden de innovatieve en duurzame ontwikkelingen van stad Antwerpen, Port of Antwerp en partners getoond. Het event streeft ook naar een zo laag mogelijke CO2 afdruk, maximale recyclage en afvalbeperking.

Volgens Koen Kennis, schepen voor toerisme, (foto) wordt het opnieuw een enorme nautische oppepper voor de stad. Het event trok eerder al meer dan een half miljoen bezoekers. Naast de Scheldekaaien, met ondermeer de nieuwe cruisepontons, en het Eilandje, zullen ook het Kattendijkdok en het Zaha Hadidplein uitstekende plekken worden om de schepen te bezoeken. 

De schepen

Opnieuw wordt werk gemaakt van een zo groot mogelijke deelname van een vloot schepen, onderverdeeld in A (vierkant getuigd) B (klassieke getuigd) C (modern getuigd <40 m. loa met spi) en D (modern getuigd <40m. zonder spi) schepen. De kleinst toegelaten waterlijn is 9,14 m.
Voor België komen de T/S Rupel schoener, de Patricia, een Xp 55 (foto), en de Op Stok 3, Hallberg Rassy 46 -onder RYCB Burgee– in aanmerking om deel te nemen. Andere schepen / jachten zijn welkom.

Sail Training Association Belgium zoekt nog naar jachten met een waterlijnlengte boven 09,19 meter om mee onze kleuren te vertegenwoordigen. (info via info@we-sail.com)

De RYCB en sail training

De RYCB is actief in sail training, medewerking met en deelnemen aan de Tall Ships races. Diverse jachten hebben onder RYCB burgee de races meegevaren: Sirma, Polarrev, Ebb Tide (foto) en andere. Patrick van den Bulck rekruteerde liason officiers die zich ontpopten als geknipte tussenpersonen die de noden van de schepen en de bemanningen vertaalden naar adequate oplossingen dank zij hun nautische maar vooral ook lokale kennis. Het RYCB -Race & Rescue-team surveilleerden meer dan eens om zowel langs de kaden en de aangemeerde schepen te kunnen inspringen mocht er iemand in het water terecht komen. En natuurlijk ook als begeleiding bij de altijd spectaculaire sail out parade.

RYCB-maritiem centrum als tribune: toplocatie

Nu het knelverband van de Covid19 maatregelen losser mag, gaan we binnen RYCB aan de slag met een heel nieuwe Tall Ships Races 2022 aanpak. Het clubhuis en de terreinen aan de Schelde zijn en blijven de beste uitkijkposten om de A-klasse schepen aan de kaaien te bewonderen. Chef Cis Goetschalkcx en zijn team werken aan een variatie aan culinaire en hospitality-voorstellen. Water en zeil minnende jongeren zoals de cursisten uit onze zeilscholen zijn de geknipte kandidaat trainees.

Heb je interesse om de stempel van RYCB nadrukkelijker op het event in Antwerpen ’22 of in de sail training zetten? Mail dan naar communicatie@rycb.be  en we nemen verder contact met je op.

Van optimist naar driemastbark

Aurélie Geuten (foto) bewees op de voorstelling van Stad en Haven Antwerpen dat ze haar zin in dit grote avontuur begon in haar Optimistje.

Van de twee campagnes op de Stadsrad Lehmkuhl zijn de ervaring van de vrijheid op open zee, de opwinding van het werk in de masten, de storm in de Golf van Biskaje en het machtige gevoel van een 98 meter lange driemaster te besturen.

Vaar mee

Stad Antwerpen en Port of Antwerp geven 100 jongeren tussen 15 en 25 jaar de kans om in 2022 mee aan boord te gaan op 2 trajecten: Harlingen – Antwerpen en Antwerpen – Aalborg.

De trainees worden financieel ondersteund dankzij peterschappen van bedrijven. Ze worden ook begeleid in een fondsenwervingstraject om zelf een deel van hun trip te financieren.
Daarnaast kregen 10 jongeren via een wedstrijd op sociale media de kans om al deze zomer aan boord te gaan van de Tall Ships als vloggende en postende ambassadeurs van stad en haven.

Meer lezen: Tall Ships Races Antwerpen https://tallships.antwerpen.be/

Sail Training Association Belgium: https://www.we-sail.com/en