Indian Summer en de zeilbeloften

Uit het logboek van Carl Winters, RYCB Voorzitter

Nieuwsbrief oktober 2023

Beste

Antwerp Race en het klimaat

Vorige maand schreef ik dat september het einde van de zomer betekent. Mijn statement komt nog duidelijk uit andere tijden. We klagen niet, maar de klimaatopwarming, waar we al decennia voor worden gewaarschuwd, laat zich voelen. Als yachtsmen staan we mogelijk dichter bij weerfenomenen dan andere stervelingen en zijn we ons meer bewust van wind en temperaturen. We zijn oktober, dat is traditioneel de Huysman Antwerp Race maand. We hebben ze gekend met barre kou, grijs, mistig weer en bakken regen.
Nu was de temperatuur aangenaam, de wind gunstig, de lucht glashelder. Een wake up call om de inspanningen die worden gedaan om CO2 uitstoot te verminderen serieus te nemen. Misschien tijd om wat meer de fiets te nemen en minder de auto…
Zeilen is sowieso al een zeer goede manier met zo weinig mogelijk CO2 uitstoot een bijdrage te leveren aan de doelstellingen die Europa zich gesteld heeft.
Wist je trouwens dat er voorbehouden parkeerplaatsen met laadpalen voor elektrische auto’s op onze RYCB parkeerplaats beschikbaar zijn?

Royal J en Royal Jack

Onze twee J/24’s boten werden met man (en vrouw) en macht in orde gemaakt voor de Huysman Antwerp Race.  

De club kocht ze om onze zeilschoolmonitoren kennis te laten maken met deze fantastische kleine kielboot. Hiermee doen ze zeilervaring op in de Scheldedelta.

Het enthousiasme bij de monitoren moest een duwtje in de rug krijgen, maar aan de uitspraken en de blikken na de race te merken bijt de microbe.
Het ziet er naar uit dat we niet alleen een mooi zeil en trainingstraject zien ontstaan, dat er een beloftevol programma voor 2024 in de maak is, dat we een volledig nieuw aspect aan het RYCB jeugdprogramma toevoegen, maar ook dat die jeugd er veel plezier aan gaat beleven.

Manu onstuitbare zeiltopper

We hebben onder onze leden ook echte zeiltoppers die zich graag meten met het hoogste niveau in verschillende klassen. De afgelopen maand sprong de fantastische prestaties van Manu Hens in het Wereldkampioenschap Star in Italië in het oog.

Manu Hens

De Star (°1911 – Olympisch van 1932 tot 2012)  is een iconische maar moeilijk te zeilen boot waar de besten van planeet zeilen tegen elkaar aantreden, zowel professionals als Corinthians. Samen met zijn bemanning, Jan Houwelingen, werd Manu 5de op dit sterk bezet wereldkampioenschap. Een prestatie om u tegen te zeggen en wat volgens mij geen enkele Belg hem heeft voorgedaan. Manu vond dan ook nog tijd om een weekje later ORC Sportboat Europees kampioen te worden met zijn team in Griekenland op een Melges 24.

Manu is een allround kampioen want gelijk waar hij aan de start komt vaart hij zich in de top van het klassement. We kijken er naar uit om hem bezig te zien in de 2.4mR bij de Antwerp City Cup, einde oktober op het Galgenweel.

Zie ook VIDEO. Antwerpenaar Manu Hens stuurt NEVER 2 LATE naar overwinning op Europees kampioenschap sportboot (clubracer.be)

Antwerp City Cup 2023

Op 27, 28 en 29 oktober starten 32 2.4MR eenzitters in de Antwerp City Cup. In het geballast kielbootje zit je schouderdiep, je stuurt met je voeten en bent druk bezig met tactiek, reglementen en een batterij aan trimmogelijkheden.
Volgens Ben van Cauwenbergh, die al wat kampioenschappen in deze America’s Cupper op schaal won, is het spitszeilen, zonder veel fysieke inspanning. Manu, Ben en ikzelf verdedigen zowel de lands als clubkleuren tegen Britse, Zwitserse, Franse en Duitse wereldtoppers in de klasse.

Jean Paul Alexander is de drijvende kracht achter deze klasse en zal tijdens het event mee alles aan de wal in goede banen leiden.
RYCB Race & Rescue zal zoals we van hen gewend zijn zorgen voor topwedstrijden.
We zijn ook nog op zoek naar handjes om dit event mee een echte Royale uitstraling te geven. Klik voor meer informatie op onderstaande link voor je op te geven. Je kan er ook aangeven wanneer je wilt komen.

Verslag ACC 2022: Antwerp City Cup (rycb.be)

Maak jij van de Antwerp City Cup 23 een succes?

Graag zien we jullie in ons mooie RYCB-Sailcenter aan de bar een pint komen pakken tijdens deze wedstrijden.

Tot slot rest mij iedereen een heel “zonnig” oktober toe te wensen en graag tot snel op een van onze events.

Carl Winters

Voorzitter