Wedstrijdofficials: vitaminen voor de zeilsport

Zorg je er straks mee voor dat zeilwedstrijden voor jouw clubleden of voor internationaal gereputeerde racers vlot en fair verlopen?

Race Officials

No Officials – No Race

Het is een bekend geheim dat zeilwedstrijden het lastig hebben, ondermeer door de krimpende groep van officials en juryleden.
Hoe kunnen we een sterkere community vormen van wedstrijdorganisatoren, wedstrijdbegeleiders en wedstrijdjuryleden en samen met hen de zeilcompetitie op alle niveaus borgen? Kandidaten en geïnteresseerden wegwijs maken is een belangrijke eerste stap.

Wedstrijden van club- tot wereldniveau

WWSV sleutelt samen met het huidige contingent van actieve wedstrijdleiders en juryleden aan de werking. Die moet komen van instroom die de basisevents realiseert, clubwedstrijden dus, tot voorbij de doorstroming naar het omkaderingsniveau van nationale wedstrijden en Belgische Kampioenschappen.

Race officials

Momenteel wordt gewerkt aan de modulaire structuur van de zg. race officials. Het begint bij niveau 1. Hier trekt men mensen aan die elementaire kennis hebben van zeilwedstrijden en de basisprincipes meekrijgen van het werk aan de organisatiekant.  Deze structuur klimt op tot niveau 5, wat gelijk staat met international judge en/ of official, wat door World Sailing erkend maar ook gesurveilleerd wordt. 

Vanaf niveau 1 kan je dus assisteren bij eenvoudige, zeg maar clubwedstrijden, en zo klimt het op tot wedstrijden van nationaal en verder internationaal niveau. Het spreekt dat de kennisresolutie telkens scherper wordt. Op niveau 5 kan je gevraagd worden om in de wedstrijdleiding van grote wedstrijden zoals EK’s, WK’s en de Olympische Spelen te fungeren.

Welkom in het team

Vergeet ook niet dat wedstrijdorganisatoren en juryleden in de frontlinie staan van alle vormen van zeilcompetitie. Zeilers en organisatoren zijn volkomen van elkaar afhankelijk. Dat creëert een uitzonderlijke maar hechte band met de zeilers en stimuleert de vriendschappelijkheid in het organisatieteam.

Mis deze twee gratis kennismakingsdagen niet.
Wie weet kan je dit seizoen nog met je ‘after race’-trots geen blijf.    


Dag van de Club- & Race Officials

Zaterdag 18 maart 2023 van 9.30 uur tot 15.30 uur bij RYCB Antwerpen. (Incl. Lunch)
Aanmelden (!) voor 18 maart bij RYCB

Dag van de Race Officials – theorie en praktijk

Zondag 19 maart 2023 van 9 tot 17 uur bij Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort
Aanmelden (!) voor 19 maart bij VYNieuwpoort