Wat me nu overkomt? Eline Verstraelen verovert ticket voor OS Parijs in Nacra 17

55th Semaine Olympique Française
© Sailing Energy

Hyeres, Frankrijk.
Vandaag veroverden  Lucas Clayssens en Eline Verstraelen de derde stek in de Olympische Nacra 17 Catamaranklasse.  De Semaine Olympique de France van Hyeres gold als een ultieme selectiewedstrijd om nog tickets voor de Olympische Spelen van deze zomer te behalen. Ainsi soit il, zeggen ze dan.

Eline Verstraelen: “ Lucas en ik gingen met veel zelfzekerheid het water op voor de Medal Race. We hebben al een hele week goed gevaren. Dus hadden we puntenvoorsprong en lagen op landenrangschikking uitstekend.  We dachten dat we het alleen nog moeste afmaken. En dat gebeurde dus.”

Kansen zijn er om te grijpen

Buiten de individuele prestaties van de zeilers, is ook de rangschikking per land van belang in het wel of niet behalen van een ticket. Dat zou toch voor extra stress kunnen zorgen?  Eline relativeert: “De top van de top is op een race als deze niet aanwezig.”

“Het heet niet voor niks de last chance race, de echte toppers hebben hun ticket allang op zak. Maar onze jongste resultaten gaven wel extra zelfvertrouwen. Daardoor konden we ons volledig focussen op onze eigen prestaties, koers en tactiek. En dat heeft gewerkt.”

Sterk duo

WWSV

Eline is natuurlijk in de wolken met stuurman Lucas Claeyssens. Hij zeilt quasi zijn hele leven in catamarans van de Nacra 15, de Formula 16 naar de Nacra 17.

Ook die zekerheid is voor Eline een boost om zich volkomen op haar rol aan boord te concentreren. Bovendien, geen klein pluspunt want het kon in Hyeres soms hard waaien, niet Elines beste zeilomstandigheid.

Sterke sparringpartners

Een ander pluspunt is dat het WWSV Nacra team kan rekenen op een prima coach, zegt Eline. De in Nederland wonende Amerkaan Ian Andrews en drie uitermate getalenteerde NACRA 17 team die elkaar aanjagen.

Team Arthur De Jonghe Janne Ravelingen werd 4de, team Kwinten Borghijs en Lieselotte Borghijs, alias de Tontin Pups, werd 8ste.  

Beetje verrassing

Aan de lijn laat Eline zich toch ontvallen dat ze nog niet goed beseft wat haar overkomt. Al sinds heel jong koestert ze de Olympische ambitie. Begin dit jaar stapte ze over van de ILCA naar de Nacra 17 onder het motto: we zien wel. En nu heeft ze een Olympisch ticket op zak.

Olympics 24 - Paris - Sailing

Daar steekt de bescheidenheid de kop op: “we zien wat we ervan gaan maken. Op dit moment hebben we geen plan, de volgende dagen en weken gaat dat er vast komen. Het is eerst toewerken naar het WK en ik vermoed dat we tegen dan een heel nieuw schema gaan klaar hebben.”

Met hopelijk -giechel- tot nog een beetje tijd voor familie en vrienden.” Eline studeert, net als de anderen, nog op universitair niveau, ook op dat vlak wil ze zeker geen steken laten vallen.  

 Wat denkt papa Erwin ervan?

“Het moet nog doordringen wat we deze week hebben meegemaakt. Van een hopeloze positie op dag één helemaal terugvechten en dan maar ineens doorgaan naar een Olympisch ticket. Zes maanden geleden zijn Eline en Lucas samen aan het Nacra 17 avontuur gestart. Dat maakt het allemaal nog meer onwezenlijk.”

De Olympische Spelen gaan voor Eline en Lucas een onovertroffen leerschool zijn van het allerhoogste niveau. Bovendien laat ons land zien dat we met twee ILCA zeilers – één 49r en  één 49r-fx team plus een Nacra 17 team bulken van het zeiltalent.