Royal Spring Cup 2023 – Scharendijke – bittere kou – zoete prijzen

Een van dé klassiekers uit het RYCB Race & Rescue repertoire. Met dit jaar een paar stevige uppers maar ook -helaas- wat downers. Present: 21 Cadetten, 18 Europes en 12 RS Aero’s, uit België, Nederland en Duitsland. Maar geen Finn-, en Fireball klassen maar ook onvoldoende Snipe’s. Koud en winderig en toch leuk hardzeilen.

Op de tanden bijten

Zaterdag: noord-noord ooster die van 16 naar 24 knopen doorschiet, soms 26 knopen. Al bij de derde manche iss het duidelijk dat de zeilers van racen naar overleven overschakelen. Want bij de windvlagen, kwam laat nog eens een bittere koude zich scherp aanvoelen. Gevolg: geen vierde manche.

Voorspellende tussenstanden

Bij de Cadet is het al duidelijk wie er voor de podiumplaatsen strijdt: het duo Schoonooghe – Kerre springt over het duo Kerre – Ysewyn omdat deze laatsten de start van de eerste manche missen. Zit het duo Winand-Winand hen toch niet op de hielen zeker?
Bij de Europes is Karel De Smedt de ongenaakbare primus. Nu al. Jerome Teughels stevent af op een onwrikbare tweede plaats, Maxim Boone laat net iets te veel steken vallen om aanspraak te maken op de (voorlopig) tweede stek.

Bij de RS Aero hetzelfde fenomeen: Anouck De Ripainsel verzamelt alleen maar ééntjes, Joppe Pattyn grossiert in tweetjes en de strijd voor de derde stek wordt hard gestreden tussen Kobe Stroobandt en de Nederlander Robert Moorman.


Vier reeksen

Zondag is qua meteo vergelijkbaar. Alleen zwakt de noordenwind af van 20 naar 15 knopen. Dus zijn vier reeksen vandaag wel haalbaar. Voor de deelnemers wordt het kikken. En dan zijn de wedstrijdleiders en begeleiders ook in hun nopjes. Bovendien: propere starten, slechts twee individuele ‘recalls’, de zwarte vlag is dus niet versleten. Ook geen protesten. Belangrijk bericht: niet alles van de snoeptaartprijs in één keer opsmikkelen aub. Poets je tanden.

De eindrangschikking bevestigt de posities van bij de eerste drie reeksen. Alleen barstte het enthousiasme van de zeilers ver uit de voegen van het clubhuis. Ook omdat de snoepjestaart-prijzen heel onverwacht kwamen, maar oh zo welkom.
Wellicht ook -en dat is de ernstige kant- omdat de Royal Spring Cup de tweede selectieve wedstrijd is om te kunnen deelnemen aan het Wereldkampioenschap Cadet, deze zomer in Nieuwpoort.

Bilan

De after race appreciatie voor het professionalisme van het hele Race & Rescueteam was groot, samen met de mensen van de Yachtclub Scharendijke werden er uitstekende banen uitgelegd.

Het koppel Yves en Ann Rysheuvels zijn overigens met hun Felix kitsjacht toegejuicht als nieuwe leden van het R&R wedstrijdcomité.

Foto’s: Pierre Philippe Gillard en Stefaan Vandaele