Harry Van den Bergh, 14/08/1934 – 24/02/2020

Op 24 februari 2020 overleed Harry Van den Bergh, RYCB-lid sinds 1995 en bezieler van o.a. de gekende Schelderegatta.

Harry, op en top zeiler, wedstrijdzeiler, wedstrijdorganisator en bezieler van heel wat wedstrijden. Harry was de man die ik in de jaren 70 leerde kennen als de watersport specialist bij Martin & Co op de Brouwersvliet. In die periode was hij ook een te duchten tegenstander op de vele wedstrijden waaraan hij meedeed. Nadien als vaste deelnemer en verschillende keren winnaar in zijn klasse van de Antwerp Race.

Bij de RYCB kent men Harry als de grote drijvende kracht achter de Schelderegatta. Hij vond dat naast de Antwerp Race een extra wedstrijd op de Schelde in zomerse omstandigheden ook wel moest kunnen. Niet alleen zorgde hij voor de akkoorden met de overheden, maar ook voor vele sponsors en een zeer rijk gevulde prijzentafel. Hoogtepunt, een paar jaar terug, was de auto die werd verloot onder de deelnemers. Een primeur voor België en ongezien.

Terecht mag worden gezegd dat de Schelderegatta eigenlijk de ‘Harry Van den Bergh-regatta’ is waarbij hij ook de andere clubs mee achter het initiatief kon krijgen om er zo meer draagvlak voor te krijgen.

Thuis in zowat alle zeilverenigingen was hij ook een groot voorstander van gezamenlijke initiatieven en dan durfde het wel eens te botsen. Het was zijn aard maar het was steeds met de beste bedoelingen, met als doel de zeilers en zeilsport op de eerste plaats zetten.

Samen met heel wat clubleden heb ik een ongelofelijk respect voor wat hij deed voor de Antwerpse zeilwereld. Laten we een voorbeeld nemen aan zijn enthousiasme, zijn doortastendheid en zijn drive om iets uit de grond te stampen. Weinigen doen het hem na.

Namens de club en de Raad van Bestuur onze innige deelneming in het verlies.

 Ingrid, Patrick, heel veel sterkte in deze moeilijke dagen.

Omdat we met zijn allen Harry niet willen vergeten zal RYCB een Harry Van den Bergh wisselbeker ter beschikking stellen vanaf de Schelderegatta 2020.

Harry, hartelijk dank voor alles en goede vaart!

Carl Winters

Voorzitter RYCB