Speculoos race: afsluiter van zeilwedstrijdseizoen op Galgenweel breekt meer dan een record

112 BOTEN, VERDEELD OVER 8 EENHEIDSKLASSE ZWAARDBOTEN ZEILDEN VIJF MANCHES OP EEN DAG. INTENSIEVE COMPETITIE, PRACHTIGE STRATEGIE- EN TAKTIEKDEMONSTRATIES, SPECULOOS VOOR IEDEREEN, TOFFE SFEER AAN WAL.
RYCB GALGENWEEL SLOOT HET RACESEIZOEN OP DE GROOTSTE BRAKWATERPLAS VAN HET LAND CON BRIO AF.

De opkomst in de Cadet en Snipe tweezitters, de Europe, de OK-jol, de Finn en de ILCA 4, 6 en 7 (de vroegere Laser 4.7, Radial en Standaard) overtrof werkelijk alle verwachtingen. Ook de stoutste. Dat was het resultaat van meerdere factoren: waaronder de voorspelde goede zeilwind, een kort en intensief programma op één dag op een centraal gelegen plek, het vooruitzicht op een gedegen seizoensafsluiter inclusief enkele revanche-aspecten, plus intensief social media- en telefoonverkeer binnen de klassen om er toch maar iedereen bij te halen.

Wedstrijdleider Tomi Neuman kon een interessante wedstrijdbaan laten uitleggen met start aan de zuidwestkant van het Galgenweelwater en een keerboei en de finishlijn aan de noodoostkant. De halve windse boei kon zo aan de noordwestkant gedropt worden.

Daardoor werd het hele oppervlak van deze zeilplas benut en bleven de klassen redelijk uit elkaars buurt. Het uitwijken voor boten van andere klassen gold immers voor iedereen.

Geen Belgisch kampioen bis maar wel de grootste speculoos

Sebastien Godefoid - Speculoos race
Sebastien Godefoid – Finn

Sebastien Godefroid, had een Finn boot geleend. ‘In het begin was het wel vreemd want alle trimlijnen zaten anders dan ik gewend was’, zegt de 50-jarige. Hij stapte dit jaar terug in deze klasse, samen met nog ander schoon Olympisch volk zoals Willems en Hambrouck. Sebbe dus terug naar de plas waar zijn zeilcarrière begon in de Optimist.

In de laatste twee manches had de zilveren medaillewinnaar in de OS van Atlanta de touwtjes wél goed in handen. Met twee keer een eerste plaats was hij verzekerd van de grootste speculoos op het hoogste schavotje.

Jan Peeters – Nathalie Janssens – Snipe

Ook in de Snipe zat er een afrekening aan te komen. Het duo Peeters / Janssens verdedigden hun Belgische titel met zoveel bravoure (en een gemiddelde van eerste en tweede reeksplaatsen) dat de harde strijd in deze competitieve klasse om de tweede en de derde plaats ging.

Omdat ze een keer eerst zeilen, wonnen Everaert / Everaert de tweede stek met weliswaar hetzelfde puntentotaal als het duo Laumans/ De Bock die derde werden.

Wie de grillige wind kan voorspellen wint

Stephan Veldman  - Speculoos race
Stephan Veldman – OK-jol

Het Galgenweel is beroemd en berucht voor de grillige variaties in windsterkte en windrichting. Gelukkig kon een redelijk stabiele noord-noordoostenwind ongehinderd in de volle lengte van de plas waaien, waardoor de reeksen vlot na mekaar volgden.

Bij de Europe besliste de vijfde en laatste reeks over hoe de top drie er zou uitzien. De Italiaan Alberto Da Col won uiteindelijk met één punt op Mathis Doyen die ook 10 punten verzamelde zoals de nr 3: Emma Stoop.

OK-jol klasse: de Nederlander Stephan Veldman was duidelijk nog op temperatuur van zijn derde stek in het Nederlands Kampioenschap en blies iedereen naar huis. De achtervolger Fréderic Geboers mocht hem een keertje de loef afsteken in de laatste reeks, toen Veldman allang zeker was van zijn finale primusplaats. De lokale OK-held Massimo Angelino kon alleen maar zijn derde stek verdedigen, wat hij dan ook met brio deed. 

