Niks mis met terugkerende fenomenen

Antwerpen Bath

Les voiles d’Antwerpen

Dit jaar vergeet de lente ons te verwennen met hogere temperatuurgemiddelden. Alles komt later op gang en het klussen vertraagt. Maar we kunnen er gerust op zijn.

Binnenkort stijgt de thermometer naar zomerse hoogten. Gelukkig maar.

Als we de klimaatspecialisten mogen geloven, evolueren we hier in de volgende decennia naar mediterrane temperaturen. We hoeven straks helemaal niet meer naar het zuiden af te zakken. Sommigen vinden het goede weer een noodzaak om meer te varen.

Wie weet organiseren we in de toekomst “Les Voiles d’Antwerpen” als tegenhanger van “Les Voiles de Saint Tropez”.

Lillo en terug

Antwerp Challenge

De Antwerp Challenge op de Schelde is daar misschien de voorloper ervan. Voor het tweede jaar maakte Sebastian Steinbarth het programma nog interessanter er komt een lange afstand dagwedstrijd bij.

Op zaterdag 2 september gaat het naar Lillo Fort. Hier wachten we op het kenteren van de stroming en racen we terug naar Antwerpen. Waar ooit fort Isabella stond en nu de Jachthaven Antwerpen Linkeroever ligt.

De traditie van de vooroorlogse Schelde-wedstrijden is er dus terug. Antwerpen – Bath en weer was een kleine eeuw geleden al een regattakanjer voor heel wat verschillende klassen.  “Alle yachtsmen en hunne dames vriendelijke werden uitgenodigd” voor het afsluitende diner op zondag. Toen ook al. Het inschrijfgeld bedroeg 20,- Fr. per persoon en de dranken waren niet inbegrepen.

Klinkt bekend, niet? De prikkel om over de Schelde te racen is net zo groot toen als nu. De eerste van de vijf Antwerp Challenges vindt op 24 mei plaats. Het clubhuis is opnieuw de ideale ontmoetingsplek voor commentatoren en supporters.

De wekelijkse Kanaal 77 – happy hour zwengelt de ambiance aan.


Royal-J

Royal J

Die 24ste mei gaan we allemaal de RYCB-J/24 voor het eerst aan het werk zien. Dankzij sponsors en mecenassen konden we deze boot aankopen. Ondertussen liggen er zes J/24’s in Jachthaven Antwerpen Linkeroever. Dat vergroot de spanningscurve om boven in het klassement te komen.

Naast het vrouwenteam -Les Royales- bieden we onze clubjongeren de mogelijkheid om ervaring op te doen met dit schip in deze fantastische eenheidsklasse.

De perspectieven starten bij teambuilding, het verkennen van de Schelde en groeien door naar plaatselijke en zelfs Zeeuwse wedstrijden. #jelevenlangzeilen.


Level Up: vitaminen voor zeiljeugd

Afgelopen weken was er in de wandelgangen veel te doen over wedstrijdzeilen versus recreatief zeilen. Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen recreatief zeilen. Wel wil ik ouders van kinderen die die de basiskneepjes van het zeilen onder de knie hebben meegeven dat het meten onder de zeilertjes sterk motiverend werkt. Competitie zit in onze natuur.

Naast de aspecten van gezondheid, ontspanning en uitleven zijn het behalen van punten of eerste aankomen natuurlijke factoren van bijvoorbeeld voetbal, wielrennen, tennis, hockey en-noem-maar-op. En dan heb ik het nog niet over de specifieke groeiaspecten inherent aan de zeilcompetitie: teamgeest, organisatie, zelfredzaamheid, het verbreden van de mentale horizon enz. enz.

Afgelopen winter kwam met medewerking van ouders en monitoren het “Level Up” trainingsprogramma tot stand. De jonge zeilertjes vroegen zelf om beter te leren zeilen, hun techniek aan te scherpen en begrippen over wedstrijdzeilen te leren.

Hoe klein de groep ook was, zo groot was het resultaat. Ook in de einduitslag van de lentewedstrijden. Kinderen leren gretig en erg snel. Conclusie: competitiegevoel is eigen aan het sporten.

Het RYCB-Level Up team bereid zich nu al voor op volgende winter.

Geïnteresseerd? Klik HIER om het Level Up programma van afgelopen winter te bekijken. Zo maak je makkelijker een idee over wat er zoal gebeurt om onze jongeren te winnen voor de zeilsport.

Scheldetour en Schelderegatta

Op zaterdag 17 juni vindt de Schelderegatta en Scheldetour plaats. De Schelderegatta bestaat al 20 jaar. Met de nieuwe Scheldetour laten we alle pleziervaarders goed omkaderd kennismaken met risicoloos varen op de uitdagende Schelde.

Carl Winters
RYCB-Voorzitter