Scheldetour: de uitdaging

Scheldetour

De Schelde opzeilen en arriveren op de Rede van Antwerpen: het is en het blijft een zeer uitzonderlijke ervaring. Zeker als plezier en de verkenning van de uitdagende vaaromgeving in balans worden gehouden. Recreatie en sport. 35 Zeemijlen op de kronkelende Schelde onder betrouwbare begeleiding.

De Schelderegatta ontvangt ook motorjachten, voor velen onder hen is het ook een uitzonderlijke gelegenheid om pleziervaart op de Schelde onder begeleiding uit te proberen.

De RYCB besteed al bijna 175 jaar veel aandacht aan de klassieke schepen en jachten. Vandaar dat de rond- en platbodemjachten, de Old Gaffers en andere ‘Classics’ extra welkom zijn. (

Classics = min 50 jaar oud of recent gebouwd volgens plan van + 50 jaar oud)

DE GROTE GEMEENSCHAP VAN TOERVAARDERS

In de geest van Harry Van den Bergh, een fervent wedstrijdzeiler die deze regatta bedacht, gaat het bij de combinatie van Schelderegatta en Scheldetour zeker niet alleen om de competitie. Het gaat erom zeilsters en zeilers van alle generaties, hun gezinnen of lieven en hun vrienden bij elkaar te brengen. Dat begint bij de infoavonden en gaat verder met een ondersteunende begeleiding van de nautische overheden en het ervaren RYCB Race & Rescueteam.

In Wemeldinge wacht gratis overnachting maar zeker ook een heldere briefing op vrijdagavond voor het vertrek. Zaterdag vaart de vloot naar Hansweert om gezamenlijk te versassen. Het moment dat ze de Westerschelde bereiken splitst de heel diverse vloot in een wedstrijdvloot en een toervloot.

TIENTALLEN FACTOREN

De uitdaging schuilt in het juist inschatten van de windkracht en richting, de vloedstroming die de jachten naar Antwerpen duwt, het andere (beroeps)-scheepvaartverkeer.

Voor iedereen is en blijft het een hoogtepunt in het vaarseizoen, want zo dikwijls zeil je niet ‘all the way’ naar Antwerpen. Bij de motorboten is het weinig anders.

De high fives, de schouderklopjes, knallende kurken, de brede glimlach en de uitbundigheid aan boord van ieder deelnemend jacht: we hebben het toch maar lekker gefikst.

OP DE ANTWERPSE REDE

Ongeveer anderhalf uur voor Hoogwater Antwerpen varen de deelnemers Jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen. Al van bij het aanmeren schakelt de vriendschap naar een hogere versnelling.

De prijsuitreiking en het daaropvolgende bemanningsfeest is iedere keer weer een hoogtepunt.