Sneeuw of geen sneeuw: RYCB-Galgenweel helpt zeiltalent ontluiken

RYCB-Galgenweel kijkt terug op het winterseizoen

RYCB Laser training winter

Nu de zomertijd is ingesteld maakt RYCB-Galgenweel samen met de zeilschool een eerste balans van het jaar op. “We hebben ondanks Corona niet stil gezeten. Helemaal niet,” zegt Patricia De Brandt. RYCB-Galgenweel verantwoordelijke “Op een veilige manier zijn iedere zaterdag de wintertrainingen in de Optimist doorgegaan. Ook in de sneeuw. Een deel van de Cadetvloot is bij ons komen trainen. Max Slap bracht met succes kandidaat Laser zeilers bijeen voor vier Laser-specialisatiestages. En dat is maar één deel van wat we doen”.

De Laser instroom

Max Slap wintertraining RYCB Optimist

“Het plan was, “ vult Max aan, “om deze instapstages ook voor volwassen Laserzeilers te organiseren, maar de meest recente Corona voorschriften laten dit niet toe. We hebben toch een klein tiental Laserzeilers die onder de begeleiding van Jenthe Verstraelen de basis van het maneuvreren en de juiste positie in de populaire eenmansboot meekrijgen.”

“Het leuke is dat we niet alleen RYCB leden in onze boten laten oefenen, maar dat ook zeilers van andere clubs in hun boten komen meedoen. Deze mix is de garantie voor instroom in de klasse en het zeilen op het Galgenweel.”

Anticiperen of zwemmen

RYCB Laser training

Jenthe zeilde al WK’s en EK’s in de Laserklasse en weet het aanstormend Laser talent van 14 – 16 jaar dus goed bij te brengen hoe de basismaneuvers verlopen. De focus ligt op de juiste positie van de stuurman en de zeil-roer coördinatie. “Door het vlagerige wind (ook bekend als de El Galgenweel Pampero) is er wel wat gezwommen, maar dat was blijkbaar geen punt voor de zeilers. We kijken er op toe dat ze goed gekleed in de boot stappen want het water is dan amper 8 graden.” knipoogt Max.  

RYCB Wintertraining

Alleen jammer dat dezelfde specialiteitsstages voor de volwassenen dus zijn geannuleerd om de intussen alom bekende reden. Misschien later opnieuw proberen.
Max Slap: “Met deze stage sluiten we aan bij de basis en evolutie brevetten ondermeer in Optimist. We kunnen gebruik maken van de RYCB-Lasers. Hiermee creëren we vooruitzichten voor clubwedstrijden zoals de komende Midweek Challenges. De volgende stap is dat de zeilers zelf beslissen een meer competitieve boot te kopen om aan de grote Laser wedstrijden te gaan deelnemen.”

Sterk seizoen voor de boeg

RYCB Galgenweel - Patricia De Brandt

Patricia De Brandt: “Het zeilschoolseizoen ziet er goed uit: nog voor de start van de paasvakantie lopen de boekingen voor de zomer al héél hard. Het online boekingssysteem is helemaal bijgewerkt, dus dat werpt zijn vruchten af.”

“We gaan binnenkort de loodsen en de Bar Tante Francine opknappen. We verwachten binnenkort een levering van nieuwe Optimist lesboten. We kunnen daarbij helpende handen zeker gebruiken.
De begeleiding en specialisatiestages draaien op volle toeren. Net zoals overal anders tellen we af naar het afbouwen van de Coronabeperkingen om de deuren echt helemaal open te gooien. Midweek Challenges, de RYCB kampioenschappen, een voorlopig nog geheim match race event.
Van mij mogen die remmen los.”

Meer over de RYCB Jeugdzeilschool

Meer over Laser trainingen

Meer over de Midweek Challenges op het Galgenweel