Pinta 42 weet waar de wind zit in Oostende-Ramsgate

Anders dan de voorgaande jaren lieten de meteomensen bij de briefing van woensdag avond in het RNSYC-clubhuis bestanden zien met weinig tot zeer weinig wind voor deze klassieker Oostende Ramsgate.

Deze in-offshore dwarst de Noordzee en bevat enkele hordes die je als zeiler niet kan onderschatten: de banken, de traffic zones en behoorlijk wat eb- en vloedstroom. Zoals artikel elfendertig van de Wet van Murphy bepaalt, zit die vooral tegen als het net niet moet.
De wedstrijdleiding beslist prompt de Z-vormige baan in te korten tot 32 mijl met de Ruytingen West – boei als finish. Zo kunnen de traffic separation zones op motor en perfect dwars worden overgestoken.

31 boten zijn present waarvan 9 in IRC 1, waarvan de Pinta 42 in deze koninginnen klasse de RYCB-kleuren verdedigd. Zie lager voor de andere RYCB deelnemers.

De Pinta crew noteert

Bij de vroege start op donderdag staat de teller van onze zenuwen meteen hoog. Geen tot een pufje wind: waar zit die en hoe haal je er het maximum uit. Waar zit wel en waar zit geen of tegenstroom?  Komt er zeebries en wanneer?

Zoals gebruikelijk brachten we de coördinaten van de race in het QTVLM programma. Het resultaat was een eigenaardige baan. We bespreken dit en besluiten eerder op onze intuïtie te gaan varen. Nadien, in Ramsgate, liet de tracker een koers zien die vrijwel klakkeloos hetzelfde was als de berekende.  

Ondertussen was het gokken om ieder briesje als eerste op te pikken. De Ragazza schoot onder ons door dankzij wat wind, maar viel iets later dan weer helemaal stil. De Moana kon profiteren van een bries waardoor zij een heel stuk voorlagen, maar daarna om één of andere reden  toch weer geparkeerd lagen. Wij hebben dan een bries gekregen en geprofiteerd van de stroming langs de diepe kanten van de zandbanken.

Met als mooi resultaat een eerste plaats, na 7 uur en 47 minuten zeilen.

Niet onbelangrijk: de Liberty, een Bavaria 32 cruiser in de CR 5/6-klasse, sloot het hekken na 12 uur 57 minuten varen. Enfin, dobberen.

Hartelijk dank aan de Royal North Sea Yacht Club om deze jaarlijkse klassieker naar en van Ramsgate te organiseren.

Oostende – Ramsgate  || Ramsgate – Oostende

IRC 1   

Pinta 42 RYCB – (1)                                    Pinta 42 RYCB (5)

CR 1,2,3,4        

Cilia RYCB – (DNF)                                     Balocchi RYCB (1)

Balocchi RYCB – (DNF)                              Cilia RYCB – (4)