Schelderegatta en Scheldetour – in weerwil van windgebrek

Er zijn zeilwedstrijdorganisatoren die goed luisteren naar wat er in de pleziervaartwereld omgaat. Zo besloot de organisatie van de Schelderegatta zich te focussen op het basisniveau van het wedstrijdzeilen. En daarnaast het programma open te pellen voor toervaarders. Heel snel bleek dat pleziervaren en wedstrijdzeilen op onze machtige prachtige Schelde -zelfs voor ervaren rotten-nog heel wat verrassingen inhouden.

Brug en wind

We verklappen een geheim dat de last minute vaststelling dat de sperring van de Vlakebrug over het Kanaal door Zuid-Beveland de maandenlange voorbereiding voor dit evenement midscheeps had kunnen treffen?  En dat het de medewerkers zoals veteraan Georges Janssens en wedstrijdleider Dirk de Wolf al hun diplomatie en doorzettingsvermogen gekost heeft om ProRail, de Nederlandse spoorwegbeheerder ertoe over te halen om die brug toch één keer te laten draaien voor de SR/ST vloot? Dank u wel ProRail.

Verklappen we nog een geheim dat de semi tropische windstilte slapeloze nachten heeft veroorzaakt? Want het vraagstuk of je beter de start bovenstrooms opschuift, of de baan inkort is vergelijkbaar met het becijferen van de leeftijd van de kapitein aan de hand van hoeveel grijze haren hij wel heeft.

Strakke begeleiding

Soit. 45 deelnemers, omringd door de fine fleur van het RYCB-Race & Rescueteam en zowat de hele vloot van Rijkswaterstaat en SPN verzamelen die ochtend in Hansweert voor wat hun Scheldeavontuur moet worden.

De wind komt nauwelijks uit de doos en toch vertrekken de zeilers hoog aan de wind richting Walsoorden om over het fietspad de bocht te nemen. Uitwijken voor enkele op en afvarende vrachtschepen, en dan zo het Scheer van de Noord in te dobberen. Tot daar de race wordt ingekort.

Luie telltales

De Raquero (CR1/2) van Karel Verhulst en zijn “driemtiem” gaat als eerste door de finish na 1 u 37 min en 30 sec te hebben gezeild. En, niet onbelangrijk, een schitterde start te hebben genomen, waardoor de koppositie gegarandeerd werd.

In real time glijdt de Esse 850 Isa van Eddy en Luc Verbinnen door de streep. Vrijwel zonder enige rimpeling, maar de TCF houdt de supersnelle bak van de eerste plaats in verbeterde tijd.

Tussendoor schuiven de roestbruine zeilen van de meer dan honderd jaar oude tjalk Hoop op Zegen afgetekend tegen de belanden lucht het schaar in. Te zeggen dat er mensen zijn die veronderstellen dat die classics niet zeilen.

En wie komt daar uit de hazyness? De UFO 34 met Didier Anrys aan het roer. Samen met zijn maat scoort de Karna als beste double handed en kan Didier de felbegeerde Garry Van den Bergh trofee in de lucht steken.

Partyzone jachthaven

Een voor een varen de deelnemers die doorgegaan zijn de Jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen. De sfeer zit er al goed in, aangezwengeld door de uptempo golden – olden songs van Baton Rouge en de verlokkelijke geuren van de BBQ by The Jibe en afgesloten met een ferme DJ-set.

Gratis drankjes van Duvel, een genereus BBQ-buffet, goodie bags met herinneringsplaketten, deelnemersvlaggen, een stemmig ingerichte Blekken Loods en een geanimeerde prijsuitreiking, zo hoort een laagdrempelig zeilevenement toch te zijn?  Wie dacht dat de doorwinterde zeilers zouden preutelen is eraan voor de moeite. De wedstrijdleiding nam de juiste beslissing, klinkt het overal. En er is fijn gezeild, dat zeker.

Schelderegatta – Scheldetour 24 juni 2024

Zet die dag maar al vast, dan kan je hem beter plukken.


Indumar Verzekeringen || Multraship || Duvel || V-Shure || Aertssen

Jachthaven Antwerpen Linkeroever || Jachthaven Wemeldinge || Jachthaven Terneuzen | Jos Boone watersport