Karel Bos is van ons weggezeild

Karel Bos verzette bergen met charme en ondernemerschap

Wat is de sport zonder ondernemers? We kunnen het helaas niet meer aan H.C. Karel Bos vragen  hoewel hij er een helder antwoord zou op hebben. De automotive-ondernemer pur sang slaagde erin om vanuit een ambachtelijke start een wereldbedrijf op te bouwen. Volgens zijn zoon Karel zijn hier drie redenen de oorzaak van: hard werken, volharding en intuïtie. Buiten kunst en vliegen was zeilen een grote passie.

Daarnaast vond Karel nog tijd om de Royal Yacht Club van België te overstelpen met zijn vitale visie en dynamiek. In 1973, enkele jaren nadat hij was toegetreden, stelde hij zijn Cornelia ter beschikking als startschip voor het wereldkampioenschap Cadet Op het Veerse Meer.  Al de volgende jaren was hij van ver of dichtbij betrokken bij de club en mochten we met grote regelmaat rekenen op zijn interessant advies.

Het is zeker gepast om het persoonlijke initiatief van Karel in herinnering te brengen. Hij vloog met zijn eigen vliegtuig een delegatie van Stad Antwerpen naar Londen voor een inspirerend bezoek aan het St-Catherines Dok. Door zijn voorzet begonnen de gesprekken rond de aanleg van een jachthaven in het Bonaparte- of Willemdok die er uiteindelijk in 2000 kwam. 

Niet bij de pakken blijven zitten

Karel was een groot bezieler van het nieuwe RYCB clubhuis. Onze voorzitter herinnert zich nog goed de meeting in 2008 waarop Karel zeer duidelijk maakte dat bij de pakken blijven zitten geen optie was. Dit was de duw die we moesten krijgen voor de realisatie van ons nieuwe clubhuis.

Ook de vergaderingen in Brasschaat met potentiële financiers hebben ons heel wat verder geholpen.

Zijn naam zal voor velen verbonden blijven met de realisatie van ons nieuwe clubhuis. Hartelijk dank daarvoor, Karel. 

Karel Bos was in die 50 jaar lidmaatschap een fervent zeiler en een belangrijke moderator voor deze club

Bij deze bieden we zijn vrouw Cornelia en kinderen onze deelname aan en wensen hen alle sterkte toe.

Karel Bos: ° 25/05/1928  + 22/11/2020

Karel Bos, RYCB bezieler en zeezeiler