Kroniekschrijvers, kampioenen en een zeemeerman/vrouw: uitgesproken persoonlijkheden die de RYCB maken

Een club die haast 175 jaar bestaat koestert haar tradities. Deze RYCB Clubavond sluit als vanouds aan op de Algemene Vergadering. Het is het moment om te belichten wat er zich precies honderd jaar geleden afspeelde. Om kampioenen te vieren. En om -alweer- volgens een beproefde procedure de zilveren trofeeën te overhandigen aan leden die zich buitengewoon verdienstelijk maakten de RYCB-Merman en RYCB Mermaid.

En toen gingen ze aan tafel en kregen heerlijke voor, hoofd en nagerechten voorgeschoteld. Ook bij de RYCB-leden gaat de liefde door de maag.

Het The Jibe team zorgde ervoor dat dit meer dan gesmaakt werd. Tussendoor was er tijd om bijzondere mensen met uitzonderlijke capaciteiten de waardering te geven die ze verdienen.

Dirk De Bock sr.

Twee bestuurders wisselen de wacht

Alle twee zijn ze al meer dan drie decennia, als het er geen vier zijn, van heel dichtbij betrokken bij het reilen en zeilen van de RYCB.

Alle twee loodsten ze als bestuurder en zelfs voorzitter de RYCB door zonnige windstiltes en stormachtige perioden.

Dirk De Bock sr. buigt terug op een palmares van eenheidsklasse en zeezeilen, is de motor van de modernisering van de club en de positie die ze bekleedt in de complexe watersportwereld.
Die balanceert op de belangen van de sport, de vrijetijdsbesteding, de jachthavens.

Pierre Philippe Gillard

Dirk herinnert zich vooral de momenten met wereldberoemde zeilers zoals Tabarly, de vriendschap met Frank Murdoch die de Britse Endeavour uitdager het dichts bij de Armerica’s Cup overwinning bracht in het interbellum.

Pierre Philippe Gillard nam jaren geleden al de fakkel over van zijn vader en wijdde zich meer dan 35 jaar lang aan de omkadering van zeilwedstrijden.

Een strenge wedstrijdleider, maar rechtvaardig, en zeker een met een amper te evenaren ervaring.
Hij kan gerust als motor genoemd worden in wat later uitgroeide tot het Race & Rescue team. Alles voor de liefde voor de sport, zo vat Pierre Philippe het samen.


De RYCB-Teletijdmachine van Patrick

Patrick Van den Bulck vervult zijn rol als archivaris/ conservator vanavond met brio. Hij door nog voor het voorgerecht in de annalen van 1923.

Vanaf dan behoort het Vlaams Hoofd, de omgeving van het dorpje Sint Anna tot de provincie Antwerpen. De Belgenland, het paradepassagiersschip van de Red Star Line meert voor het eerst aan in Antwerpen. Alain Gerbault zeilt als allereerste solo over de oceaan.

In de Yacht Club zetten de Spaanse Koning Alfonso en koningin Victoria hun handtekeningen.

Léon Huybrechts wint de Wisselbeker La Brabançone in de Monotype de France, waarvan kwatongen beweren dat dit een kopie slash doorontwikkeling is van onze Scheldejol. Het is het begin van een florerende relatie met de Cercle de la Voile de Paris.

Brecht Zwaenepoel

Kampioenenviering

Applaus voor de RYCB leden die vorig jaar Goud, Zilver of Brons behaalden in nationale of internationale kampioenschappen.

Skip-FNSkip-LNCrew-FNCrew-LNPalmaresEvenementKlasse
JulesShaffrath3e plaatsOpen Belgisch KampioenschapCadet
GuyCelisZilver = Poulie d’orGOLDCUP-2022 Oostende, Corinthian classificationDraak
CédricD’hondt2e plaats = Poulie d’orOpen Belgisch Kampioenschap INLANDILCA-4
LucaDandoisBelgisch kampioenOpen Belgisch Kampioenschap INLANDILCA-6
BertDe BockONZK kampioenONZK-criterium met HuldraONZK CR1+2
BertDe Bock1eAntwerp Race met HuldraCR2
PhilippeDe Cort3eAntwerp Race met WalhallaCR2
IsabelleDompasGoudEUROPACUP-2022_Duitse editie WarnemündeILCA-6-Women-U21
IsabelleDompas2e plaats = Poulie d’orOpen Belgisch Kampioenschap INLANDILCA-6
RobertDrontmannValérieSuy3e plaatsOpen Belgisch KampioenschapSnipe
BartDumon3eAntwerp Race met GodewindCR5
BernardGlorie2eAntwerp Race met PapouchiCR5
ManuHensBelgisch kampioenOpen Belgisch KampioenschapSnipe
CharlotteMartot2e plaats = Poulie d’orOpen Belgisch KampioenschapSnipe Ladies
SebastianSteinbarth2eAntwerp Race met NandouDay Sailers
BenVan CauwenberghManuHens3e plaatsGOLDCUP-2022 Oostende, Corinthian classificationDraak
BenVan CauwenberghManuHens3e plaatsOpen Belgisch KampioenschapDraak
ElineVerstraelenWereldkampioenWK-2022 VilamouraILCA-6-Women-U21
RoelYsewijnTomDejonghe1eOstend-Helgoland-OstendIRC3
BrechtZwaenepoel2e plaats = Poulie d’orOpen Belgisch KampioenschapILCA-6-Male

Merman – Mermaid

Deze fraaie trofeeën gaan naar verdienstelijke leden die zich voor de club inzetten en de geest ervan uitdragen.

Wie de Trofee krijgt gaat volgens een geheime selectie binnen de hoogste echelons van de cluborganisatie. Bij het verplicht voorlezen van de reglementen wordt duidelijk dat aan de keuze een diepgaand onderzoek voorafgaat.

Sven Onghena RYCB-Merman 24

Verwacht en onverwacht

De procedure, inclusief de champagne voor de winnaars, werd medio jaren ’80 bedacht door Charles ‘Chas’ Mermans, een van de markantste persoonlijkheden die de RYCB meer dan vijftig jaar over de woelige zeeën van de tijd loodste.

Na jarenlange inzet voor het Race & Rescueteam, ondermeer met de zorg voor de werking van het team, het materiaal, maar ook opleiding, veiligheid en de goede relaties met de nautische overheden gaat de Merman Trofee naar Sven Onghena.  

Volgens Carl Winters: de man die met een zeer grote gedrevenheid meegebouwd heeft aan ons R&R-team tot wat het vandaag is.

Arlette Mellaerts Mermaid 2024

Ondanks de numerieke mannelijke meerderheid, zei Carl Winters, zijn het vaak de vrouwelijke RYCB-fanaten die de intelligentste oplossingen bedenken voor onze uitdagingen. Zij vinden zich ook niet te beroerd mee de gaten te dichten die uit het niets opduiken.

Ze is een welkome ondersteuning op onze events, achter de bar, achter de ontvangstbalie. De Mermaid Trofee gaat naar Arlette Mellaerts.  

En de RYCB Fashion & Things shop draaide. En hoe.