Jong leert oud, oud leert oud

De maandelijkse logboeknotities van Carl Winters

Terug naar…

September betekent het einde van de Grote Vakantie. Honderdduizenden kinderen gaan naar school.  Bijna evenveel organisatiekalenders kleven terug op de koelkastdeuren thuis. September is ook de start van de najaarsevenementen bij RYCB-Schelde, RYCB-Galgenweel en RYCB-Wolphaartsdijk.

Hoog tijd, dus om aandacht te geven aan de zomerverhalen van onze clubleden in de Rolex Fastnet race, op de World Sailing wereldkampioenschappen in Scheveningen, maar ook met knappe prestaties van onze Optimist, Snipe-, Draak- en andere zeilers afgelopen zomer.

J/24 en de stimulans van de Antwerp Challenge

Met de Ragtime ontwierp de Amerikaan Rodney Johnstone in 1975 een boot die zou uitgroeien tot de meest verspreide sportkielbootklasse ter wereld: de J/24. Vorig jaar zette onze bestuurder Sebastian Steinbarth zijn schouders onder de Antwerp Challenge wedstrijden. Wie kon vermoeden dat dit concept de heropleving van de J/24 zou inluiden in Antwerpen? De boot bleek perfect binnen de formule van korte, intense ‘round the (beer) cans’ wedstrijden voor de club te passen.

De leden die ik hierover sprak vinden de formule van wedstrijdje zeilen voor de club gevolgd door een etentje aan een democratische prijs en clubhuis ambiance fantastisch. De RYCB wist afgelopen zomer de hand te leggen op een 2de J/24. De prijs/kwaliteitverhouding was onweerstaanbaar. De twee J/24’s staan ter beschikking van de leden.

Noteer twee belangrijke data:
20 september: de finale van de Antwerp Challenge.
27 september: de eerste clubavond van het najaar waar alles onthullen over de J/24 wat je nog nooit hebt durven vragen. Stiekem hopen we dat J/24-vloot en haar bemanningen verder groeit om ons te meten met onze Nederlandse J/24 vrienden op het Veerse Meer.

Oud geleerd, oud gedaan

Iedereen kent het gezegde “jong geleerd, oud gedaan”. Zoals jullie weten vind ik dat het jeugdzeilen een van de hoekstenen is van het RYCB-beleid. Al onze investeringen in materiaal voor zeilschool leiden bovendien tot een forse toename van de volwassenen die graag in moderne boten zoals de Ventures en de Argo’s de opleiding volgen. We zien jaar na jaar het aantal cursisten toenemen en dit stemt mij erg tevreden.

Het zijn over het algemeen erg gemotiveerde mensen die graag een goede opleiding krijgen vooraleer het ruimere sop te kiezen. De cursussen lopen snel vol: Basis, Evolutie, Specialisatie, stapjes naar de optimale bootbeheersing en goed zeemanschap. De gemoderniseerde clubaccommodaties aan het Galgenweel missen hun effect niet.

RYCB opteert om de theorie aan de wal te beperken. Onze monitoren nemen de cursisten zo snel mogelijk mee aan boord en geven hen de helmstok en de schoten in handen. Dit werkt zo goed dat onze cursisten de boot snel onder controle krijgen en in uiteenlopende omstandigheden veilig te vertrekken en ook weer aan te komen.

RYCB Volwassenenzeilschool

Jong geleerd, oud gedaan

Omdat de RYCB alle zeilers perspectief wil bieden, maakten de medewerkers van de Zeilschool werk van een bebakend traject. Dat vertrekt bij de absolute beginner in de jeugdzeilschool, die tot wanneer het te koud wordt, bij ons kan komen recreatiezeilen in de vertrouwde lesboten. Gedreven talent dat méér wil, pikken we vervolgens op in het RYCB-Level Up programma. In de winter krijgen die zeilertjes onder begeleiding van ervaren wedstrijdzeilers een waaier aan technieken die hen helpt hun prestaties te verbeteren.

Alle kinderen die hun basiskennis van de zomercursussen willen verderzetten zijn dus uitermate welkom bij Recreatief Zeilen en Level Up. Daar komen ze in de goede en hoogst ervaren handen van Eline Verstraelen, Mattias Brands en Michael Pirenne.

RYCB-Level Up wintertraining

Winter..

Iedere dag gaat de zon 2 minuten later op en gaat ze 4 minuten vroeger onder. Zeg nu nog dat het niet stilaan tijd wordt om aan de winterberging van jouw boot te denken. Aan de bootstalling op onze terreinen zijn heel wat voordelen verbonden.

Het ervaren jachthaventeam haalt uw schip uit het water en stalt het netjes en veilig op de afgesloten terreinen van de club, binnen of buiten. Ze laten ruimte rondom om aan de boot te werken, hij blijft bovendien goed bereikbaar, zodat in en uitladen vlot mogelijk is. Je beschikt over een eigen elektriciteitsmeter en dus controle over het verbruik. Er is water dicht in de buurt.

RYCB-Leden genieten van 15% korting op het winterberging tarief.
Meerdere jachten uit de RYCB-jachthaven Wolphaartdsijk organiseren een groepstocht van het Veerse Meer naar Antwerpen. Dat maakt de reis niet alleen gezelliger, maar het is voor de minder zelfverzekerde bemanning ook aanzienlijk geruststellender.

RYCB-winterberging jachten (rycb.be)

De moeite waard

Met bijna 5000 bezoekers was Klassiek aan de Schelde 3 een kolossaal succes.  Naast de waardering voor het geanimeerde en soms zelfs zeer ontroerende programma op het podium, hoorde ik talloze bezoekers vol lof over het uitzicht vanuit het RYCB Clubhuis. Het is inderdaad een fantastisch panorama dat, naarmate de zon zakt, alsmaar feeërieker wordt. De nieuwe verlichting van de kathedraal is zeker de kers op de skylinetaart. Daar kan je nog meer van genieten vanuit het restaurant.

Keith Choi en zijn team brengen vanaf 15 september nieuwe gerechten. Je zal ondermeer een reeks Vlaamse klassiekers terugvinden aan zeer gunstige tarieven. Daarnaast komt er een businesslunchmenu -dat binnen de twee uur uitgeserveerd is- aan € 45,-.

Carl Winters

RYCB-Voorzitter