Klassiek aan de Schelde brengt Carmen

Beleef Carmen, de Spaanse furie in alle toonaarden bij de RYCB

Zondag 29 augustus 2021 – v.a. 18 uur

Klassiek aan de Schelde

Even eerst een misverstandje wegwerken.
Het is niet Carmen die de hoofdrol speelt in dit dramatische verhaal. Die zou moeten weggelegd zijn voor die arme Don José. Dat vond Burgemeester Bart De Wever op de persvoorstelling van Muziek aan de Schelde. Het zal volgens hem een spel van aantrekken en weer in de steek laten worden. De vrijgevochten smokkelaarster versus de deugdzame brigadier. Kwaad en goed. En alles ertussen.

Robert Groslot noemt Carmen van Georges Bizet de beste opera ooit. Het dramatisch verhaal van de femme fatale in het Sevilla van de 19de eeuw brengt hij dan ook graag naar de Scheldeboorden.  Hij nodigt daarvoor grote namen uit op het speciaal hiervoor gebouwde podium op de RYCB ‘green’.   

Klassiek aan de Schelde

Charlotte Wajnberg vertolkt de aandoenlijke Micaëla, Stefan Cifolelli kruipt in de huid van Don José. Paul Gay verpersoonlijkt de zelfzekere en succesvolle toreador Escamillo en Héloïse Mas – wereldbekende Franse mezzosopraan – is in de wieg gelegd om Carmen te vertolken. De Great Globe Orchestra zal schitteren en wordt ondersteund door het Fine Fleur koor.

De eerste editie van Klassiek aan de Schelde vindt plaats in de tuin van de RYCB. De Schelde rede en de skyline van Antwerpen vormen een machtige decor waar Sevilla jaloers op is.


Speciaal voor de RYCB-leden is er een zone gereserveerd op de ‘green’ (parterre) met 258 plaatsen.

Klik hier en bestel kaarten met RYCB-korting à € 22,-
Gebruik daarvoor -RYCB- als kortingscode.

Klassiek aan de Schelde

Programma Carmen @RYCB
29 augustus 2021

17u00: Promenade concerten: op alle locaties spelen ensembles met jonge muzikanten van lokale conservatoria en muziekacademies kleine concerten in de omgeving de festivalsite. Op het prachtige wandelpad langs de oever van de Schelde op Linkeroever kunt u even kuieren en verpozen terwijl u geniet van echte promenade- of wandelconcertjes.

18u00: deuren en opening standjes met hapjes en drank
19u00: start concertprogramma deel 1
20u00: pauze
20u45: start programma deel 2
21u30: pauzE
21u45: walsbal (o.v. zie onder)
22u15: einde concert

Walsbal

Dit wordt vast een nieuwe traditie. Alle stoelen aan de kant zodat maestro Groslot met zijn orkest ten dans kan spelen. Hij selecteerde voor u de meest meeslepende walsen van diverse oude meesters. Jullie veroveren dan de dansvloer met brio.

Tijdens de tweede pauze worden alle stoelen aan de kant geschoven en ter afronding speelt Robert Groslot met zijn orkest nog ten dans. We brengen de mooiste en meest meeslepende walsen van verschillende en het publiek krijgt de kans om de grote dansvloer in te nemen.


Robert Groslot

Robert Groslot Klassiek aan de Schelde

Artistiek directeur – dirigent

Het artistiek parcours van de artistiek directeur – dirigent is afgebakend met prijzen maar ook met een fenomenaal talent voor opleiding piano en kamermuziek aan diverse grote instituten en conservatoria. Vanuit zijn aspiratie tot dirigeren richt hij het symfonisch orkest Il Novecento op. Daarnaast componeert hij kamermuziek en zestien concerto’s.
Hij tilt het werk van Georges Bizet in Klassiek aan de Schelde tot op grote hoogte.

Charlotte Wajnberg

Charlotte Waijnberg Klassiek aan de Schelde

In de rol van Micaela – Sopraan

Onze landgenote, née Cromheeke, startte haar muzikale carrière met een opleiding harp in Meise.  Wajnberg vertolkt zowel het opera -, concert- als oratoriumrepertoire, waaronder de 4de Symfonie van Mahier, de Krönungsmesse van Mozart, het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, het Stabat Mater van L. Boccherini en F. Beek, Barbarina in Le Nozze de Figaro van WA Mozart, Papagena in Die Zauber öte van WA Mozart en Mandane in Artaserse van J.C. Bach. Met haar echtgenoot Aaron Wajnberg (piano) vormt ze een liedduo.
Charlotte is een veelgevraagde gast nam deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang waar ze de  Klara/Canvas publieksprijs veroverde.

Stefan Ciolelli

Stefan Cifolelli Klassiek aan de Schelde

In de rol van Don José – Tenor

De Antwerpenaar studeerde zang aan het Conservatorium van Brussel, volgde masterclasses en vervolmaakt zich bij Vittorio Terranova in Milaan. Hij won de Vera Rosza-prijs en haalde het tot de halve finale in de Koningin Elisabethwedstrijd. Als lid van de Opera Studio van de Munt en werkte hij mee aan A Midsummer Night’s Dream, Wozzeck en Don Giovanni. Hier was hij ook te bewonderen  in Don Pasquale en Eliogabalo. Hij kent de podia van Opéra de Wallonie, Landestheater Niederbayern, Komisch Oper Berlin en die van festivals zoals het Crossini Festival, Festival van Wildbad, Classic Openair, Klassiek in het Park. Ook Stefan is laureaat in de Koningin Elisabethwedstrijd.

Heloise Mas

heloïse Mas - Klassiek aan de Schelde

In de rol van Carmen – Mezzo Sopraan

Na haar opleiding piano en orgel behaalde de Française haar master aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Lyon. Ze wint de First Woman’s Voice Award en de O.F.Q.J. CO Franco- Québécois pour la Jeunesse in de categorie opera als ‘Meilleur lnterprète Français’ en wordt dan ook nog geselecteerd als ‘Révélation Talents Classiques 2014’. Nog hoogtepunten zijn het festival Pablo Casals in Prades en de Revelations tijdens de Chorégies d’Orange. Waarna ze naar Londen gaat voor de Europadag op St John’s Smith Square.
Héloise kent Carmen goed, ze speelde haar al in 2019 bij Klassiek in het Park.

Robert Groslot dirigeert The Great Globe Orchestra

Met het koor Fine Fleur