Level Up-trainingen zien deelnemersveld groeien

Ook voor de Level Up zeilers is Nieuwjaar een scharniermoment in het programma dat alle zaterdagen van de winter tot maart behelst. Het trainingsprogramma fungeert als opstap naar het performantere zeilwerk. Dat vindt Roel Ysewyn toch, een van de bezielers en afwisselend coach of assistent van een grote groep trainers.

“We gingen van een kern van drie, soms aangevuld tot vijf deelnemers in 22-23, naar dertien zeilers dit seizoen. Uit diverse eenheidsklassen komen positieve echo’s die doen vermoeden dat er nog meer komen.” Het nieuwe Level Up jaar begint goed.

Level Up Roel Ysewyn

Resultaten als reclame

Om perspectief te bieden aan jonge en beginnende zeiltalenten kan het niet duidelijk genoeg gemaakt worden dat cursisten vanuit de jeugdzeilschool via het recreatief zaterdagzeilen zich verder kunnen ontwikkelen in de sport richting competitie met deze wintertrainingen.

Maar er ontwikkelde zich dit jaar ook een zij-instroom. Zo vroegen getalenteerde G-Zeilers en hun begeleiders om de Level Up stages ook te kunnen volgen. Zij zagen dat georganiseerde training effectief werkt en het niveau opkrikt.

Stap voor stap aanpak

Naast de (wedstrijd) Optimisten zie je dus geregeld ook een Topper Topaz tweezitter, een Laser Argo en een RS Venture op het Galgenweel. Met daarnaast een of twee volgboten met daarin een coach, al dan niet met video of smartphone in aanslag.

Level Up

Bij iedere stage ligt de nadruk op andere aspecten: correct optuigen, fijn trimmen, de positie in de boot tot de finesses van windvlagen lezen, koersen en maneuvers voorzien of anticiperen op de situatie rondom.  En natuurlijk zoomen ze in op regels, voor, bij en na het zeilen.   

Doorgeven van zeilkennis

“Natuurlijk maakte het OBK Optimist Benjamin vorige zomer het effect van Level Up duidelijk.” Zegt Roel nog. “Bijna uit het niets zag je Level Uppers in de voorhoede bij de jeugdklassen. Ze beten de winter door, ondersteund door een betrouwbaar team en we zagen hun prestaties zo vooruitgaan.” Daarnaast is er natuurlijk de omkadering door kwalitatieve coaches, waaronder Michael Pirenne, Mathias Brands, Anouck De Ripainsel en Bernard Glorie.  

Roel Ysewyn gaat niet bij de pakken zitten in dit nieuwe jaar. “We staan natuurlijk open voor nieuwkomers voor de volgende winter-voorjaarperiode,” zegt hij nadrukkelijk. “Van alle leeftijden, van alle clubs.  We weten dat we inspelen op een vraag van velen en we kunnen stelselmatig duidelijk maken dat competitievoorbereiding en -training echt wel werkt. Voor alle leeftijden en klassen, we volgen de vraag.”

Coachgroep aanzwengelen

Level Up

De monitoren van de RYCB-zeilschool worden aangespoord om tot einde maart minstens aan één Level Up-zaterdag per maand deel te nemen. “Het is niet alleen een manier om het de zeilgoesting van de monitoren op te vijzelen,” knipoogt Roel. “Maar ook om ze extra brandstof te geven waarmee we het vuur van het zeilen op de cursisten overbrengen.”

Nu we het toch over brandstof hebben: moni’s die deelnemen wacht een formidabele winter BBQ achteraf.  Wie zei er ook weer dat plezier in het zeilen een enorme drijfveer is?  


Level Up