RYCB – J/24 team krijgt vaart

De Antwerp Challenge veroorzaakte een verrassend neveneffect: plots verschenen er meer en meer J/24’s in en rond Jachthaven Antwerpen Linkeroever. Jarenlang zeilde André Haerbos vrijwel alleen met zijn Bolero. Hij zou leuker zijn om met meer van deze eenheidsklasse sportkielboten te kunnen racen, herhaalde hij geregeld.

Dit jaar groeide de Antwerpse vloot tot 7 J/24’s op het water. RYCB kocht er twee aan. De lucht is zwanger van geruchten dat er nog zullen bijkomen. Maken we een spontane heropstanding mee, of is er meer aan de hand?

‘Mens sana’ op de J/24

Niemand kan tegenspreken dat er in Jenthe Verstraelens’ DNA een wedstrijdzeiler schuilt. Hij heeft een pak ervaring opgedaan bij ‘Go Sailing European team’ zowel in Optimist als de ILCA. Het scheelde maar een haar of hij volgde het kielzog van zijn zus, Eline, in een Olympisch zeilen-programma.

Jenthe ontpopte zich dit jaar als de mentor van een groeiend RYCB-team dat steeds meer inscheept op de twee J/24’s van de RYCB.  Als oud coördinator van de zeilschool weet hij als geen ander zijn generatiegenoten aan te spreken.

En wat blijkt? Heel wat van die enthousiasme jongelui voelen die kriebel ook. Angélique de Jonghe, Rik Woutters en Kato De Swert hebben al heel wat ervaring opgedaan.

Aftasten

De voorbije weken gingen de monitoren aan boord van de Royal-J, en leerden die optuigen. Dan kwam het spannende moment om de Jachthaven Linkeroever buiten te varen en meteen de invloed van die onverbiddelijke stroom te ondergaan. Zeilen omhoog, motor uit en zeilen maar.

Holaba: er is ook een spinnaker, laat ons die ook maar proberen.
Al spelend leren om met een sportieve boot te leren omgaan, met de stroming rekening te houden en tegen het overweldigende decor van de Schelde voor Antwerpen, met haar andere scheepvaartverkeer en windgrillen.

Clubinvestering

De RYCB investeerde in twee J/24’s, met de steun van Sebastian Steinbarth, de mentor van de Antwerp Challenge wedstrijden en GDM Advocaten van Benoit Goemans. Het sportieve boottype steunt op een indrukwekkende internationale wedstrijdstamboom die teruggaat tot 1975. Budgettair valt alles binnen haalbare perken. Tel daar het format van laagdrempelige wedstrijden in Antwerpen bij.

Het geheel past als een handschoen over de idee om jonge zeilsters en zeilers uit de Galgenweel- en zeilschoolomgeving in nauwer contact te brengen met zeilen op kielboten op open water. Dat ging niet zonder de hands-on medewerking van RYCB Coorinator Philippe Saen, van de handige veteraan zeiler Paul Saeys, van JHA-LO havenmeester Maarten Torremans en zeilmaker Roel Ysewyn.

De Antwerpse J/24 vloot

Royal J Winters / Verstraelen.
The J/24 formerly known as…
– Verstraelen.
Odyssey – Bruno Van Cant.
Frog Off – Kurt Verhaeghe.
Boléro – André Haerbos.
Jachthaven Antwerpen – Torremans / Saeys.
??? – Anrys. (in make over status op de wal)
???bis – De Bock. (zonet aangeschaft)
Jawadde (te koop) – Wuyts (Wolphaartsdijk)

Projectmanagement

RYCB J/24

Uit de verborgen kwaliteiten van dit verhaal duiken nieuwe elementen op. Zorg dragen voor boot en uitrusting, inventariseren en klussen. Het team organiseert zich en schuift stilletjes door naar een wedstrijdgeest. Kortom: zeilprojectmanagement. Wie wil dat niet op zijn CV zetten?

Uit het RYCB Zeilschool monitorenteam groeit dus een nieuw zeilteam dat zich klaarmaakt voor de Antwerp Challenge #5 van 20 september. Ben je benieuwd om te zien hoe ze het er vanaf brengen? Kom dan zeker supporteren en blijf mee na om van de prijsuitreiking een groots feest te maken.

Veerse Meer

Bovendien lonkt de J/24 club die actief is op het Veerse Meer. Ze nodigen de Belgische teams uit om deel te nemen aan het Open Nederlands Kampioenschap (20-22 oktober Oostwatering – WV De Arne) en de WinterSprinter wedstrijden van oktober tot maart. Kort maar intens.

J/24 -alles wat je wil weten

Noteer zeker de RYCB Clubavond van 27 september in je agenda. Jenthe Verstraelen en Tom Werf van de Nederlandse klasse belichten de boot en haar kwaliteiten, de klasse werking, het programma en de haalbare en ideale targets.