Lente: de huik gaat eraf  

Op 21 maart startte de astronomische lente, en op 31 maart stonden we collectief om 03u00 collectief op om onze klokken een uur vooruit te draaien naar 04u00. Het zijn zo van die tekenen dat er zich een ander seizoen aankondigt.

Ondanks de weinige uren zon de afgelopen dagen en weken, merk ik toch steeds een leuke dynamiek die zich in en rond de jachthavens ontwikkelt in deze periode.

Allerlei poetsmiddelen worden bovengehaald, dekzeilen verdwijnen, er wordt geschuurd, geschrobd, gewaxt enz. Tips and tricks worden uitgewisseld.

Blijven zeilen

In onze blekken loods wordt er naarstig gewerkt aan maar liefst vier J/24’s, en dat is meer dan nodig want al op 4 mei hebben we de eerste Antwerp Challenge voor ons clubhuis. De AC bestaat uit een reeks van zeven wedstrijden. In de wandelgangen horen we dat er veel belangstelling is.

RYCB zelf heeft twee J/24’s die we breed willen inzetten, zowel competitief als recreatief. Dit project is de logische schakel tussen het zwaardboot- en het kajuitkieljacht zeilen. De RYCB biedt hiermee de mogelijkheid om, na een scholing op het Galgenweel, de volgende stap te zetten naar een hoger niveau en dit voor alle leeftijden van 7 tot 77 jaar.

Geheel in deze filosofie hebben we een tweede Level-Up seizoen achter de rug. Enkele gemotiveerde ouders startten twee jaar geleden met dit prachtige initiatief om hun kinderen en andere geïnteresseerde jongeren de nodige zeilskills bij te brengen. En of dat loont! De wedstrijdresultaten van enkele van onze jonge leden hebben we een enorme sprong voorwaarts zien maken.

Dat belooft voor de toekomst.

Trekken en betrokkenheid

Ik heb er mijn eerste weken als voorzitter opzitten, en heb veel gesproken met, maar vooral veel geluisterd naar jullie, onze vrijwilligers, de medewerkers en collega’s bestuurders. Ik was aangenaam verrast door de interesse, inzet en betrokkenheid van zovele mensen, het geeft een warm gevoel.

De actiepunten die ik voorstelde worden stilaan opgestart, en ook daar merk ik veel goodwill om er samen voor te gaan. Het kan tellen als motivatie!

In contacten met andere clubs en hun bestuursleden, merk ik de solidariteit om de watersport met zijn vele facetten te promoten.

Bestemming Londen

De komende dagen ga ik een, al in december, geplande zeiltocht naar St Katharine’s Docks in London verder in detail uitwerken.

Begin mei zet ik samen met enkele vrienden koers naar de UK. Vorig jaar waren er drie boten, nu zes. Misschien is het een idee om dit op clubniveau te gaan organiseren?

Als er voldoende interesse is, zeker te overwegen waard.

Benieuwd naar jullie reacties!
voortzitter@rycb.be

Luc De Graef

RYCB Voorzitter

Level Up wintertrainingen ’23-’24

RYCB-Level Up