Dichter bij het zeilen, zeilen dichter bij jou

Uit het logboek van Carl Winters, RYCB Voorzitter

Zeilen voor de tribune

Na een zeer nat voorjaar genieten we de afgelopen weken van zonnige dagen met een wat frisse noorden- tot noordoostenwind. Aan de kust soms wat onaangenaam, in Antwerpen topweer met temperaturen boven de 20 graden. Ideale omstandigheden om de eerste manche van de Antwerp Challenge op gang te schieten op 24 mei.

Het werd een blij weerzien van de zeilers in de J/24 en Sabastian Steinbach met zijn Saffier 28. Toppers als Dirk en Bert De Bock (RYCB) in de J/24 ‘Jachthaven Antwerpen’. Marc Flamant (RYCB) in de ‘Frog Off’ kruisten de hemstokken met André Haerbos (YCH) in de Bolero) en Bruno Van Cant (KLYC) met zijn Odyssey) naar topprestaties te varen. Natuurlijk catalogeren we de commentaren van de zeilers aan de bar als boeiend. Nergens zie je de loefduels van zo dichtbij.

De volledige reportages staan hier, incl links naar fotoalbums.

Antwerp Challenge 23 #1

Antwerp Challenge 23 #2


Jong geleerd is (ook) best jong gedaan

Dit is dan ook de reden waarom de club ondertussen al meer dan 50 jaar elke zomer jongeren leert zeilen. Ook dit jaar zullen weer vele jongens en meisjes hun eerste rakjes trekken op het Galgenweel. We ronden dit jaar dan ook ons driejarenplan af om de volledig zeilschoolvloot te vernieuwen.

Onze 20 zeilschooloptimisten werden in 2021 en 2022 vernieuwd, dit jaar hebben we de 6 RS Feva’s die ondertussen 10 à 12 jaar oud waren vervangen door 6 spintennieuwe Topper Topaz boten. Om voor onze volwassenen cursussen ook naast de basiscursussen Evolutie 2 te kunnen aanbieden zijn er 2 Topper Argo boten ter beschikking. Deze sportieve snelle zwaardboot kan perfect invulling geven aan de zeilers die de sensatie van planeren en in trapeze staan willen ervaren. RYCB-Zeilschool jeugd

Elkaar de loef afsteken

De zeilschool is leuk maar elkaar de loef afsteken is nog leuker! Daarom organiseert de club vanaf dit najaar ook de tweede reeks Level Up trainingen. De wedstrijdzeilertjes in spe die graag ook net iets beter weten hoe goed te starten, net iets sneller rond de boei varen en de perfecte roltack willen beheersen.

Vorige winter werd er met medewerking van trainers en ouders een heel programma opgesteld om de zeilers een doorgedreven training te geven in wedstrijdzeilen. De resultaten in de eerste wedstrijden dit voorjaar logen er niet om en laat zien dat al de uurtjes op het water wel degelijk tot resultaat leiden.

We hebben de smaak te pakken en gaan uiteraard verder om onze jonge zeilers verder te bekwamen. Onze zeilschoolmonitoren zullen deze zomer dan ook extra aandacht besteden aan de talenten onder onze zeilertjes en hen en ook de ouders warm maken voor naast het recreatieve aanbod in september en oktober ook het Level Up traject in te stappen.

Heb je geen eigen boot? Niet getreurd. De club verhuurt vijf performante Optimisten aan zeer democratische prijzen.
Interesse? Laat het ons even weten dan houden we je op de hoogte van het programma. rycb@rycb.be

Wereldkampioenschap Cadet 2023

Het Wereldkampioenschap Cadet 2023 staat met stip in mijn agenda. Deze zomer vindt dit evenement plaats van 20 t.e.m. 28 juli in Nieuwpoort. Vele clubleden zijn oud Cadet-zeilers en kan het misschien leuk zijn eens tot daar te gaan om te zien hoe het er vandaag aan toe gaat.


Hoewel de inschrijvingen nog niet zijn afgesloten zijn er al 80 deelnemers aangemeld. Onder de 18 Belgische inschrijvingen zijn er liefst 7 van de RYCB. De top drie van de Dutch Youth Regatta was volledig Belgisch met inderdaad sterke RYCB-zeilprestaties.
Onze jonge zeilers kennen de zeilcondities van Nieuwpoort goed en er zijn goede kansen dat de Belgen hoog in de rangschikking eindigen.

Het RYCB-Race & Rescue team zorgt voor de perfecte wedstrijdbanen en veilige omkadering.

Ik ga er zeker een kijkje nemen. Cadet Class Worlds 23 (cadet2023.com)

Carl Winters

Voorzitter