Kan je in de winter beloften kweken?

Heb je ook het gevoel dat het vocht en de koude ons overvalt? Heel plots liggen of staan die boten in wintermodus. Het leven in en rond de jachthavens valt stil. Wat bracht ons 2023?

Terugblik

We waren zoals altijd buitengewoon druk in de weer met belangrijke en minder belangrijke zaken. Aan initiatieven ontbreekt het ons over het algemeen niet. Wel altijd met dezelfde achterliggende gedachte: onze leden en de watersporters zo goed mogelijk van dienst te zijn. Daar zijn we dagelijks mee bezig. Zo was er in februari de EmergenSEA veiligheidsdag. Philippe Sean kwam aan boord als RYCB-Coördinator die alles mee in goede banen moet leiden.

De Level Up trainingen op het Galgenweel voor onze jonge talenten gingen de hele winter door. In april werd de vernieuwingsoperatie van onze zeilschoolvloot afgerond. In mei begonnen de Antwerp Challenges wat de aansporing bleek te zijn voor de J/24 groei. Twee van die kielsportboten zouden  onze jongere zeilers de eerste stappen kunnen zetten op open getijdewater.  

RYCB-Race & Rescue Team hield samen met de Scheepvaartpolitie een rampenoefening. In juni volgde de Schelderegatta, deze keer uitgebreid met een Scheldetour zodat niet-wedstrijdzeilers onder dezelfde begeleiding  naar Antwerpen konden varen. In deze periode slaan de Antwerp Challenge wedstrijdjes op de Schelde voor de club echt aan. Daar zijn de sfeermomenten zoals de Kanaal 77 Happy Hour en de after sail zeker mee de oorzaak van.
Het hele seizoen blijven de G-zeil dagen op het Galgenweel groeien. In november gaat de EmergenSEA maritime first aid course van start.

Ik vergeet bijna de clubavonden die tussen de 50 en 150 geïnteresseerden trekken, de tientallen wedstrijden en events begeleid en/of georganiseerd door het RYCB Race & Rescue team. En wat denk je van het team van gemotiveerde monitoren waardoor onze zeilschool weeral meer dan 250 cursisten opleiding kon geven? De jaarlijkse septembertocht vanuit Wolphaartsdijk was alweer een groots clubevent.

De energie waar veel vrijwilligers en een kleine groep aan professionals in al deze belevingsmomenten stoppen is fenomenaal. Bedankt aan iedereen die deze hoogtepunten voor de leden mogelijk maakte.

J/Neevertjes voor de Royal J en Royal Jack

J/24 RYCB

Voor de regelmatige lezers van onze nieuwsbrieven is de zoveelste woordspeling op J-boten geen verrassing. J/Neevertjes staat voor een benefietavond op zaterdag 16 december waarvan de opbrengst integraal naar de make over van de Royal J en de Royal Jack gaat. Onze witte en rode J/24’s staan ter beschikking van zeilschoolmonitoren en leden-zeilers om ervaring op te doen op de Schelde en andere open (getijden) watervlakken. We zien het klussen ook als een onderdeel van het teamwork. Zoals we weten is er aan een boot altijd wat te doen.

Interesse om het RYCB J team te vervoegen? Afspraak op 16 december vanaf 17 uur op het Galgenweel!

Meer info en inschrijven J-Neevertjes J/24 Benefiet (rycb.be)

Feed back geven is een cadeau

Feed back geven en krijgen is een goede manier om vooruit te komen. Net geen honderd vijf-en zeventig jaar  doet de Royal Yacht Club van België er alles aan om de zeilsport in al haar facetten te ondersteunen. Wat staat er echter in onze statuten? Het volgende: “De vereniging heeft tot doel het promoten van de watersport in al haar facetten en de ontwikkeling en ontplooiing ervan te bevorderen.”
Er staat watersport en niet zeilsport. Dat laatste is een onderdeel van de watersport en ik krijg dan ook meer en meer de vraag, wanneer doet de club eens iets voor al die leden die een RIB of motorjacht hebben? Want ze zijn talrijker dan de meesten onder ons, zeilers natuurlijk, vermoeden. Ik moet toegeven, ik behoor tot de grote groep zeilers die zich de echte watersporters vinden. Ten onrechte natuurlijk want ik ken heel wat zeilers die op een bepaald moment ook overschakelen op een motorjacht omdat het zeilen niet meer zo goed lukt.

Vandaag hebben we geen plannen in de kast liggen om dit onevenwicht op te vangen. Ideeën zijn welkom. Wie bijvoorbeeld een RYCB-motorboottocht wil helpen organiseren of interessante sprekers kent die gepassioneerd kunnen vertellen over hun reizen bij onze clubavonden, laat het ons weten. De motorbootvaarders zullen jullie dankbaar zijn. En de verstandhouding tussen motor en zeil kan er alleen maar op vooruitgaan.
Mailtje naar communicatie@rycb.be  Bedankt alvast.

Zijn we teveel met ons zelf bezig?

WWSV, Wind en Watersport Vlaanderen, de sportfederatie waar RYCB (verplicht) is bij aangesloten organiseerde medio november op de club een inspiratiedag voor hun 81 aangesloten verenigingen. Het panelgesprek met als sprekers Guillaume Van der Stichelen en Luc Feremans was een echte eye opener. Het thema was veelzeggend: hoe maak je van gravel een mozaïek?
Guillaume, gekend reclame man en zelf een verwoed zeiler, merkte op dat hij WWSV niet kende. Hij is niet bij een club aangesloten maar wees toch fijntjes op de belangen die een federatie, samen met het federeren, vertegenwoordigt. Door samen te werken, over de kleine verschillen heen te stappen, kan je op diverse vlakken betere resultaten behalen, vond Guillaume.  

Ik stelde de afgelopen weken ook een paar keer de vraag aan onze leden die niet met wedstrijden bezig zijn. 80 % Kende WWSV niet. Onze eigen bestuursleden stellen zich ook wel eens de vraag wat WWSV eigenlijk doet voor de club.
Uiteraard is de federatie actief maar ze komen er wellicht te weinig mee naar buiten.

Luc Feremans, oud-voorzitter van de golffederatie en net als Guillaume zeiler en voormalig beachclub uitbater, merkte op dat Golf Vlaanderen haar clubs actief helpt te professionaliseren. Omdat, volgens hem, zo de basis kan gelegd worden om verder te groeien in steeds complexere tijden.
Vrijwilligers zijn er steeds minder en leden verwachten ook een professionele dienstverlening. Wat die professionalisering betreft kan ik Luc alleen maar bijtreden. Een vereniging correct leiden is meer dan elke maand eens naar de stand van de bankrekening kijken.

Volgens Luc en Guillaume zou WWSV zich ook beter profileren door een positieve sfeer te creëren rond de wind- en watersporten. Events als de Tall Ships Race, De Antwerp Race en andere lenen zich perfect daartoe. We zien federatie daar weinig of niet. Verder kwam ook naar buiten dat jeugd zich niet echt in clubs interesseert omdat zij tot een ‘hop on – hop off’ generatie behoren die van alles willen proeven. We trachten met het J24 project daar verandering in te brengen maar een federatie die mee haar schouders zet onder een positief project rond watersport waar clubs mee op kunnen liften zou al een eerste stap zijn.

Voor wie WWSV niet kent: www.wwsv.be

De ideeën zijn er, nu nog uitvoeren…

Fijne feestdagen gewenst en tot in het nieuwe jaar!

Carl Winters

Voorzitter