Schelderegatta: de uitdaging

De Schelde opzeilen en arriveren op de Rede van Antwerpen: het is en het blijft een zeer uitzonderlijke ervaring. Zeker als plezier en competitie in balans worden gehouden. Recreatie en sport. 35 Zeemijlen sprinten op de kronkelende Schelde met alleen maar windkracht.

Schelderegatta sluis HansweertDe grote gemeenschap van zeilers

In de geest van Harry Van den Bergh, een fervent wedstrijdzeiler die deze regatta bedacht, gaat het hier niet alleen om de competitie. Het gaat erom zeilsters en zeilers van alle generaties, hun gezinnen of lieven en hun vrienden bij elkaar te brengen. Dat begint bij de briefing, de avond voor de start in Wemeldinge. Iedereen gezellig bij elkaar. Nog gezelliger dan ooit.

Dan vaart de vloot naar Hansweert om gezamenlijk te versassen. Het moment dat ze de Westerschelde bereiken transformeert de heel diverse vloot in strijdbare groepen die onder de CR meetformule -waaronder ook Double Handen deelnemers- elkaar de loef gaan afsteken tot aan het verlossende geluidsignaal aan de finish aan het RYCB Clubhuis.

Schelderegatta finish2Tientallen factoren

De uitdaging schuilt in het juist inschatten van de windkracht en richting, de vloedstroming die de jachten naar Antwerpen duwt, het andere (beroeps)-scheepvaartverkeer en vooral de tegenstrevers.
Voor sommige deelnemers is de gezelligheid en de vlootbeweging naar Antwerpen genoeg om zich al tot winnaar uit te roepen voor het eerste startschot. Voor anderen is het een training om de bemanning op scherp te zetten in snelle maneuvers en het uitpuren van de bootsnelheid. Anderen gaan voor de winst in eigen categorie. Ofwel de trots om als allereerste over de finish te gaat: de line honours. Voor iedereen is en blijft het een hoogtepunt in het zeilseizoen, want zo dikwijls zeil je niet ‘all the way’ naar Antwerpen.

De high fives, de schouderklopjes, knallende kurken, de brede glimlach en de uitbundigheid aan boord van ieder deelnemend jacht: we hebben het toch maar lekker gefikst.

Schelderegatta finish RYCB
Op de Antwerpse rede

Ongeveer anderhalf uur voor Hoogwater Antwerpen varen de deelnemers Jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen. Al van bij het aanmeren schakelt de vriendschap naar een hogere versnelling.

De prijsuitreiking en het daaropvolgende bemanningsfeest is iedere keer weer een hoogtepunt.

Schelderegatta Think PinkSpeciale prijzen

  • Overwinning in de CR klassen 1 t/m 6
  • Eerst over de finish (afgezien van IRC of CR klassering: Line Honours
  • Eerst als Double Handed (tweekoppige) bemanning: de Harry Van den Bergh trofee
  • Eerst in een eenheidsklasse (min. 5 deelnemers in bvb J/24 – J/80 enz.)
  • Zeilproject voor een goed doel (bvb Think Pink – strijd tegen borstkanker)
  • Snelste klassieker (jacht ouder dan 1972 – met authentieke configuratie en uitzicht en/of replica van jacht op plannen ouder dan 50 jaar.)