Philip’s Biscuits Speculoos Race: zeilwolk over Galgenweel

Als er weergoden bestaan, dan hebben ze zich van hun beste kant laten zien tijdens de Philip’s Biscuits Speculoos Race. Wind en vlagen, dat wel, maar ook vette perioden met zon, kortom stevig zeilweer.

Ze waren uiteindelijk met 101 boten: de Cadet, de Europe, de Finn, ILCA 4 en 6 en 7, de RS-Aero en de Snipes die dag op het onvolprezen zeilwater voor de ultieme seizoensafsluiter opdaagden.  Een recordaantal aanmeldingen, hoewel een minderheid besloten thuis te blijven. Wellicht was de voorspelling van windstoten boven 25 knopen er net iets te veel aan.

De organisatie hield de belofte: drie reeksen in de voormiddag en twee in de namiddag. Met de zuidenwind ging het uitleggen van een lange ‘outer loop’ en een kortere ‘inner loop’ vrij vlot. De diverse klassen bleven redelijk uit elkaars vaarwater. Dat had ook te maken dat iedereen maar een ronde per manche most afwerken, de vloten bleven dus redelijk compact.

En zelfs wie kapseisde (die vermaledijde Galgenweelstoten toch (?!) haakte doorgaans snel aan. Een gebroken mast daargelaten.
Bij het Race & Rescueteam gold: hoofdje erbij houden. Als één klasse gestart was, werd het voorbereidingssein voor de volgende gegeven. Het betere bandwerk.   

Snipe

All time favoriet Manu Hens – Gelly Skarlatou (foto-RYCB) ging met de grootste doos Philips Biscuits aan de haal, na een kat-en-muis spelletje met de Bomans – Frimout (2de)- en Van Hoeylandt – Bongaerts (3de) teams. Manu stuurde zijn Moods of Belgium net iets regelmatiger over de finish en dat loonde.

Cadet

Chapeau voor Emiel Van Daele – Vince Moring die op één manche na alleen maar paaltjes zeilden. In geen enkele andere klasse was de overwinning zo duidelijk. Kerre – Mannaerts finishten een keer eerst, en daarmee fitsten ze het prestatiegat dicht voor Moring – Peuteman. (3de) De nieuwe generatie na het WK in Nieuwpoort dient zich zeker aan.

Europe

Bijna voorspelbaar gingen Alice (foto) en Alberto Da Col het gevecht voor de koekjesdoos en dus de ereplaats aan. Het pleit werd in het voordeel van zus Alice (1ste) beslecht.  Mocht Rogers (3de) in de laatste reeks geen steken hebben laten vallen, had hij dit duel aardig overhoop kunnen gooien. Overigens: de plaatsten 3, 4 en 5 finishen alle drie met 13 punten.

Finn

Van de zeventien aangemelde boten namen er maar tien de start. Lekker dat de klasse intussen met Jan Goderis een zeiler meer kent die de PBSR wel uitzeilde. Haasje over bis: in de frontlinie  ging het voornamelijk Stijn Helsen (3de),  Sigurd Vergauwe (2de) en Belgisch Kampioen Sebastien Godefroid (1ste).

ILCA 4

Jammer voor Juul Buyls dat hij in het begin van de dag minder goed zeilde dan tegen het einde. Of is Juul beter bestand tegen de vlagen die die namiddag over het Weel scheerden? Finaal ging de ereplaats naar Michiel De Pelsmaeker die uitblonk in regelmaat. Voor Maxime Delhaye (2de) was de tocht vanuit Genval zeker de omweg waard. Lena Snauwaert (3de) liet zien dat ze haar mannetje kan staan.

ILCA 6  

In de best vertegenwoordigde klasse blijkt dat Olympisch Zeiler en nu ook medewerker bij WWSV Wannes Van Laer (foto) (1ste) in sommige reeksen toch de duimen moet leggen tegen Brecht Zwaenepoel(2de). Boris de Wilde (3de) redt de meubelen met de hete adem van veteraan Pieter van Laer in zijn puntenkielzog.

ILCA 7

Na jaren afwezigheid stapte Bernard Glorie nog eens in zijn ILCA 7 en deelde meteen rake klappen uit. Met 1/(2)/1/1/2/ bouwde hij voldoende voorsprong op voor die andere ILCA 7 grootmeester Michel Majon om de extra large doos Philip’s Biscuits in ontvangst te mogen nemen. Eric Bonhomme (3de) bewees met brio dat hij zijn weg weet op dat wispelturige Galgenweel.

RS Aero

Jammer dat de Nederlandse deelnemers zich hebben laten ontmoedigen door de weersvoorspelling, het werd voor de klasse alweer een zeer uitdagende beproeving. Johan Deckx (2de) ging iets beter om met de windshiften en vlagen, waardoor hij zich netjes tussen de rivaliseerden Victor (1ste) en Anouck (2de) De Ripainsel kon murwen. Een RYCB podium.

Laat de winter maar komen

Tel daarbij dat de najaarssfeer uit alle voegen barstte.

Het RYCB-vrijwilligersteam toverde heerlijke soep en ham-, fish- of veggieburgers in de ecologisch verantwoorde verpakking, de Bar Tante Francine bulkte van zeilers, fans en familie.
Het wachten op de protestbehandeling werd zo verzacht.

Massaal applaus bij de prijsuitreiking. Iedereen kreeg Philip’s Biscuits lekkers mee, de top drie van iedere klasse in een verrassingsbox. Zeilen is veelzijdig.