Met de glans van parelmoer: de RYCB-Clubtocht

Start ClubtochtHet zou gezellig worden. Het zou een compleet clubevenement worden. Het zou een toekomstgerichte traditie worden. De clubtocht. Vanuit Wolphaartsdijk, maar open voor alle RYCB leden met een jacht.
Jachten met een gezins-, familie- of vriendenbemanning. Voor alle leeftijden. Zeer afwisselend met tijd voor lekker varen maar ook veel gezelligheid voor en na.

Prettige vaststelling nr. 1: de deelnemende boten. Achttien. Dit zijn ze.

Ardea, Atla, Borgen, Cassiopeia, Cohiba, Fast Jodocus, Fawlty Towers, Flow, Gente di Mare, Greyhound, Iris, Legendeau, Meisje, New Wave, SailM8, Shine On, Speedwell en Trito.

Van een 8,2 meter lange Piewiet / Kievit tot een 12,5 meter Hanse 418 en alle types, lengten en bouwjaren (en bakskistinhoud) die je maar kan inbeelden daartussen. Naar goeie gewoonte moet er een racy traject tussen zitten in de anders zo gemoedelijke tocht. Maar dan in een light, versta: voor iedereen haalbare formule.

Vertrek op jouw beste tijd

JeugdzeilersOp de boordcomputer van de Gente di Mare berekende Roel Ysewyn met het Adrena programma de potentiële vaartijd van iedere deelnemer op basis van de beschikbare CR – ‘Time Correction Factor’ van ieder schip en/of model. Iedereen kreeg dus een persoonlijke starttijd. In theorie zou het dus drummen worden bij de finish, want de snellere boten lopen de tragere in.
Hoorden we niet dat dat gedoe bij de start voor sommige toerzeilers er te veel aan is?

Junior stuurlui

Er kwam dus een Z-vormige traject over de Oosterschelde vanaf de groene O7, via de 011-Z2 de rode O12 naar de rode SVY 10. Een leuke baan, tegen ebstroom en wind in. Hoewel de gewisselde stroomstroomrichting sommigen bij het aanlopen van de Yersekes’ geul parten speelde. En dan die wind. Pufjes. Wie doorzette om toch te finishen werd op extra applaus onthaald bij het aperitief op de dijk van de jachthaven Yerseke.

JeugdprijzenHerman diepte speciale prijzen uit de boodschappentas op, speciaal voor de min 14-jarigen die als bemanning (of stuurmeisje –  stuurjongen) op niet minder dan vijf boten de race meezeilden.

Van op de Schelde naar in de Schelde

Volgende afspraak bij eetcafé De Schelde voor mosselen, steak of kabeljauw, gonzende conversaties en een doorzakker in het clubhuis van Watersportvereniging Yerseke.

Zondag was de wind vrijwel helemaal op, dus in vloot terugdobberen naar de Zandkreeksluis om in de namiddag de prijzen uit te reiken. De felbegeerde beker maar ook courgettes in verschillende formaten.
Naar verluidt het lekkerst tempura gefrituurd. We wijken af.

Grote beker RYCB Clubtocht

Bij die prijsuitreiking borrelde de idee op om in clubverband volgend jaar naar Engeland te varen. In groep of vloot varen werkt aanstekelijk, dat is ook bij deze Clubtocht goed aangetoond. Meer info over deze RYCB-kanaaloversteek volgt.

Resultaten van de RYCB-Wolphaartsdijk Parelmoer Regatta

1: Gente di Mare, 2: fast Jodocus, 3: Borgen, 4: New Wave, 5: Cohiba, 6: Fawlty Towers, 7: Flow, 8: Speedwell, 9: Iris, 10: Atla, 11: Greyhound.

Met enorme dank aan iedereen die zit heeft ingezet voor het slagen van dit evenement. Sommige deelnemers noteerden het zelfs met gouden inkt in hun logboek.

Volgende RYCB Wolphaartsdijk clubtocht zaterdag 2 en zondag 3 september 2023.  

Foto’s: Herman Van Leugenhaege | Anthony Leclair | Nadja Hilven | PDJ 

Clubtocht