Antwerp Wednesday Challenge 2022: de J/24 ‘Jachthaven Linkeroever’ katalysator in meer dan één zeilprogramma

J/24 Jachthaven Antwerpen

J/24 Jachthaven Linkeroever: zeilen gaat voor alles

De buur van jachthavenmeester Maarten Torremans vond dat het tijd was om afscheid te nemen van zijn sportieve J/24. Je kent dat: toffe, sportieve boot, maar de rug wil niet zo goed meer mee.

Maarten: “Het kwam erop neer dat we de boot voor een symbolische euro mochten hebben. De staat was goed, alleen had de eigenaar zowat alles gedemonteerd. Alle onderdelen zaten in dozen en doosjes, tot de kleinste schroefjes en houten latjes toe. Het was een hele karwei om alle onderdelen terug te monteren. Zoals het bouwen van een Ikea keuken, maar dan zonder montageplan of tekening. Daar hebben mijn collega Kurt Verhaeghen en ik, maar zeker ook Paul Saeys en Tobias Jacoby onze vrije winter en voorjaarsuren mee gevuld.”.

De J/24 is intussen ‘Jachthaven Antwerpen’ gedoopt en is zeil- en vaarklaar. Inclusief buitenboordmotor. Het interieur is bewust kaal gehouden. Dat heeft ook wat voordelen qua gewicht, knipoogt Maarten. De zeilen zijn OK. Maar in de lange gesprekken rond het zeilproject duiken toch geregeld zeilmakerijmerken op.

Racing voor de lol en meer

Na een proefvaart bij wel heel lichte wind vinden de zeilers dat ze klaar zijn voor de Antwerp WednesdayChallenge. Het toffe is dat ze meteen een interessante match vinden tegen André Haerbosch die al jaren met zijn J/24, de Bolero, prijzen van zowat alle regatta’s op de Schelde binnenhaalt. Twee J/24’s tegen elkaar: de race wordt plots een stuk spannender. Voorlopig bestaat de centrale bemanning uit Maarten en ‘Polleke’, maar er staat niks vast.

Maarten: “Jachthaven Antwerpen stelt de boot ook voor andere zeilers ter beschikking. Denk aan jeugd, aan de mensen van de zeilscholen en anderen.”. Contact

Wie vraagt er zich af of dit de start kan zijn van een (hernieuwde) J/24 vitaliteit op de Schelde? Alle elementen voor een geslaagde formule zijn niet te ontkennen. André – onlangs nog winnaar van de Harry van den Bergh trofee in de Schelderegatta, juicht dit alvast toe. “Het zal de fun alleen maar vergroten!”. 

J/24 One Design ClassGaragerock J/24

In de zomer van 1975 bouwt de Amerikaan Rodney Johnstone zijn eerste model in zijn garage in Connecticut, USA. Later zal hij met zijn broer Bob de intussen wereldvermaarde J/Boats oprichten. Die jaar na de launch van de J/24 zijn er voldoende boten geproduceerd om een eenheidsklasse te vormen.

De boot is redelijk eenvoudig te zeilen, ondanks het om een uitermate sportief concept gaat. Vandaar dat de J/24 M/V zeilers van alle leeftijden trekt, van alle niveaus en in een breed scala aan formules: clubracers, zeilscholen, mini eigenaarsverenigingen, studenten of meer gefortuneerde eigenaars.

Eenheidsklasse

De J/24 meet 7,32 m. loa x 2,71 m. br x 1,22 m (loodkiel) en voert 12.68 m2 grootzeil, 11.58 m2 genua en 41.7 m2 spinnaker.
Er zouden 5500 exemplaren van gebouwd zijn, ook recent. De klasse – met een gecentraliseerde hoofdafdeling onder World Sailing in Florida, is in meer dan 40 landen actief.

TIP: Je hoeft geen Google expert te zijn om interessante tweedehands J/24 aanbiedingen te vinden.

J/24 teaser: zien we dit straks op de Schelde?

J/24 Worlds