Erfenis van de Belgica

De erfenis van de Belgica expeditie – 125 jaar later

feed

BelgicaRYCB Belgica causerie

Bij het vertrek voor een lange reis sluit een hoofdstuk en gaat er een nieuw open. Leonie Mols – Osterrieth zet op 15 augustus 1897 haar poulain, de ambitieuze jonge marineofficier en wetenschapper Adrien de Gerlache fors in de bloemetjes. Het optuigen van ‘l’Expedition Antarctique Belge’ was titanenwerk. Niemand weet dan hoe het avontuur in het ijs zal aflopen.
Mede door de invloed van mevrouw Osterrieth en haar entourage zullen er voor het eerst mensen overwinteren op dit volkomen onbekende, barre continent. Op de Belgica, de tot expeditie schip omgebouwde robbenjager wappert de de RYCB-clubwimpel.

Foto MIKE LOUAGIE

De Belgica keert twee jaar later in het voorjaar terug naar de club. Het succes van de expeditie en de resultaten van de onderzoeken zijn het startsignaal voor meer onderzoek, verdragen, expedities. De rol van België kan nauwelijks onderschat worden. Adrien de Gerlaches’ zoon, Gaston, ijvert voor nieuwe poolbases: de Koning Boudewijnbasis in 1957 en de heropbouw van een nieuwe basis met dezelfde naam in de jaren zestig.

Save the date: RYCB-causerie & diner woensdagavond 26 oktober

De RYCB biedt Bernard Baron de Gerlache de Gomery het erelidmaatschap van de club aan

Gastsprekers

Lien de Ruyck

Ontdekkingsreiziger Alain Hubert neemt de Zuidpoolfakkel over en slaagt erin een zero emission station te bouwen: de Prinses Elisabeth basis. Met de International Polar Foundation zet hij de erfenis van de Gerlache en zijn mannen feitelijk verder. Nicolas Van Hoecke neemt je mee door het globale palmares van de Foundation.

 

Geen enkele andere plek wist auteur, wetenschapper en wereldreiziger Lien De Ruyck zo te raken dan Antarctica. Ze verdiept zich in regeneratieve klimaatverhalen. Haar impressies verschijnen in het boek Off-Grid Adventures. (Lannoo).

Mike Louagie

Mike Louagie combineerde zijn liefde voor zeilen en passie voor fotografie. Een van de opdrachten voor een expeditierederij bracht hem tot in het hart van het Belgica gebied op de Zuidpool. Sindsdien laat de poolmicrobe hem niet meer los en heeft hij zich gespecialiseerd in Arctica en Antarctica.

 

De causerieën worden afgewisseld met een heerlijk diner, geserveerd door The Jibe en geïnspireerd op de menukaarten van 125 jaar geleden.

De persoonlijke uitnodiging voor de RYCB-Leden en abonnees op de RYCB-nieuwsbrief volgt met de details.

Stip deze RYCB-Belgica causerie maar al aan in je agenda.

Foto’s: © archief RYCB + Mike Louagie

 

26 October 2022