Level Up: de zeilertjes bepalen het ritme

Level Up

Al twee winters zien de wandelaars langs het Galgenweel iedere zaterdag een paar zeilbootjes naar, van en rond een RIB varen. Vooral Optimisten, Cadetten en sporadisch RS Ventures. Het Sailcenter gonst die dagen van ritselende zeilkleding, zeilinstructies, briefings en de-briefings. Op borden en karton tekenen de coaches koersen, bakens en windpijltjes. Ze kunnen niet rap genoeg het water op zijn.

“De kinderen zijn zo geweldig enthousiast om iedere dag weer meer te leren, dat we amper kunnen volgen,” zegt Roel Ysewyn, een van de drijvende krachten achter dezer wintertrainingen.

Ontwikkeltank

Roel en zijn compagnon de route Bernard Glorie startten twee jaar geleden van scratch. De twee vaders bulken van wedstrijdambitie en dito kennis. Hoe breng je dit over aan de jongere generatie?

Met steun van het RYCB-bestuur en met name die van Carl Winters, een man met een stevig wedstrijdpalmares, ging Level Up van start. De omkadering was er, nu het vertrouwen nog, de basis van het engagement van de jonge zeilers.

Level Up

Dat kwam er snel, want zaterdag na zaterdag zaten ze in hun Optimist- of Cadet bootjes. “We pasten de training sessies aan aan de windomstandigheden,“ vertelt Roel.  Optuigen en trimmen, de juiste positie in de boot, vlotter maneuvreren, de juiste posities bij de start en veel meer.

Alles kwam aan bod wat de prestaties week na week opvijzelden. Er gaat ook veel aandacht naar de manier waarop de pupillen hun focus op waar ze mee bezig zijn verbeteren.

“Zo leren we hun naar de coach te kijken. Die roept een getal, dat moeten ze onthouden. Ook als ze hun boot op koers moeten houden. Als ze straks in wedstrijd een situatie hebben met een tegenstrever, moeten ze diens zeilnummer in het protestformulier kunnen invullen. Protesteren is een onderdeel van de race.”

Meemaken is aansluiten

De methode werd opgepikt door de G-Zeilers die met hun begeleiders sommige Level Up zaterdagen aansloten. In maart volgden ook enkele RYCB Zeilschoolmonitoren de trainingen, wat hun bagage bezorgd om  hun Paas- en zomercursussen met nog meer ervaring te geven.

Hoewel er de voorbije winter gemiddeld weinig wind stond, is de weerstand van die jongelui toch aangescherpt. Ook dat geeft hun voorsprong als ze aan de wedstrijden deelnemen. Het is overigens daar dat de coaches kunnen peilen wat de vorderingen zijn en waar er nog werk aan de winkel is.

Deze winter kon level Up rekenen op Anouck De Ripainsel (Cadet/ RS Aero), Mathias Brands (Cadet/ Snipe), Michael Pirenne (all round coach) en Oliver die Bernard Glorie en Roel Ysewyn aanvulden. De Level Up-pupillen trainden vijf maand quasi alle zaterdagen plus enkele supplementaire vakantiedagen. Samen goed voor 29 dagen.

Aansturen

Roel Ysewyn blijft echter nuchter. “Natuurlijk zijn ze niet klaar om te selecteren voor een EK of hoger. We mikken nu op de grote nationale en Benelux-wedstrijden. In Palamos hebben we gezien dat er ook nog een factor stress is.”
Omgaan met de druk van die internationale velden en een enorme range  aan zeilkennis, ook op open water is een werkpunt.

Het level Up seizoen werd afgesloten met een verzorgde winter barbecue, verzorgd door chef Nicolas. Alle trainees kregen een leuk aandenken zoals pet of  jas. Met stipnotering: de bootsticker, als bewijs dat ze de trainingen hadden gevolgd. Detail: chocolaatjes voor de begeleiders met op de doos: Merci.  

Level up opvijzelen

Natuurlijk komt er een derde Level Up winterseizoen ‘24 – ’25 op het Galgenweel. Stilaan wordt algemeen bekend bij andere zeilers in diverse klassen. “We kijken er naar uit om de trainingen in een competitief veld te kunnen ensceneren.” Zegt Roel. “Qua omkadering en materiaal hebben we alles wat we nodig hebben, we kunnen de geestdrift en het engagement opvijzelen, nu de competitie prikkels nog.”.

De Level Up trainees

Optimist: Théo, Cedric, Paul, Finn, Matheo en Maxim

Cadet: Juul en Matti, Emiel en Vince

RS Venture: G-zeilers:  Thibeau, Quinten en Tom || G-begeleiders:  Kim, Mathias en Ann