Durven we het roer omgooien?

Eline Verstraelen wereldkampioen

De maandelijkse logboeknotities van voorzitter Carl Winters

Het is weer voorbij die mooie zomer

Raar genoeg: ook september was snel voorbij. Het begon met een zeer succesvolle clubtocht vanuit Wolphaartsdijk naar Yerseke. Het eindigde met de 4de Antwerp Wednesday Challenge uitlopend in de speciale clubavond waar onze zeilkampioenen gevierd werden. Het ongemeen fantastisch dat onze leden ieder jaar goud, zilver of brons halen op nationaal, Europees en wereldniveau. Kijk maar naar Eline Verstraelen die in ILCA 6 de wereldtitel behaalde in U21. Een heel dikke proficiat voor haar en alle andere kampioenen.

Zit er sleet op het wedstrijdzeilen?

Dat leidt wel naar een heel andere vaststelling. Wat is er aan de hand?  Deelname aan zeilwedstrijden loopt terug. Zowel in kleinzeilerij als wedstrijden voor zeegaande jachten is de trend goed merkbaar. Niet alleen bij ons maar ook bij onze noorderburen komen soms niet eens de helft van het aantal boten aan de start dan enkele jaren geleden.

Silverrudder

Wedstrijdorganisatoren breken zich er het hoofd over.

Toch zijn er uitzonderingen. De Deense klassieker Silverrudder of de Nederlandse 24-uursrace trekken respectievelijk 450 en 405 deelnemers. De Silverrudder waar ons zeer actief lid Sebastian Steinbarth aan deelnam is toonbeeld van eenvoud. Geen ratings, wel verschillende indelingen volgens grootte en wie eerst aankomt wint. Bij de 24-uursrace speelt rating wel mee, maar je bepaalt zelf hoe je het maximaal aantal mijlen binnen de 24 uur aflegt.
De nadruk ligt veel minder op het competitieve maar eerder op de prestatie. Meedoen is belangrijker dan eerst finishen.  Feest en gezelligheid spelen ook een enorme rol.

Traagste start eerst

RYCB ClubtochtAan de RYCB-clubtocht van begin september koppelden we een nieuwe wedstrijdformule. Met Adrena navigatiesoftware berekenden we de tijdsprognose van de Gente di Mare. Met die parameter konden de andere ideale vaartijden berekend worden van de andere deelnemers. Dat maakte het mogelijk iedere boot op zijn ideale tijd te laten starten. In principe zouden alle boten dus tegelijk finishen.
De kleinste met de langste te varen tijd mochten eerst starten, de grotere schepen die sneller de baan zeilen later. Wie dan eerst over de finish komt is ook werkelijk de winnaar. Geen op te nemen tijden en geen berekeningen na de wedstrijd.
Iedereen kende bij het overschrijden van de finish zijn aankomstplaats. Gente di Mare van Roel zeilde op een paar minuten na zijn berekende tijd en won de wedstrijd. Wel knap van dat programma dat rekening houdt met wind, stroming enz..

Uiteraard sprak niet alleen de andere wedstrijdformule aan maar het volledige programma met steigerborrel, speciale prijzen voor de junior zeilers en het mosselfestijn nadien sloeg erg aan. Mensen willen blijkbaar kunnen zeggen: we waren erbij en het was leuk.

Volgend jaar zijn we weer van de partij! Met deze nieuwe kennis gaan we volgend jaar de Schelderegatta wat anders aanpakken.

OptimistenRecreatief zeilen, winterzeilen en Optimisttrainingen

De zeilschoolmonitoren staken met de steun van enkele ouders een mooi winterprogramma in mekaar voor de gevorderde en minder gevorderde zeilers. Trainingsprogramma’s voor de betere Optimistzeilertjes moet deze enthousiaste jongeren voorbereiden om straks hun mannetje te staan in het wedstrijdcircuit. Stap voor stap leren ze het hoe ze met dit leuke bootje net even sneller en slimmer varen dan de anderen.
Niet alleen op het water maar ook het wedstrijdreglement wordt hen bijgebracht door Dirk De Wolf, National Judge Belgian Sailing en clublid. De club volgt dit natuurlijk nauwgezet op. We hopen op termijn een groep van een 10-tal jongeren toe te kunnen voegen aan het RYCB Sailing Team…

Wat staat er allemaal te gebeuren…

Erfenis van de Belgica

Nu de dagen snel korten is het ook het moment om de planning voor de komende winter in mekaar te steken.  Clubavonden, wintertrainingen, winterwerkzaamheden aan de boten en in samenwerking met V-Sure leerrijke workshops over alles wat te maken heeft over herstellingen en onderhouden van onze schepen.

Woensdagavond 26 oktober vieren we het vertrek van Adrien de Gerlache en de Belgica onder RYCB-wimpel. Wat leeft er vandaag door in onze relatie met Antarctica?

Woensdagavond 30 november vertoeven we in warmere wateren met het spannende reisverhaal Thailand – Griekenland van en door Eric Kiekens.

Op 31 december sluiten we heel klassiek maar ook met klasse af met een spetterend reveillon op de club. The Jibe presenteert een exclusief all-in menu. Je zit ook op de eerste rij voor het vuurwerk op de Schelde.

Via mail, social media en de RYCB-website krijgt u hierover aankondigingen en nieuws. Tot op een van onze events,

Carl Winters
Voorzitter