Als de cadetten zeilen, moet het zondag zijn

Cadet training bij RYCB Galgenweel

Net zoals tijdens de vriesdagen was het Galgenweel ook vorige zondag de trainingszone voor de Cadet class. De klasse is al lange jaren thuis bij de RYCB.
Al 75 jaar -ooit bedoeld voor zelfbouw- geldt de tweezitter als dé instap voor jongeren, M/V, tussen 8 en 17 jaar.
De Cadetzeilers kunnen rekenen op gedegen coaching en training. Nu nog jeweetwel elimineren en ze zijn regattaklaar.

Cadet Class RYCB Squadron charter

De RYCB kreeg al in 1958 de ‘Squadron Charter’ van de piepjonge Cadet klasse.

De harde kern van de Cadet Belgium-vloot bestaat vandaag uit 22 teams, telkens een stuurman en een fokkenmaat (M/V). Daarvan zeilen er een tiental onder RYCB-burgee. Er staan ronkende namen op de internationale referentielijst van de International Cadet Class Association, mannen en vrouwen die het ver geschopt hebben zowel in de werelden van eenheidsklassen als in de internationale zee- en oceaanzeilcompetitie. In 1969 worden Carl en Peter Winters Cadet WK in La Coruña, het jaar later halen ze brons in Tasmania. Bekende namen, jawel. Het ligt in de aard der Cadetdingen dat de aspiraties hoog liggen. Die realiseren gaat niet vanzelf. Dus: trainen.

Cadet training door Thierry Den Hartigh

Omkadering

Thierry Den Hartigh (WK Cadet brons in ’83 en zilver in ’84) zet zich in om de Cadetzeilers die het Galgenweel als een van de twee trainingscentra zien te begeleiden. Het tweede centrum is in Oostende. De verdeling tussen oost en west heeft niet alleen met de afstand tot de woning te maken, de covidbeperkingen bepalen mee wie waar zal trainen.

Op zondag melden zich negen boten. Voor de gelegenheid is Isabelle Dompas, WWSV Talent Team Laser radial zeilster, de coach van dienst. Isabelle zeilde tot vorig jaar in de Cadetklasse en ziet met plezier haar (houten) cadet terug op het water. Ze kent alle zeilers bij voornaam en talent.

Isabelle Dompas RYCB Cadet coach

Drie, twee, een… piep

Thierry geeft eerst een lichte theoretische top zeven van elementen die de prestaties in een wedstrijd bepalen. De ouders, die hielpen optuigen, zijn verdwenen. In een mum is de vloot op het water. Isabelle geeft proefrondjes, tweeminutenstarten en een in de winds- en voor de windsparcour.  Ze schreeuwt zich schor.

“Kijk naar uw tell tales.”

“Huh? Ach ja.”
Koers 90 graden verlegd.

Typisch Galgenweel, vandaag gaat de lichte zucht alle richtingen uit. Hilariteit als twee boten aan de wind recht op elkaar afvaren.

cadet class RYCB Training

Vrienden maken en houden

De grote teamgeest, zegt Isabelle, maakt de klasse uniek . Nadeel is dat als er één een verkeerde optie neemt in het spirak, de meesten volgen en pas te laat merken dat de andere boeg voordeliger is. Spelenderwijs leren, hoe anders?

“Samen met de toenmalige Cadet Fleet Captain Alexis Dirix begonnen we vier jaar geleden met terug aandacht te geven aan de Cadetzeilers, “vertelt Thierry Den Hartigh. “Ik vond het tijd worden om de jeugd te ondersteunen. De Cadet is de ideale tweemansboot met een traditie, een grote verspreiding van kwaliteitsvolle tweedhandsboten en een actieve nieuwe productie. Het is een boot waar je alle talent moet voor inzetten om hem te doen lopen. Dat geeft voldoening als dat werkt.” Ook de motiverende betrokkenheid van de ouders is een belangrijke, stimulerende factor, vindt Thierry

Cadet class RYCB training

Perspectief

“Kijk ook naar de doorstromingsmogelijkheden: de zelfde geest waait vanuit de Cadet- over de Snipe- naar de Draken-klasse. En die geest is niet anders dan vriendschappelijkheid, collegialiteit, samenhorigheid.”
En fair play. Elementen die trouwens in de ‘eed van de Cadetzeilers’ (Cadet Oath) staat, die wordt herhaald bij de opening van ieder Cadet Wereldkampioenschap.

De heropstart van de klasse heeft dus ook te maken met de persoonlijke inzet van Thierry in Antwerpen en van Nathalie Gunst in Oostende. “De klasse moet het vooral hebben van zeilers die verder willen. Nogal wat ouders van de Cadetzeilers zijn zelf zeilers. Daarnaast doen we er alles aan om bij de woensdagavond events tijdens de zomermaanden erbij te zijn. De getalenteerde cursisten van de zeilschool zijn de eersten die meevaren en wellicht ‘bijten’ En dan zijn er de fokkenmaten die na hun groeischeut de joystick maar heel graag overnemen.”

cadet class RYCB Training

Remmen los… of niet?

Net zoals bij vele sporten bijten de Cadet bezielers en de zeilers op de nagels over hoe de Covid restricties gaan evolueren. Vanaf nu klappen de activiteiten omwille van examens dicht. Nieuws over wedstrijden volgt later en is afhankelijk van de maatregelen zowel in België als Nederland.

Cadet Class Belgium website
Cadet Class Belgium Facebook

Cadet zeilen RYCB: Thierry Den Hartigh: thierrydh@gosselingroup.eu

Fleet captain Cadet Antwerpen: Tim Stroobandt,: tim@twistkapellekes.be

Cadet class RYCB Training

Foto’s: Pit De Jonge