Levendigheid vraagt coördinatie

Uit het logboek van voorzitter Carl Winters

Een boot erbij?

carl Winters 2.4 mRElk jaar eind oktober wordt RYCB Galgenweel de arena voor de Antwerp City Cup in de 2.4 mR klasse. Dit jaar al voor de 11de keer met een sterk deelnemersveld uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en België. Deze kleine kielboten trekken uitstekende zeilers aan omdat je er heel wat zeil- en regattakennis in kwijt kan zonder fysieke belasting. Er wordt dan ook echt erg goed en uitdagend gevaren in deze klasse. Minimale snelheidsverschillen, één verkeerde slag en je bent zo drie plaatsen kwijt. Het is heel fair zeilen zonder geroep aan de boeien maar wel op het scherp van de snede.

Zelf zeil ik elk jaar mee. Dit jaar met de clubboot NILAMA, een paar jaar terug geschonken door Eric Uyttersprot zaliger. Uiteraard is één wedstrijd per jaar niet voldoende om een ereplaats te halen maar wel goed genoeg voor een paar mooie resultaten.
Telkens bekruipt mij het gevoel van een 2.4 Mr te kopen en mee aan de kar te trekken om de klasse op het Galgenweel vorm te geven, een paar wedstrijden in het buitenland mee te pikken en mij vooral amuseren. Wat houdt me dan tegen? Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Te weinig tijd? Niet genoeg zeilers? Nog een boot erbij? Ik hoop dat tijd raad brengt.
Als er nog geïnteresseerden zijn stuur mij gerust een mailtje dan bekijken we samen met Jean-Paul Alexander, Mr 2.4 mR in België, wat de mogelijkheden zijn.

RYCB Level Up Level up bij RYCB Sailcenter Galgenweel

Bovengenoemde wedstrijd werd uiteraard op het Galgenweel gevaren en iedereen was lovend over onze nieuwe accommodatie. Eerlijk gezegd, we mogen er ook wel fier over zijn: moderne bar, vernieuwde kleedkamers, douches etc… . Dit RYCB Sailcenter ontwikkelen we tot de plaats waar jongeren en minder jongeren hun weg vinden naar het wedstrijdzeilen. Een paar enthousiaste ouders hebben er met de ondersteuning van de club een heus Level Up trainingsprogramma voor Optimistzeilers op poten gezet. Bedoeling is dat de ILCA-zeilers (Laser) daarbij aansluiten.

Dit moet dé duw in de rug worden die jongeren, die de zeilmicrobe te pakken hebben, verder in hun ambities kan begeleiden. De initiatiefnemers, monitoren en ouders streven naar een prikkelende combinatie van plezier maken en kennis bijbrengen over wedstrijdzeilen. Er is ruimte voor experimenteren, niets doen is geen optie. Succes!

Vrijwilligers

VrijwilligersHeel wat leden hebben grootse plannen om leuke programma’s voor iedereen uit te werken. In verenigingsverband is dit doorgaans vrijwilligerswerk. We moeten toegeven: buiten dat het doorgaans op steeds dezelfde schouders terecht komt, is het verzamelen van een medewerkersteam geen evidentie.

Om de keuze te vereenvoudigen en de betrokkenheid te vergroten hebben we besloten de vraag en de opdrachten duidelijker af te lijnen, maar ook de return voor de vrijwilligers te benadrukken. We schakelen ook meerdere communicatiekanalen in, de socials zoals WhatsApp en direct mailing. De oproep voor specifieke taken op specifieke momenten bewees bij de Antwerp City Cup haar nut. Er is ruimte voor experimenteren, niets doen is geen optie. (Bis) Hartelijk dank alvast aan iedereen die zich inzet voor de club en dus ook voor de andere leden.

Vacature coördinator

Vacature coördinatorHet bestuur maakte een analyse van wie we nodig hebben om de club in de toekomst verder te laten floreren. De aanzet kwam door het onverwachte vertrek van Sofie, pas in dienst sinds juli. De werking van de vereniging met al haar geledingen en afdelingen is een grote uitdaging.

Iedereen kent Patrick Van den Bulck, de man die sinds begin van de jaren 90 de club voor een heel groot stuk mee vorm heeft gegeven tot wat we vandaag zijn. Momenteel voert Patrick het management voor de twee Antwerpse jachthavens, bekommert zich mee over de archieven van de club en is zonder twijfel de grootste supporter van RYCB.

Patrick gaf al langer aan dat het tijd werd voor een opvolger. De bedoeling is dat de nieuwe coördinator geleidelijk de taken en de know how overneemt.

Ik hoop dat we interessante sollicitaties ontvangen.

Stad en de plannen voor de Linkeroever

LinkeroeverEr staat heel wat te veranderen op de Linkeroever. De stad ziet in dijkverhogingen die kaderen in het Sigmaplan de mogelijkheid om de Schelde boorden een veel groener karakter te geven. Alle informatie staat hier Scheldeboorden Linkeroever (antwerpenmorgen.be)

Er is op het eerste zicht niets tegen een upgrade van het Linkeroevergebied. Maar het beleid heeft de belangen van de gevestigde watersportverenigingen en jachthaven niet ingepland. De jachthaven verliest de hele parkingstrook ten koste van een park met kronkelende wandelpaden en een amfitheater. Dat betekent het einde van de jachthaven in zijn huidige vorm met ruimte voor bootbehandeling en berging.
Er komt een overleg op 8 november met de verschillende stakeholders, waar KLYC, RYCB en Jachthaven Antwerpen LO. Daar gaan we de belangen van de clubs, onze leden en de ligplaatshouders verdedigen. Wordt het een moeilijk gesprek, zitten er te veel mensen aan tafel?
We leggen zeker harde argumenten voor.
Wordt vervolgd…

Exotische clubavond

De speciale avond met de causerieën naar aanleiding van 125 jaar vertrek van de Belgica met Adrien de Gerlache was een enorm succes. Nu de dagen korter worden en de boten zo stilaan in winterberging komen, kijk ik al uit naar onze volgende clubavond op 30 november.

Erik Kiekens komt vertellen over zijn fantastische zeilreis tussen Thailand en Griekenland. Een ideale gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten nu we even wat minder op het water zitten.

Graag tot dan,

Carl Winters

Voorzitter