Hoe Lasers, die in feite ILCA’s heten, de strijd aangaan met RS Aero’s

Bij de ILCA 7 (Laser Standaard) ging de grootste speculoos naar de Nederlandse Grandmaster kampioen Wilmar Groenendijk. Zijn landgenoot César Sierhuis, die in het begin van de dag Wilmar voor bleef, moest met twee mindere reeksen in de namiddag uiteindelijk toch genoegen nemen met stek 2. Piet Vandamme finisht in de algemene rangschikking 5de, maar in in feite 3de in de ILCA 7 klasse. Huh?
De dag voor de inschrijvingen sloten dienden er zich nog enkele RS Aero zeilers aan. iedereen was het eens dat ze met de ILCA 7-s konden samen zeilen. In de resultaten staan de twee klassen dus door elkaar. Ere wie ere toekomt: Anouck de Ripainsel finisht eerst in de RS Aero en maakt het de ILCa’s niet makkelijk door de 3 finaleplaats te behalen. Zonder speculoos, helaas.

In ILCA 6 (Laser Radial) wist Tibo Stevens met een regelmatige 3/2/3/2/3 en (6) vriend en vijand te verschalken, Thomas Bouckaert wist in de laatste reeks dat de strijd gestreden was en kon zich een 10de plaats veroorloven zonder dat zijn 2de finaleplaats in het gedrang kwam. Casper de Wolf ging uiteindelijk met de derde grootste speculoos naar huis.

Bij de ILCA 4 (Laser 4.7 jeugdklasse) zette Anders Bultinck uit Oostende een mooie 2/1/1/(3)/2 neer voor Boris De Wilde en Edgar Verswijfel.

Wat een mooie puntenverdeling tussen de drie koplopers in de Cadet jeugdklasse was me dat. Miguel Toro / Juul  Schaffrath eerste, Tijmen Baars / Sören Scherens tweede en Elias en Hanna Kerre derde met respectievelijk 7, 8 en 9 punten. In interne kringen zal nog lang nagekaart worden dat de cadetzeilers van de kust die van Antwerpen op hun eigen vaarwater zijn komen afdrogen.

Knaller van een afsluitrace

Speculoos race

Opnieuw was het Galgenweel het toneel voor een intensieve reeks wedstrijden voor een gevarieerd deelnemersveld. Waar zie je anders in België veteraren met een Olympische zeilcarrière boord aan boord zeilen met aanstromende talenten van 15 à 20 jaar?  Met meer dan honderd boten is natuurlijk een populariteitsrecord gebroken op een zeilplas van 40 ha. Dat is vlot verlopen, dankzij een goede samenwerking tussen de watersportverenigingen die allemaal hun bases en zeilscholen op de oevers van dit grootste brakwatermeer van het land laten draaien.

Een rondje speculoos voor iedereen, mensen.

De RYCB Speculoosrace werd mogelijk gemaakt door talloze vrijwilligers met ondermeer:

Pierre Philippe en Tomi (wedstrijdleiding en contact met de klassen), Laurens, Hendrik, Xavier, Loïc, Tom, Bernard, Lennert, Mathias en Mathis (op het water en in de rekenkamer), Fred en jan Willem (Jury – zonder al te veel werk, gelukkig) Patricia en Max (Galgenweel venue) Arlette, Ann, Yves, Tim, Frederik en Manu (bar en catering) en Ron (zowat overal). Veel dank aan allen.
Mochten we toch nog namen / mensen vergeten zijn: excuus op voorhand.

Wil je de selectie van de beste foto’s nog eens zien? Klik dan hier.

Tekst & foto’s: PDJ

#AutoNatieGroup  #SuzukiMarineBelgium  #RibaTrailers  #BoBat  #ZeilmakerijWinningSails  #Linalbvba  #LotusBakeriesBelgium  #RYCBRaceRescueteam
#EuropeClassBelgium  #BelgianSnipes  #OKclassBelgium  #LaserGroupBelgium  #BelgiumNationalCadetClass  #FinnClassBelgium