Jachten in the Tall Ships Races

NAAST DE TRADITIONEEL GETUIGDE DRIEMASTERS genieten moderne jachten en hun trainees van dezelfde voordelen als ze aan de Tall Ships Races deelnemen.

Zowel de titel als de oorsprong van de Tall Ships Races zijn al zo misleidend als de jurycommentaren van “De Slimste Mens”. Niet alleen ligt de klemtoon van dit evenement niet op racing. Ook andere dan de zg Tall Ships -waarbij je aan driemastzeilschepen zou denken- kunnen deelnemen.

De missie van de organisatie is jongeren een wervelend avontuur te laten beleven. Een mix van zeezeilen, teamwork, ontdekking van uitzonderlijke (haven)steden en hun culturen. Dat kan dus ook op een jacht.

Wat triggert de jonge trainees?

  • Communicatietalent verhoogt de sociale zelfzekerheid
  • De kunst om uitdagingen aan te pakken
  • Verbetering van de zee-zeilkennis
  • Inzichten krijgen in de relatie tussen duurzaamheid en de zee
  • Angsten en twijfels overwinnen
  • Teamwork: de balans tussen persoonlijk initiatief en het functioneren van een boot
  • Inzicht krijgen hoe het er bij anderen aan toe gaat
  • Een waardevol item om aan je CV toe te voegen

Klasse-indeling

Sail Training International, een wereldorganisatie die haar oprichtingsstatuten uitgerekend twintig jaar geleden in het RYCB-clubhuis ondertekende, ziet nauwlettend toe op de indeling van de A, B, C en D klassen en uiteraard ook op het gedrag van de bemanningen en de veiligheid van de schepen.


Klasse A: de drie en meermasters van meer dan 29 meter, doorgaans bekend onder de noemer schoolschepen, zowel van de nationale marines, de scheepvaartscholen als de privé rederijen.
Klasse B: de kleinere, traditioneel getuigde schepen (dwars- en gaffel getuigd) tussen 40 m. loa en 9,20 m. loa.
Klasse C en D: de modern getuigde schepen tussen 40 m. en 9,20 m. LOA die mét (C) of zonder (D) spinnakervoering deelnemen. De T/S Rupel hoort met haar gaffelschoener tuigage bij de klasse B.

Klik hier voor de Tall Ships definitions by STI.

De RYCB nam de voorgaande edities deel met diverse zg. Klasse C en D jachten. Om maar een paar modern getuigde jachten in deze reeksen te noemen: de Ebb Tide kits, de Sirma en de Polarrev namen eerder deel onder RYCB-wimpel om met jongeren van de RYCB-zeilschool.

De Tomidi, het Whitbreadjacht waarmee Staf Versluys furore maakte, scoorde line honours in de TSR. Ook de Miles to Go, de Op Stok, de Trapegeer en de Antwerp Flyer staan geboekstaafd.

Daarnaast zagen we de Williwaw aan de start, een stalen kitsjacht dat intussen tot ons varend patrimonium behoort. Ook de Zenobe Gramme- kits van de Belgische Marine is met haar 60 jaar intussen een varend icoon dat overigens in 1976 de Cutty Sark Trophy won en in 2003de Hans Reith Memorial Trophy en de Sail Training International Ince Trophy.

Tall Ships Races 2022

Het parcours van de race:
aVn 7 tot 10 juli verzamelen in ESBJERG Denemarken, 10 juli start Esbjerg naar HARLINGEN, Nederland met aankomst 14 juli. Op17 juli start ze hier in ‘cruise in company’ om op 20 of 21 juli in ANTWERPEN aan te komen. Op 25 juli vertrekt de vloot weer naar AALBORG in Denemarken met een geschatte aankomst op 4 augustus. In iedere haven wachten talloze meetings, dinners, sport en cultuurprogramma’s en veel meer feest.

De Stad Antwerpen en de Port of Antwerp hebben zich geëngageerd om voldoende trainees te ronselen om aan twee trajecten te kunnen deelnemen op een A klasse schip. Harlingen – Antwerpen: 16 juli – 24 juli 2022; Antwerpen – Aalborg: 24 juli – 6 augustus 2022.
Het spreekt dat de RYCB van de Tall Ships in Antwerpen een groots evenement gaat maken. Details volgen.

Deelnemen met jouw jacht

Momenteel staan er vier Belgische jachten op de deelnemerslijst van de Tall Ships Races 2022.

De T/S Rupel, de Zenobe Gramme, de Patricia en de Op Stok (RYCB/STAB). Zou het aanlopen van- en de feestelijkheden in Antwerpen geen extra reden zijn om meer schepen onder Belgische vlag te laten meezeilen? Inschrijven kan immers nog tot mei 2022.

De Sail Training Association Belgium ijvert niet alleen voor het in de vaart houden van de Williwaw. Het restauratietraject van dit iconische jacht van Willy De Roos is een hoofdstuk apart. De organisatie kan ook buigen op een ongeziene ervaring, zowel qua selectievoorwaarden om als jacht te kunnen deelnemen, of de talloze praktische aspecten zoals uitrusting, foerageren of transfers.

Gratis deskundig advies

STAB presenteert zich bij monde van haar voorzitter Paul Van den Heuvel (Op Stok³) en bijgestaan door om. Jan Vandenborne (TS Rupel), Dirk Gunst (Tomidi – Patricia) en Walter Huybrechts (Miles to Go) plus het bestuur van STAB en Jonas Willems, de ‘youth council’ verantwoordelijke, als de beste groep van adviseurs die geïnteresseerde jachtschippers kan begeleiden bij hun kandidatuur en inschrijving voor deelname.

Niet alleen wacht hen een wervelend avontuur, met een fikse portie zeezeilen en ‘socialising’, bovendien nodigt de formule heel wat jongeren uit om op een ongedwongen maar toch ernstige manier om aan diepzeezeilen te doen. En kennis te maken met de fascinerende mariene en scheepvaartwereld.

Volgens Van den Heuvel is er geen groter plezier dan de zeilkennis en dito ervaring door te geven aan de jongeren.

STAB- en STI-ondersteuning

  • Heldere afspraken omtrent veiligheid in en rond je schip
  • Afgelijnde procedures van start en finish
  • Communicatie afspraken tijdens de wedstrijd
  • Regels over gedrag op de kaai, crewmanagement en ethiek aan boord
  • Veilig varen tussen meerdere wedstrijdschepen
  • GPS trackers aan boord, voor info naar raceorganisatie en thuis
  • Gratis ligplaats, water, elektriciteit in de havens
  • Liaisons ter beschikking die iedereen assisteren
  • Crew- en captains diner
  • Ontvangst door burgemeester
  • Georganiseerde walactiviteiten (sport, feest, cultuur, animatie) voor de trainees

Contact

Paul Van den Heuvel

Tel: +32 (0)495 206 827

pvdh@we-sail.com

Meer over:

STAB: KLIK HIER

Alles wat je als schipper / reder moet weten om deel te kunnen nemen: KLIK HIER

Sail Training International: KLIK HIER

Foto’s: T/S Op Stok // STI // T/S Rupel // T/S Polarev